Да не кажем, че е почти невъзможно

Нашият консултант инж. Николай Бакалов, който е научен работник и проектант на изби, ви дава компетентен отговор какви са шансовете, за да постигне домашния майстор успех, ако това е изобщо възможно.

При домашни условия лекуването на вкиснало вино е почти невъзможно.

А трябва да се знае, че ако в помещението се съхранява и друго вино, болното вино, което е започнало да вкисва, трябва незабавно да се изнесе защото има риск да се зарази и другото здраво вино.

За сведение на любителите оцетнокиселите бактерии могат да загинат, само ако виното се загрее при температура над 65 градуса за 3 до 5 минути.

Но при домашни условия тогава започва да се изпарява и алкохолът.

Не може да се прави сравнение със големите мощности и заводите, за които ни питате, защото в тях се прави стерилно филтриране и неутрализиране на оцетната киселина.

В домашни условия единствено може да се опита да се постигне нейното неутрализиране и след това напитката да се консумира през студените месеци.

За остраняване на оцетна киселина

По-добре изберете варното мляко

Отстраняване на образувалата се оцетна киселина някои стопани правят като към виното се добави воден радтвор на натриев бикарбонат, за което вече обяснихме как става в предишен брой.

Но може да се използва калциев карбонат или варно мляко от гасена вар /калциев хидроокис/.

Най-добро е варното мляко казва специалистът. Обяснението е в това, че при евентуално предозирането не придава лугав вкус, подобно на содата.

Дозирането трябва да става много внимателно на малки дози и при постоянно разбъркване до премахване на вкуса и миризмата на оцет.

Какво се получава? При тази реакция се отделя въглероден двуокис във вид на пяна, така, че ако спре образуването на пяна може вече леко да сте предозирали.

Варното мляко при евентуално предозирането не придава лугав вкус, подобно на содата
Варното мляко при евентуално предозирането не придава лугав вкус, подобно на содата