Така се улеснява поникването

При накисването на семената те се поставят в подходящ съд, в който се налива вода. Семената престояват там известно време, което се определя според вида им.

Какво да имате предвид:

Температурата на водата също е различна. За топлолюбивите зеленчуци тя трябва да е 20-25 градуса, а за останалите - 15-18 градуса.

Водата се сменя два пъти на ден. При видовете, които поникват по-бавно, като моркови, магданоз, целина, лук - може и по-често.

Семената на представителите на сем. Тиквови - краставици, тиквички, дини, пъпеши, се държат най-малко време - до 12-15 часа. Доматите и пипера се нуждаят от малко повече време - поне 24 часа. Зеленчуците, които покълват по-бавно, за които стана въпрос по-горе, престояват във водата най-малко две денонощия.

Рътенето предизвиква по-бързото покълване

След това семената се сеят веднага

Чрез рътенето също се ускорява процесът на покълването, съответно на поникването. Могат да се рътят и семена, които преди това са били киснати във вода.

Как се извършва рътенето?

Върху домакинска табла се поставя марля, зебло, кухненска хартия или друг подходящ материал, който може да задържа влага. Отгоре внимателно се разстилат семената. След това се покриват с марля или друг порест материал.

От време на време покривалото се маха и се навлажнява марлята, но без семената да “плуват” във вода.

Рътенето се прекратява, когато започват да се показват първите кълнове. След това семената леко се просушават.

Накиснатите и рътените семена се засяват само в добре обработена, влажна и топла почва. Ако почвата е суха, на буци и студена - може да загинат.

ПРЕДИМСТВА НА ОБРАБОТЕНИТЕ СЕМЕНА

Семената, които преди сеитбата са обработени, чрез накисване или рътене, поникват по-бързо и едновременно. Това е особено важно, когато искаме да отгледаме възможно по-рано някои зеленчуци.