Пръскачките, прикачни, навесни и вентилаторни, отговарят на изискването, наложено от ситуацията в земеделието - “минимум препарати, максимум ефект”

Любомир Коралов

Пролетната кампания е в разгара си. Вървят фините обработки на нивите. Торенето се прави за втори, трети път.

Пръскачките на повечето места активно действат. И предни години е бивало, но тази с особена сила важи изискването "минимум препарати, максимум ефект", което трудно се постига при зачестилите капризи на времето и настъпващите климатични промени.

С тези отрицателни фактори земеделските стопани се борят с различни средства

Едно от най-важните е каква агротехника използват. Дали ще бъде успешна стопанската година зависи и от качеството на препаратите, и от възможностите на машините за пръскане. Направеният от стопаните избор сега си казва думата.

Пръсканията при житните и рапицата, а по-късно и при слънчогледа и царевицата (по две-три за сезона), не секват. В овощните градини вентилаторните пръскачки минават по повече от десет пъти.

По лозята и зеленчуците растителната защита също е продължителен процес. Така че стопаните в движение могат да променят тактиката на пръсканията, която е силно зависима и от появата и нападенията на плевели, неприятели и болести конкретно за настоящата година с всичките ѝ метеорологични особености.

Пръскачките са машини, които фермерите наричат “сигурен помощник и защитник на посевите, зеленчуците, плодовете, гроздето и т.н.”.

В момента те са особено актуални и добрият земеделец може отново да огледа и осмисли възможностите на пръскачките и, ако се наложи, да потърси нови решения. Те са машини с универсален характер.

Работят успешно при полски редови култури, на слети повърхности, на зеленчукови полета, в големи и малки овощни градини, в лозови масиви, при етерично-маслени насаждения. Но само при условие, че се спазват нормите за количества и автентичност на препаратите. С което се отговаря и на стартиращата нова зелена политика на ЕС.

Те са три основни вида: прикачни, навесни и самоходни, като последните сравнително отскоро се използват широко в земеделската практика и то главно от едри или средни селскостопански производители с големи обработваеми земи. (В някой от следващите броеве ще очертаем и възможностите и предимствата на самоходните пръскащи машини.)

Едни от основните качества на пръскачките, прикачни, вентилаторни и навесни са: компактност, прецизност, максимална производителност, минимални разходи за поддръжка. Маневрени са, леки при завои и обръщания и с тях се постига оптимална скорост.

Разбира се, това зависи от метеообстановката в района в момента, от терена, от особеностите на културата, която се обработва. Имат възможност и за регулировка на пръскането при различни наклони и други тежки условия. Те издържат продължителна експлоатация при високи натоварвания.

Конструкторите на развойните бюра в големите брандове-производители на пръскачки са заложили и в двата типа задължителни възможности и способности за прилагане на растително-защитните мероприятия. Те са здрави, надеждни, ефективни и, нещо, което е особено важно, работят с доказана прецизност. За съвременните пръскачки това е основно изискване, защото пряко кореспондира със строгите правила за точна дозировка на препарата. Това е първото условие за извършване на щадящи растенията и околната среда пръскания. Нещо повече, пръскането без загуби е едно от условията за висока рентабилност, намаляване на икономическия и екологичния риск и гарантиране в значителна степен на очаквания приход. Такъв положителен резултат се получава и от изпълването на опцията 2 в 1. Става дума за това, че при прикачните пръскачки при пръскане на пролетниците препаратите за РЗ могат да се комбиниратс листни торове

И в прикачните, и в навесните пръскащи машини има определени компоненти в оборудването, които осигуряват качествата, посочени по-горе. Те са удобни за управление, което в последните години се електронизира почти изцяло. Снабдени са с усилен полиетиленов или полиамиден резервоар за работния разтвор, чиято вместимост за различните марки варира от 300 до 6000 л. При навесните пръскачки тези обеми са чувствително по-ниски и количеството препарат в бункера може да достигне максимум до 2000 л и поради това с тях се работи в по-малки площи. В окомплектовката е включен и резервоар за 200-300 л чиста вода за измиване на бункера след работа.

При различните марки по-големи пръскачки размерите на щангите също се движат в доста широк диапазон. Техният захват достига от 12 до 36, понякога и до 40 м. Вече се използват широко освен механично и хидропневматично окачване на раменете и тяхното разгъване.

В повечето от прикачните щангови и навесни пръскачки са монтирани иновативни мембрани или други помпи. Машините имат тройни разпръсквачи, ефективно действащи премикси за смесване и автоматично всмукване на работния разтвор. Тези дейности се управляват от компютър, който точно регулира нормите за количествата на ползваните препарати. Целта е ясна: да не се допуска замърсяване на околната среда, да се пази здравето и хигиената на полето, жизнеността на нивите и чистотата на бъдещия добив.

В същото направление действа и използването на хидравлика за раменете и тяхното независимо окачване и затваряне за транспортиране. Вече почти няма пръскачки, прикачни или навесни, които да не са снабдени с устройства за повдигане на щангите и регулиране на височината им над растенията. Вече се добавят и въздушни криле за работа при вятър с което се намаляват загубите на препарати. Пръскачните машини се свързват и с навигационни системи като ISOBUS за автоматично управление на пръскането. С всичко това се постига стриктно спазване на безопасната норма на изпръскване и се снижава разпиляването на препарати по нивите. За да се спазва това условие сега в дните на усилена полска работа е нужен постоянен контрол върху механизмите, които управляват прецизното пръскане. Гарантира се икономия на материали, гориво, финансови средства. Повишава се рентабилността, оттам и конкурентоспособността на фермерите.

Тези положителни ефекти се получават и при работа с ветилаторните прикачни пръскачки. Земеделците професионалисти ги използват за обработка на овощните градини и лозовите масиви. Машините са по-малки с резервоари с вместимост от 100 до 1500 литра. Техните размери и дизайн са подходящи за различни междуредия и изборът им също зависи от възможностите, предпочитанията и професионалния профил на производителите на зеленчук, плодове и грозде.

ДОПЪЛНЕНИЕ

На българския агропазар се предлагат множество типове и марки високопроизводителни, прецизни и екологични прикачни и навесни пръскачки, произвеждани от наши фирми, както и доставени от чужбина.

Производители и дилъри на такава техника са ДИК инженеринг, СД “Драганови”, Интерагри, Агроин, Булагро машини, Раломекс и др, които доставят машини с марки на световни брандове от Германия, Бразилия, Дания, Франция, Гърция, Италия, Турция и др.