Бъдещото земеделие е ориентирано към устойчиво отглеждане на културите, чрез технологии, които щадят почвата и околната среда

Ваня Велинска, Пловдив

С поредното си издание Академия за фермери се нареди сред най-успешните форуми в областта на земеделието у нас. Седмото издание протече под мотото: “Свят на възможности”, а на събитието си дадоха среща водещи производители от различни райони на страната с фирми от областта на земеделието, както и много български и чуждестранни учени и специалисти.

В основата на форума е да се представят новостите, свързани с почвообработките, съхранението и задържането на водата в почвата, торенето, начините за противодействие на биотичния и абиотичния стрес при културите, борбата с вредителите. Не бяха подминати и традиционните технологии в земеделието. Представителите на фирмите Байер, Синджента и KWS представиха предложенията си за предстоящия сезон при пролетници, както и редица иновации, които водят до по-висока ефективност на производството.

Много от участниците в семинара си спомнят как преди 7 години се събрахме, за да търсим начин да направим земеделието у нас по-устойчиво, по-печелившо, но в същото време да опазим природата за нас и нашите деца, каза в приветствието си Георги Мантралиев, директор на академията. Минахме през много трудности, за да да приложим нашата технология. Правихме грешки, търсихме решения, като във всяко ново начинание. Но сега сме уверени, че сме на пръв път, тъй като виждаме една устойчива и адаптирана към нашите условия технология

Категорично не изключвам почвообработките, както и използването на продукти за растителна защита, казва Георги Мантралиев, но ако има подходяща алтернатива в определен случай, която е по-стабилна, по-добра, то тя рано или късно ще се наложи в практиката.

За да подкрепи усилията на земеделските производители в търсене на практики, които щадят околната среда, бе и министър Танева, която откри форума.

Поздравявам организаторите, както и участниците - учени и фермери, които имат желание да търсят нови пътища в земеделието, каза Танева. Този дебат, включващ темата за земеделските практики, щадящи околната среда, се води на много нива. Радвам се, че това все повече се говори и прави и в България, защото голямото предизвикателство за нас в хода на Общата селскостопанска политика, са именно зелените практики. Ние трябва да открием, кои са тези адаптивни, възможни, както и разбираеми за земеделците практики, с които да постигнем зелените амбициозни цени на новата ОСП. Тук голяма роля трябва да изиграе и науката, която също да предложи решения на производителите. Защото няма как да бъдеш добър земеделец, ако не си рамо до рамо с науката. Затова се надявам заедно да намерим най-добрите решения, с които да създадем една много по-ефективна програма за развитие на селските райони в следващия програмен период.

Безспорно у нас вече има много успешни земеделски производители. Те обработват много площи, изградили са модерни бази, спазват добри практики на отглеждане на културите, съответно получават добри производствени резултати. На пръв поглед, те са постигнали едно успешно земеделие, включващо всички иновативни технологии, които в момента се прилагат. Съответно на този етап от развитието на земеделието те са на едно отлично ниво. Някои, разбира се, продължават да работят така и чакат поредната новост. Други обаче, не могат, те винаги търсят не само нещо ново, но и понякога съвсем различно.

Не само стремежът към ефективност, но и устойчивост на производството, което е съпътствано с грижата за растенията и почвата, с опазването на природата, с мисъл за бъдещето, е целта на иновативните фермери.

В момента земеделието се развива много интензивно. Въпреки че има много насоки в производството, бъдещето върви към по-щадящо производството. Може да отглеждаме културни растения, т.е. да извличаме полза от земята, без да оказваме толкова голямо въздействие върху нея, дори напротив да се грижим за растенията и почвата с алтернативни практики

И част от фермерите в България са готови за такъв вид земеделие, показваха производителите, уважили събитието. Повече от 100 фермери изслушаха лекциите на специалисти в областта на агронауката, от различни страни, дори континенти. За интереса към този подход доказателство са присъстващите фермери като Божидар Митов, Кирил Жендов, Иван Събев, Албена Даскалова, Светлозар Дичевски, Венцислав Върбанов, както и много млади фермери сред които Венелин Делгиянски, Илия Проданов, Даниела Димитрова, Иван Коев, Димитър Ненов, Кунчо Кунчев и много други.

Това са все отлични производители, професионалисти от различни райони на страната - и млади, и такива с много опит. Те са отворени за промяна, полагат усилия да я разберат, готови са да прилагат устойчиво земеделие. Те са иновативни, креативни, рискуващи, те са пионерите в тази технология.

С интерес изслушах презентациите на лекторите и бях много впечатлен от технологиите и продуктите, които прилагат, сподели Илия Проданов, земеделски производители от района на Карнобат, и един от зам.-председателите на НАЗ. Като млад човек, съвсем естествено е да се интересувам не само от новите неща, но и от по-зелено производство. Постепенно и ние в нашето стопанство въвеждаме някои технологии, например намаляваме обработките, правим директни сеитби при някои култури. Разбира се, нещата стават бавно, и стъпка по-стъпка, но за нас земеделието е бизнес и трябва да се оцелява. Все пак сме отворени за промени и ще ги изпробваме в бъдеще

А промяна е наложителна. Светът иска намаляване на въглеродните емисии, чрез ограничаване на замърсяването на въздуха и използване на пестициди. Във всички старани са въведени нитратни директиви, има директиви за ограничаване на фосфора, има ЕНП, с идеята земята да се остави на спокойствие. От 2018 г. вече е забранено прилагането на химически продукти върху екологично насочените площи.

Разбира се, няма как с магическа пръчка да се промени насоката в земеделието, със сигурност няма и да е на 100%, но пътят е към използване на технологии щадящи растенията, почвата и околната среда.

Част от участниците в академията
Част от участниците в академията
Албена Даскалова (изправена) от години прилага иновативни технологии в стопанството си
Албена Даскалова (изправена) от години прилага иновативни технологии в стопанството си
Илия Проданов, като всеки млад фермер, е отворен към иновации и практики, които правят производството по-успешно
Илия Проданов, като всеки млад фермер, е отворен към иновации и практики, които правят производството по-успешно