С крем от заквасена сметана

Продукти: 100 г масло, 380 г кондензирано мляко, 2 яйца, 140 г брашно, 1/2 ч. лъж. сода, 2 ч. лъж. лимонов сок, 4 ч. лъж. какао на прах, 400 г заквасена сметана със съдържание на мазнини 20-25%, 200 г захар, шоколад по желание и за украса.

Приготвяне: Смесете и разбийте с миксер разтопеното масло и кондензираното мляко. Добавете постепенно към сместа яйцата и пресятото брашно. Разбъркайте добре. Прибавете и содата, коята предварително сте "загасили" с лимонов сок. Разбийте отново.

Отделете една трета от тестото, и към останалата част прибавете какаото на прах.

Покрийте дъното на тортената форма с хартия за печене и изсипете шоколадовото тесто.

Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за 10-15 минути. Извадете и охладете. По същия начин се постъпва и със светлото тесто.

Разрежете какаовия блат на две. Трябва да получите три блата с приблизително еднакви размери.

За крема смесете сметаната със захарта. Разбивайте, докато захарта се разтвори. Сглобете тортата, като редувате тъмния и светлия блат, а между тях мажете обилно с крема. Поръсете отгоре с настърган шоколад. Поставете в хладилника за 1-2 часа.