Ракия от моркови

16 януари 2020
В лозята
20079
Няма снимка
Морковите трябва да са рендосани или доведени до подобно състояние със смилане
1 2 3 4 5 6 7
 

За рецепна на ракия от моркови ни помоли по телефона нашата читателка Веска Пенчева от град Панагюрище, защото тази година допуснали грешка - загаряне и тяхната домашна ракия се получила с влошено качество.

За сметка на това казва, че има немалко количество моркови, и то отлично съхранени.

Отговаряме:

В зависимост от сорта, захарното съдържание в морковите варира от 3 до 6%.

При това положение е ясно, че производството на ракия няма как да е рентабилно.

За да получите по-висок рандеман, ще се наложи да повишите захарното съдържание - поне до 10 - 12 процента. В противен случай няма да си струва хабене на време, труд и материални разходи.

В домашни условия производството може да се осъществи по следната рецепта

Морковите предварително се почистват от повредени и загнили части, остатъци от пръст и други механични частици, след което се измиват с вода.

После се рендосват или смилат до подобно състояние и се поставят в съд - казан. Заливат се с вода, нивото на която да е 5-6 см над нивото на плода.

Загряват се до кипване и се кипят на слаб огън в продължение на 10-15 минути. През това време да се разбъркват. Казанът се сваля от нагревателя /огнището/ и се оставя за охлаждане.

Взема се средна проба от течната фаза на която се определя захарното съдържание.

Измерва се и общият обем на сварения материал в литри.

Прехвърля се в съда за ферментация.

В зависимост от захарното съдържание и обема на материала, се изчислява количеството захар, което трябва да се добави за повишаване на захарното съдържание до 10-12%. Колко е захарта - прочетете отделно.

1 кг захар в 100 л вдига с 1%

Как се изчислява количеството

Количеството на захарта за ракията от моркови се изчислява на база на това, че с внасянето на един кг захар в 100 литра материал, захарният процент се повишава с единица.

Ако захарното съдържание на материала е 4%, на 100 литра се добавят 8-10 кг захар.

Определеното количество захар се залива с два пъти по обем вода и се кипва до пълно разтопяване на захарта.

Приготвеният захарен разтвор се влива в материала за ферментация.

Изчаква се спадане на температурата до 20-22 градуса по Целзий и се засява с хлебна мая - в количество грам на литър материал.

Трябва ви и хлебна мая

Отмереното количество хлебна мая се размива в хладка вода в съотношение 1:5 /100 г мая в половин литър вода/ с температура 35 - 40 градуса.

Разтворената мая се внася в 7-8 л сок, отточен от съда. Разбърква се добре и се връща. Разбърква се само в горната част за бързо размножаване на дрождите.

След 1-2 дни се разбърква цялото количество. При нормална температура ферментацията приключва за 4-5 дни

През това време се разбърква сутрин и вечер. След това да се изварява бързо, задържането е вредно.

Да е с двойна дестилация

Ракията ще е по-качествена

За получаване на качествена ракия се препоръчва двойна дестилация. Първата дестилация се провежда до край без отделяне на първоток и патоки.

При втората задължително се отделят първотока и патоките.

Количеството на първотока е 1-1,5% от обема на материала.

За патоките, от решаващо значение е моментът от който започват да се отделят.

На практика в домашни условия първотока се определя по следния начин. След спадане на алкохолния градус в изтичащата от казана ракия до 40 градуса, периодично през 10 минути се взема средна проба и се опитва на вкус.

Щом се доловят паточни тонове в аромата и киселина във вкуса, веднага се прекратява събирането на ракия.

От този момент започват да текат патоките, които се събират отделно и се влагат от някои в казана при следващото зареждане.

Понеже алкохолният градус на събраната ракия винаги е по-висок от 40 градуса, се налага разреждане с вода, за тези които искат да имат до този официално приет алкохолен градус.

По-добре е да се използва дестилирана вода. Обикновената питейна съдържа различни соли, в т. ч. и калциеви, от които понякога ракията помътнява.

Как да се изчисли количеството на водата

Когато ще разреждате

Водата, която е необходима за разреждане се изчислява по следния начин. Умножава се количеството на ракията в литри по измерения алкохолен градус.

Полученото число се разделя на 40 /алкохолният градус който искаме да получим/. От него се изважда количеството на ракията в литри. Разликата е количеството на водата в литри, която следва да се добави в ракията.

Пример:

Изварили сме 55 л ракия, с 52 алкохолни градуса. Умножаваме 55 по 52. Получава се числото 2860. Разделяме го на 40 и получаваме числото 71,5. Изваждаме от него числото 55 /литрите на ракията/. Получава се 16,5.

Това се литрите вода, необходима за разреждане на ракията до 40 градуса. Когато се наложи добавяне на по-голямо количество вода, тя трябва да се прибавя на тънка струя, на порции при постоянно разбъркване.

Разредената ракия се налива за отлежаване, в буре ще се оцветява и ще получава мек приятен вкус, в стъкло - използвайте трески.

Още една формула за разреждане на ракия която използват от ракиджийте от Горна Оряховица

Тя гласи следното:

(C1хV1) / C2 - V1 = V2

C1 - Текущ Градус

C2 - Желан Градус

V1 - Текущо количество

V2 - Вода за доливане

Пример:

Имаме 10 литра на 80 градуса и искаме да ги разредим на 43 градуса:

(10х80) / 43 - 10 = 8.60 литра вода

Това е количеството вода, което трябва да използвате.

Още от В лозята
0

Това, разбира се, зависи и от силата на валежа Христо Христов от Лом ни попита как да постъпи и с какво да пръска, след като в района му е паднала лека градушка

0

И какво трябва да постигнем с тях, отговаряме на Верка Колева от Карлово Скъпа редакция, аз съм хоби фермер, запален ваш читател, който има и розова градина

0

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

0

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

0

Често ги подминават любители, които не забелязват нито петна като знак за болести, нито че растението ще гладува Борбата с болестта брашнеста мана е една дълга система от грижи

Последни новини
0

Подробности за тях, за технологиите за отглеждането им и за постиженията на института разкрива директорът му доц.д-р Даниела Ганева Институтът по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив е единственият

0

Как се справят в кризата, коментират представители на различни сектори Жени Владинова През последните 3 месеца на фокус са притесненията, причинени от коронавируса

0

Въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места ще превалява, предаде НИМХ, цитиран от БТА

0

При намаляване на цената на газа с 9,4% от 1 юни, няма да променят парното, ще насложат поевтиняването върху цената на топлинната енергия от юли От 1 юли цената на тока за домакинствата в Западна и

0

По-рано тази година Gregoire Besson изпадна във финансови затруднения, които доведоха до новината, че заводът Rabe ще бъде закрит. Но преди да се стигне дотам

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До 2025 г. всички битови потребители на ток трябва да излязат на свободния пазар, каза пред БиТиВи проф. Атанас Тасев. Намалението на тока сега не е свързано с пандемията, регулаторът обикновено се произнася с полза на потребителя, каза още той. До края на годината можем да се свържем със сръбската газопреносна система, няма да плащаме неустойки

Общият брой на заболелите у нас е 2538. 19 са новите случаи на COVID-19, 9 от тях  в болница. Общо изследванията са 1220. Влизаме в етап на угасване на епидемията, но въпреки това не трябва да се намаляват броя на тестовете. Така можем да хванем клъстъри, съобщи проф. Тодор Кантарджиев.  В Ямбол новите случаи на COVID-19 са 9

Това е времето на “Преходът свърши! Дайте да се преброим” У нас не могат да се правят класации на богатите като на “Форбс” Написаният на ръка списък с имената на 43-ма богати българи и парите им, открит в дома на Атанас Бобоков и пуснат от прокуратурата, отприщи конспирациите. Защо е направен списъкът - разговаряме с Тихомир Безлов