Искате пеперуди в градината? Обичате изпъстрени и ярки цветове? Е, ето едно предложение от нас.

Алстромерията е многогодишно растение, чиято родина е Южна Америка. Има около 120 вида и над 190 културни сорта, които са много подходящи за цветни композиции и смесени лехи. В зависимост от сортовите особености растението може да достигне височина от 30 до 150 см, което определя и мястото на засаждане в цветната група.

Перуанската лилия, както още я наричат, е чудесно цвете и за букети, аранжировки и вази. При правилни грижи тя запазва свежестта си до 3 седмици или докато и последната пъпка се отвори. Цветовете са атрактивни, изключително пъстри, в различни тонове и могат да украсяват градината или балкона от края на май до първите слани.

Къде, как, защо?

Има нужда от защита през първите години

Богата, хранителна и добре дренирана почва е необходима за алстромерията. Мястото трябва да бъде слънчево в сутрешните часове и леко засенчено в най-горещите.

Специалистите препоръчват, ако засаждате алстромерия през есента, тя да бъде отгледана в контейнер, защото ризомите често се провалят в този период. Но поеже пролетта предстои, спокойно можете да садите готови растения или само грудчици.

Младите алстромерии имат нужда от зимна защита поне през първите 2-3 години и докато развият хубава и дълбока коренова система. Растенията, отглеждани в контейнери, трябва да се преместят в помещение, където температурата не пада под нулата. Желателно е да се пресаждат всяка година в нов почвен субстрат.

Обикновено цветето е устойчиво на засушаване, но се отплаща на редовни и умерени поливки. През вегетацията се подхранва с торове с високо съдържание на калий, за да се стимулира по-обилен цъфтеж.

Резитби не са необходими, но се препоръчва редовно почистване на прецъфтелите стъбла през активната вегетация. През първите години, докато цветето се установи добре, се използват ножици, а в последствие стъблата просто се издърпват.

Съветът на опитните градинари е през 5-7 години коренището да се подмладява, защото декоративните качества и цъфтежът се влошават.

Размножава се по 2 начина

Внимавайте с коренищата, крехки са

Коренищата на перуанската лилия са крехки и затова към размножаването чрез делене трябва да се подхожда много внимателно.

Веднъж извадени от почвата те се разделят с нож, като всяка част трябва да има най-малко 3-5, а най-добре 10 растежни пъпки. Веднага след манипулацията новите части и най-вече отрезите се третират с фунгицид и сезасаждат на постоянно място. Тази процедура се прави през април, но ако растенията се отглеждат в контейнери, може и сега.

Семената се засяват през есента, когато семенните кутийки се разпукат сами. За да е изряден посевът, а и да няма проблеми с разсаждането, се препоръчва това да става в индивидуални саксийки или табли за разсад с гнезда. Повърхността на субстрата се покрива с вермикулит и прозрачен полиетилен, за да се поддържа влажността. Посевът се държи 3 седмици при температура около 20 градуса, след което при 5 за още три седмици. След този период температурата отново се завишава, а покълването става значително бързо, но не е изравнено.

Младите растения се засаждат на постоянно място през пролетта след преминаване на опасността от измръзване или в контейнери. Работи се внимателно, за да няма излишни повреди по коренчетата.

Има много врагове

Слабото място на алстромерията е коренът

Вече няколко пъти споменахме крехката коренова система на алстромерията, но за това си има причина. Доста често тя страда от почвени фитопатогени като:

Pythium - предизвиква гниене, потиснат растеж и сечене дори на добре развити стъбла. Развитието на болестта се благоприятства от тежки и преовлажнени почви. Пододбряване на почвената характеристика и третиране с фунгицид потискат болестта.

Rhizoctonia - увяхващи листа и стъбла, които не реагират на поливки, са индикатор за инфекция с този патоген.

Заболелите растения се отстраняват и унищожават, а останалите се третират със защитна цел. Добър дренаж и отцедлива почва са добра превенция срещу заболяването.

Botrytis - сивото гниене се благоприятства от високи температури и излишна влага. Мокренето на листата е предпоставка за развитие, както и прекалено гъстите насаждения.

Оптимизиране на насаждението и внимателно отношение към поливките е добра превенция.

Алстромерията може да бъде засегната и от други патогени (Fusarium, Phytophthora и др.), но най-опасни са вирусите. Те са същите като при доматите и хипеаструма. Пренасят се чрез насекоми, което налага ефективна борба срещу листни въшки, трипс, акари, гъсеници и др.

Не са изключени нападения и от охлюви, особено в началото на вегетацията през пролетта или при млади растения.

Грижите през есента и зимата

Период на покой настъпва през зимните месеци. Тогава стъблата се изрязват до нивото на почвата, а коренището се покрива с листа и клонки за защита от измръзване.

Може да внесете оборски тор или компост на този етап. Напролет се подхранва с комбиниран тор.

Ако тепърва ще си купувате пеперудена красавица, имате 2 възможности.

Първата е да вземете пакет с ризоми с цена около десетина лева. Втората - да търсите растение в саксия. Цената започва от десетина лева за доста големи и добре развити представители.

И в двата случая е най-добре да изчакате, докато времето се затопли трайно. А пък ако съседката е склонна да дели, засадете цветето в контейнер на първо време.