Идва пролетта и отново ще потърсите "нови домове" за вашите цветя. Полезно ще е да научите повече за саксиите.

Голямото предимство на градинските съдове за цветя е тяхната мобилност. Те са подвижни, а растенията, които растат в тях практически не се нуждаят от плевене.

С тях имате възможност да украсявате места без открита земя /тераси, балкони, пътеки и др./. Почвата за някои растения, изискваща нейния състав, може да бъде избрана отделно.

Саксиите за цветя на открито варират: по форма: квадратна, кръгла, шестоъгълна, овална и т.н.; метод на монтаж: прикрепен към почвата, свободно стоящ, окачен и т.н.; по материал: дърво, керамика, каменни блокове, бетон, пластмаса, метал и т.н.

Нека разгледаме по-подробно всеки материал.

Бетон

Външните бетонни конструкции са бюджетен вариант, който се отличава с редица предимства: издръжливост, устойчивост на замръзване, сравнително просто производство, способност да задържат влагата и да поддържат благоприятна за растенията температура. Контейнерите от бетон са по-рядко срещани в селските или градските градини.

Бетонните саксии за цветя обаче, въпреки всички предимства, често изглеждат доста обемисти и неестествени. За да се увеличи декоративността, се използва различна повърхност от цимент - гладка или релефна, с гранитна или мраморна стружка, камъчета или клинкер се добавят към нея.

Друга особеност на саксиите, изработени от бетон, е тежестта им. Саксиите за цветя, пълни със земя, могат да достигнат тегло 100 кг.

В такива случаи се използва кран за тяхното придвижване. От друга страна, голямото тегло придава на саксията стабилност.

Бетонните саксии могат да се поставят върху всяка твърда повърхност без допълнителни крепежни елементи.

За да увеличите декоративността на бетонните стени на контейнера, можете да поставите красиво украшение.

Дърво

Саксиите, изработени от дърво, имат висок декоративен ефект. Те хармонично се вписват в пространството на градината, поради естествения си вид. Освен това дървото е евтин и лесен за обработка материал. Нужен е минимален набор от инструменти - трион, инструмент за резба и чук - те дават възможности за разработване на индивидуален дизайн. Когато отделни части се износят, те лесно се заменят с нови. Леките дървени саксии са мобилни и не могат да бъдат счупени.

От недостатъците може да се отбележи хигроскопичността. При дъждовно и влажно време стените на саксията могат да започнат да се деформират и да изгният. Затова трябва да се помни, че дървесината изисква допълнителна защитна обработка, тогава експлоатационният й живот ще се увеличи.

Има няколко варианта за производство на този дизайн.

От пънче

Пънче, труп и други фрагменти от дърво могат да послужат като основа за саксия с цветя. Материалът трябва да бъде избран в съответствие с проектираните растения: колкото по-голяма е кореновата система, толкова по-голяма трябва да бъде и самата саксия. По правило за почвата височината е около 40 cm.

С помощта на бормашина сърцевината на дървото се отстранява, вътрешностите се третират с влагоустойчив разтвор и се покриват с полиетилен. Дренаж и почвена смес се изсипват в образувания контейнер и се засаждат растенията.

От дървен материал и дъски

Те се разграничават по форма: правоъгълна, кубична (най-често използвана), шестоъгълна или трапецовидна.

От летвите сглобявате рамка, чийто размер е избран, като се вземат предвид планираните за засаждане цветя.

Изрежете дъното от шперплат или дъски, оборудвайте дренажни отвори. Цялата структура импрегнирайте с влагозащитно вещество, шлифовайте и покрийте с боя или лак. След изсушаване в нея излейте слой от дренаж и почва, след което се засаждете растенията.

Плетена саксия

Контейнер можете да изплетете и от върбови клонки , напоени с вода. След това те се изсушават и се обработват с влагоустойчив лак.

Благодарение на различни техники в текстурата на готовия продукт има голямо разнообразие. Такъв съд можете или веднага да запълните с почва и да засадите растенията, или да поставите пластмасова саксия с цвете и да използвате вместимостта като кашпа.

Камък

Има и големи монументални саксии от естествен камък. Те обикновено са резултат от дълга и старателна работа на майстора.

Често са украсени с релефни шарки и се поставят на специални поставки. Те се отличават със своята издръжливост и здравина. Задържат добре влагата. А контейнери, изработени от мрамор или гранит, обикновено подчертават лукса на съответното място.

Мрамор

Контейнерите от мрамор са скъпи. Поради своята претенциозност те не са подходящи за всеки обект.

В допълнение, те са много тежки и трудно се местят. Повърхността на стените почти не пропуска въздух, така че корените на растенията могат да страдат от недостатъчно количество кислород.

Керамика

Доста широко са разпространени глинените (керамични) саксии за цветя. Поради пластичността на материала е възможно да се създават различни форми и текстури, без много усилия, така че такива продукти се отличават с разнообразен дизайн, цветове и ниска цена.

На практика има избор за всяка градина, с всякаква стилистика. Те се местят лесно, тъй като са леки. Високата порьозност, присъща на глината, осигурява на кореновата система на растенията кислород.

От друга страна, влагата в такива контейнери не се задържа дълго и почвата изсъхва бързо. Когато поставяте глинен съд навън, е необходимо да изберете полусенчесто или сенчесто място за него.

В някои случаи повърхността е покрита с декоративна глазура. Така, земята остава влажна по-дълго, но корените на растенията не се снабдяват с допълнителен кислород.

Метал

Леките метални саксии за цветя са подходяща тедекорация на почти всеки пейзажен стил: ажурни от ковано желязо са подходящи за класическа градина, а лаконичните геометрични контейнери - за стила хай-тек. При производството им най-често се използват чугун, месинг, стомана и цинк.

Те се комбинират добре с изделия от камък и бетон. Те са сравнително леки и евтини. Външните условия могат да се отразят неблагоприятно върху тях и да причинят корозия. За да предотвратите това, използвайте неръждаеми метали и сплави или защитна боя.

За съжаление, този материал не позволява на въздуха да преминава и силно се нагряване, така че почвата бързо ще изсъхне на слънце.

За да поддържате достатъчно влага за корените на растенията, металната саксия трябва да се монтира на сянка.

Пластмаса

Може би най-популярни са пластмасовите саксии. Широкият асортимент от тях можете да се намерите във всеки градински център. Те се различават по форма, размер и цвят, някои имитират естествени материали - камък или глина.

С такова разнообразие става възможно създаването на сложни и уникални градински композиции. За градина във всеки стил можете да изберете подходяща саксия от пластмаса.

Разрешено е и слънчевото място: стените задържат влагата в почвата и не позволяват изсъхването й. По същата причина в тях могат да се отглеждат и влаголюбиви растения. Леките и евтини саксии за цветя често се използват като висящи кашпи, те украсяват парапети, первази на прозорците и са прикрепени към стени или огради.

Достъпността и масовият характер на пластмасовите саксии предизвикват съответното отношение към тях по отношение на евтините потребителски стоки. Освен това винаги е по-приятно и удобно човек да бъде заобиколен от естествени материали, особено в градината, а пластмасата е изкуствен материал.

Съвети за употреба

Масивни саксии за цветя на открито се препоръчват за декорация на големи площи. Те могат да отличават различни функционални области.

Растението трябва да е в хармония с формата и размера на саксията. За вертикални растения е подходящ прост модул с прави стени. Буйно цвете ще изглежда по-добре в сферичен или квадратен съд, а ампелните растения - в стройно и високо кашпо.

Цветът на саксията не трябва да е по-ярък от засаденото растение.

Бетонната саксия ще се съчетава добре с камък и чакъл. А оградата или стар клон можете да украсите с висяща кашпа, направена от пластмаса или върбови клонки.