Как да разпознавате тези лози от ранна пролет, защо стават червени листата, питат читатели

Не е далеч пролетта, според оптимистите, когато лозите ще излязат от зимния си покой. Ей, го къде е март, когато ще трябва като ги погледнем и да знаем след резитбата какво им липсва и какво не.

Лозите често страдат от недостиг или излишък на хранителни елементи!

Много от стопаните им не взимат предвид това, не го знаят, не разпознават признаците и грешат.

Сега, през януари, малко по-рано, ще се опитаме да бъдем полезни със знания и информация за хоби лозарите.

Трябва да знаят, че много често признаците от недохранване или прехранване на лозата приличат на заболявания което и ги обърква, за да реагират адекватно.

Говорим за елементите, които са много важни.

Да започнем с един от основните - азот.

При липсата му лозата се развива слабо още от началото на пролетта, а по-късно плододаването й намалява.

Признаците се изразяват в пожълтяване на листата от долните и средните етажи, тъй като при недостиг елементът се придвижва от старите към по-младите листа.

Дефицит на фосфор

Дефицит на фосфор

Фосфор

При недостига му в почвата краищата на листата придобиват червен цвят.

При при по-силен недостиг цветът е по-наситен. По-късно те прегарят и опадват. Ако пък има излишък на фосфор в почвата, листата на лозата придобиват хлоротичен /жълтеникав/ цвят.

Калиев дефицит

Калиев дефицит

Калий

При недостига му листата на лозата също почервеняват, но не само по периферията, а и в междужилковите пространства.

Желязо

Недостигът на желязо най-често се проявява, там където лозите се отглеждат на варовити почви. Той се изразява в пожълтяване първо на най-връхните листа, като зелена остава само тяхната нерватура.

При силно изразен недостиг листата стават дори бледожълти до кремави и започват за изсъхват и опадват преждевременно. Такива лози нямат нормален растеж и плододаване и често измръзват през зимата.

Недостиг на магнезий

Недостиг на магнезий

Магнезий

Недостигът също предизвиква хлороза, последвана от пожълтяване и изсъхване на листата по долните и средни етажи на лозата. Зелени остават само тъканите около жилките на листата.

Бор

При липса на бор рядко се наблюдават промени по листата и леторастите, но изресяването на чепките се дължи именно на борен недостиг.

Храненето е важно

За нормалния хранителен режим на лозата е необходимо наличието на опредени количества от тези елементи в почвата.

Една част от тях могат да се подадат на растенията и по листен път. Но най-точно за количествата от тези елементи, които трябва да се внесат може да разберете, ако направите агрохимичен анализ на почвата.

Периодът до пролетта е достатъчно дълъг и има време да занесете почвени проби в регионалните центрове за съвети в земеделието. Това ще е най-вярната стъпка, а не да разчитате само на визуалната си преценка. Правете го поне веднъж на няколко години.

Недостиг на желязо след зимуването

Симптомите на дефицита и вирусна инфекция трудно се различават, но специалист ги вижда

Противно на грешното мнение, пръскането не помага при вируса на инфекциозната хлороза

Противно на грешното мнение, пръскането не помага при вируса на инфекциозната хлороза

Качеството на лозите и плодовете се влияе от доста неща - метеорологичните условия, сорта, отглеждането, дори условията на зимуване. Да не говорим за баланса на микроелементите в почвата.

Затова си струва да се обърне внимание на най-малките проблеми по време на вегетацията.

Състоянието на недостига на желязо се нарича хлороза и е уж от по-невинните, то и коварни дефицити.

Има два вида: първият се дължи на липсата на микроелемента поради недостига му почвата /или блокирането му там/ и недостатъчно торене.

Вторият може да е провокиран от инфекция, но тогава става дума за опасната инфекциозна хлороза. Тя е вирусно заболяване и не се лекува.

За да се разграничи дефицит на желязо от опасната инфекция, за която говорим, трябва да се обърне внимание на процеса на пожълтяване.

Основните симптоми при конвенционалната хлороза са в това, че листата пожълтяват от краищата към вътрешността по жилките или обратно. Петурите стават сухи, чупливи. По-късно плодът намалява. В по-тежки случаи дори върховете на леторастите побеляват и падат.

Важно:

Ако започва в посока към периферията на на листата, по-често става дума за инфекциозна хлороза и се взимат различни мерки от тези за конвенционалната хлороза - противно на грешното мнение, пръскането не помага при инфекциозната хлороза.

При конвенционалната обаче баналният дефицит се преодолява като се вземат мерки за изхранване и за възстановяване на баланса на хранителните вещества в лозовите растения.

Например според науката на листата помага железен хелат, на корена - железен сулфат, допълнително подхранване е редно да се прави с манган, калий, цинк, магнезий и бор.

Днес има листни торове, които вършат чудесна работа. За тях пишем отделно.

Листното подхранване е доказано при лозите

Елиминира дефицит на желязо и укрепва растенията

Листното подхранване помага срещу хлорозата

Листното подхранване помага срещу хлорозата

Първо, като стана дума за хлорозата, да кажем, че е незаразно заболяване и се причинява се от недостиг на желязо в почвата. Всъщност там желязо може да има и в излишък, но то да е в неусвоима форма, което е много характерно за варовитите почви.

Листата дължат зеления си цвят на хлорофила, който пък се дължи на желязото. Ето защо болестта видимо се изразява в това, че листата стават бледожълти, а понякога и съвсем избледняват.

Други сиптоми

Поразените лози имат по-малко реса, гроздовете и зърната са по-дребни.

И леторастите не успяват да се запасят добре, не узряват достатъчно и стават по-податливи на измръзване.

Химическата борба се състои в осигуряването на желязо във форма, в която може да се усвои от растенията.

Днес се предлагат много микроторове, които може да се внасят като листно подхранване през вегетацията.

Какви са предимствата на листното торене при лозята

И защо да го прилагаме?

С него нуждата на растенията от хранителни вещества би могла най-бързо да се компенсира или допълни с комплексните торове.

Стефка Иванова от Пловдив наскоро ни зададе въпроса за приложението на Лактофол и колко пъти в годината.

Изпробвайте през 2020 листното хранене, ще останете доволни
Изпробвайте през 2020 листното хранене, ще останете доволни

Отговаряме:

Технологията на приложението му може да е следната: Първо предцъфтежно пръскане 400 мл/дка с Лактофол, второ следцъфежно пръскане с 400 мл/дка Лактофол, трето - при фаза грахово зърно 600 мл/дка, четвърто - при прошарване на зърното 600 мл/дка.

Установе е, че след третиране лозите стават и по-устойчиви на неблагоприятни климатични условия и заболявания. В резултат на използването на листните торове се повишава и въздействието на използваните фунгициди.

Екстра: За превантивна борба с мана и профилактика на оидиума се препоръчва комбинираният препарат Лактофол Купро - фунгицид със свойствата на специализиран тор. Едновременно лекува и храни лозите и асмите. Има и други плюсове, които ще обясним друг път.