Хубаво окопайте, не е нужно да е дълбоко

Резитбата на лозите следва да приключи не по-късно от края на месец март.

След като се свърши с това мероприятие, може да се наложи да се правят и корекции, което не бива да ви притеснява.

Като минавате втория и трети път с ножицата огледайте добре дали сте спазили формировките и дали не сте претоварили на някои места с много на брой пъпки на плодните пръчки.

Естествено е след тази работа почвата в лозето или около лозите да е още повече отъпкана, което не е желателно, защото не дава възможност на кореновите системи да се развиват.

Затова трябва да се предприеме веднага пролетната обработка

Това трябва да бъде качествено окопаване, което не е необходимо да е на голяма дълбочина - прави се на около една педя, и след като вече сте изнесли всички пръчки от територията на лозите.

Така ще аерирате почвения слой и ще дадете възможност на корените да има кислород около тях, за да растат и хранят надземната част.

Копаенето на лозето е много важно мероприятие срещу плевелите, които буйно тръгват напролет.

Гледайте да унищожите и малките никнещи от края на зимата техни стръкове, защото по-късно заякват и пускат бързо дълбоки корени.

С тази обработка се внасят и азотните торове за всички лози, за които сте предвидили да правите пролетно подхранване. Някои стопани са дали достатъчно запасяващи дози наесен, но други не са.

Оправете и дизайна което трябва да стане с цел по-добро развитие и плододаване.

Запазените след резитбата плодни пръчки трябва да бъдат привързани веднага към теловете на носещите конструкции - не трябва да висят, падат и много да стърчат.

Направете го през този месец, защото по-нататък ще има опасност от оронване на пъпките поради набъбването им твърде бързо. Има опасност и да пречупите доста от младите появяващи се филизчета. Те много лесно се отчекват, защото са много крехки.

Например в Южна България, особено в Благоеградско лозите вече пускат малките филизи, а всички овошки са нацъфтели.