Отново напомняме, че плюсът при дрождиране на фуражите е, че може да използвате всички видове смлени житни храни, трици и варени картофи.

Съставът на сухо вещество на фуражните дрожди включва следните компоненти:

  • 32-38% пепел;
  • 38-51% протеин;
  • 1,2-2,9% целулоза;
  • 2,2-3,1% мазнина;
  • 1,8% диетичните фибри.

Най-важна роля има фуражната мая

Стойността на тази хранителна добавка се изразява в това, че е важен източник на протеин и фибри.

Внимание! Доказано в практиката е, че използването на фуражни дрожди увеличава добива на мляко с 1-2 кг на ден

Освен това през определени периоди от време ни питате на какво се дължи накълваването на черупките на яйцата и с какви фуражи да обогатите храненето на пилетата и носачките през пролетния сезон. Затова ви препоръчваме дрождирането на фуражите, което може да се осъществи лесно в домакинства с малък брой птици.

Припомняме, че

дрождите представляват микроорганизми,

които причиняват ферментацията на гроздовата захар, набухването на хлебното тесто и други процеси. Фуражните дрожди съдържат около 45% суров протеин и са богати на витамини от групата В, което ги прави ценна хранителна добавка в дневната дажба на домашните животни.

Плюсовете:

  • възбуждат апетита;
  • подобряват перисталтиката (изтласкването на храната от червата);
  • съдействат за по-бързото усвояване на белтъчините.

Ще ви е от полза да знаете: За дрождиране може да се използват всички видове смлени житни храни, трици и варени картофи.

Дрождирането се извършва в съдове, които задържат топлината - дебелостенни дървени каци, чебури, метални варели с двойни стени и дъна (два варела един в друг).

Как да приготвите малки количества,

например една емайлирана кофа. Една част от фуража, който ще се дрождира, се залива с 1,5-2 части вода, загрята до 35-40 градуса. Сместа се разбърква добре до кашообразно състояние. След това се добавя 0,5-1 на сто хлебна мая, размита предварително във вода. Сместа се разбърква отново и се оставя при температура около 25 градуса.

Разбърква се през 30-40 минути. В зависимост от вида на фуражите и температурата ферментацията протича за 5-6 часа. Тя добива шуплеста структура, сладникаво-кисел вкус и приятна специфична миризма. Ако сместа е водниста, тя се смесва със сухи фуражи до състояние на пръхкавост, за да не залепва по човките на птиците.

На птица се дават до 30-50 грама дневно

Но имайте предвид, че дрождираните фуражи прокисват лесно и през по-топлите дни трябва да се приготвят само за един ден.

При липса на достатъчно мая, оставя се малко дрождирана храна за квас за следващия ден. Тъй като дрождите се израждат лесно, в храната могат да вземат превес т.нар. диви дрожди, затова през 4-5 дни трябва да се използва прясна мая.

За птица количеството дрожди е до 30-50 грама дневно
За птица количеството дрожди е до 30-50 грама дневно