100% съхраняване на телета, ако се съобразявате с особеностите на храносмилателната им система

Кои са основните грешки, които говедовъдите допускат при изхранването на млекозаместител на телетата?

Изхранване на млекозаместител с лошо качество

Трябва да знаете, че млекозаместителят, предназначен за телета, навършили 21 ден, съдържа растителни съставки. 5-10-дневните телета не могат да ги усвояват!

Неспазване на температурата

Ако температурата на разтваряне на сухия млекозаместител е по-ниска, растителните мазнини и другите компоненти не се разтварят достатъчно добре. Затова непременно трябва да се използва термометър. Млекозаместителят, който се изхранва на телетата, трябва да е с температура от 38 до 40,5 градуса.

Измерване на количеството на сухата смес на око - без кантар или мерителна чаша.

Ако в инструкцията на млекозаместителя е написано 1 кг на 8-9 л мляко, това означава, че на 1 л са необходими 130 г суха смес.

Ако разтворите по-малко - например 100 г на 1 л, това мляко няма да съответства на млечния вискозитет на натуралното мляко и това може да доведе до диария при телетата.

Да не се дава вода на телето 30 минути след изхранване на млекозаместител.

Телетата трябва да имат свободен достъп до вода, което е особено важно при изхранване на млекозаместител. Това е така, тъй като наличието на концентрирани растителни мазнини, белтъчини и въглехидрати предизвикват жажда и могат да причинят отравяне.

Също така водата подобрява развитието на търбуха, което е много важно за по-нататъшния растеж на животните.

Изхранване на млекозаместителя с кофа

В естествена среда, когато телето суче от кравата, то извършва 600-800 сукателни движения, млякото постъпва на малки порции и добре се усвоява.

Ако телето се пои от кофа, млякото постъпва в организма му на големи порции, затова лошо се обработва от слюнчените жлези и често попада в неразвития търбух, където впоследствие загнива и предизвиква диария при телетата.

Как да избегнете проблемите с изхранването на млекозаместител?

Ако в миналото се е приемало, че 20-процентна смъртност при телетата е нормално явление, сега това кардинално се е променило.

Проучването на храносмилателната система на едрия рогат добитък позволяват 100% съхраняване на поголовието.

Анализирайки ситуацията, не е сложно да се забележи, че някои говедовъди купуват млекозаместител, без да се задълбочават в състава му, като обръщат внимание само на количеството на мазнините в него - 16%. Ръководят се само от ниската цена и на красивия етикет. Разбира се, че в такива случаи има голяма вероятност да се натъкнете на млекозаместител с лошо качество, което ще е пагубно за телетата ви.

Маслеността на млекозаместителя от 16% не е основният показател, предупреждават специалисти. Цифрата се постига за сметка на растителните компоненти, на синтетични и трансгенни мазнини.

Затова купувайки млекозаместител, обръщайте внимание не на съдържанието на мазнини, а на съдържанието на растителните компоненти: соево брашно, ленено семе.

Състав на висококачествения млекозаместител

Той съдържа сухо обезмаслено мляко или млечна суроватка, които са източник на най-важните млечни протеини. За 10-дневните телета този показател не трябва да е по-нисък от 50-70%, съветват експерти.

Но не на всеки млекозаместител се изписва подробният му състав и съдържанието на млечни продукти в него. Така че купуването на такъв млекозаместител е огромен риск.

Винаги обръщайте внимание на съдържание на лактоза (присъства само в млечните продукти) и на влакнини (съдържа се в растенията - затова за малките телета този показател трябва да бъде минимален - обикновено не повече от 0,3%).

Ако млекозаместителят се изхранва на телетата от кофа, млякото постъпва в организма им на големи порции, затова лошо се обработва от слюнчените жлези и често попада в неразвития търбух, където впоследствие загнива и предизвиква диария
Снимка: YouTube/The Funky Farmer
Ако млекозаместителят се изхранва на телетата от кофа, млякото постъпва в организма им на големи порции, затова лошо се обработва от слюнчените жлези и често попада в неразвития търбух, където впоследствие загнива и предизвиква диария Снимка: YouTube/The Funky Farmer
Температурата на разтворения млекозаместител при изхранване на телето трябва да бъде 38 до 40,5 градуса
Снимка: YouTube/ЛПХ Скиф
Температурата на разтворения млекозаместител при изхранване на телето трябва да бъде 38 до 40,5 градуса Снимка: YouTube/ЛПХ Скиф