Как “страдат” ракиите

08 декември 2019
В лозята и под асмата / Полезни съвети
50121
Няма снимка
Леките дефекти на ракията са поправими
 

Отстраняването на един или друг недостиг е сравнително възможно

Тук накратко ще маркираме дефектите при напитката. По-късно ще отговаряме и на по-конкретни въпроси.

При несвойствен аромат се прави обработка с активен въглен - във вид на прах или гранулиран. Дозите са от 1 до 3 г за литър ракия.

В кофа от 10 л се наливат 5-6 л от ракията. Прибавя се отмереният въглен. Разбърква се интензивно и после на тънка струя се влага при постоянно бъркане към ракията. Разбърква се още десетина минути. През следващите 3-5 дни пак да се разбърква по 2-3 пъти на ден по 5 минути. Бистрата ракия се декантира, като се внимава да не преминават частици от въглена.

При киселееща ракия не може да се направи много. Тя се получава от изваряването и на малко количество вкиснати джибри или плодови каши, ако това е допуснато.

При положение че е бил вкиснат част от материала, преди поставяне на капака е редно да се неутрализира чрез натриев бикарбонат /сода за пиене/ или дървесна пепел от огнището.

Добри резултати и без риск се получават, когато киселината се неутрализира с натриев бикарбонат и ракията се подложи на втора дестилация.

При страничен мирис - помага калиев перманганат.

Като силен окислител, той се свързва със съединенията, придали неприятния мирис и го отстраняват.

Дозата е 1-2 г калиев перманганат за 100 л ракия. Определеното количество се разтваря в половин литър преварена вода. Разтворът се влива в 4-5 л ракия, размесва се и се внася при постоянно разбъркване в ракията. Бърка се още няколко минути и се прецежда през тензух.

За подобряване на вкуса в обработена бистра ракия може да се прибави настойка от стафиди. Понеже тя съдържа захар при прибавянето да се държи сметка и за степента на подслаждането. Прехвърля се в подходящ съд за хомогенизиране. След 2 седмици се налива в бутилки.

При вкус на загоряло - или се внася ароматна настойка или билков екстракт.

Билковият екстракт се приготвя по следния начин: отмерват се в равни количества /по 5 или 10 г/ от следните билки в сухо състояние: жълт и червен кантарион ,мащерка, мента, босилек и зърна от карамфил /по избор/.

Нарязват се на ситно и заедно със зърната от карамфил се поставят в стъклен буркан с вместимост 2-3 л и плътно затварящ винтов капак. Използването на всички билки не е задължително, но ефектът ще е по-малък. Те се заливат с 2 л ракия.

Бурканът се затваря с капака и се държи в помещение с температура 20-22 градуса, без излагане на пряка слънчева светлина.

Настойването продължава месец, през 2-3 дни бурканът се разклаща за размесване. В края на срока ракията се отделя.

Добре е билките да се пресоват и получената от пресовката ракия да се прибавя към отделената.

Приготвеният билков екстрат се прецежда през два пласта тензух и се налива в бутилки. От него на малки порции се внася в ракията.

Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
0

Като индикаторно растение тя показва задават ли се брашнеста мана, сиво гниене или акари Масово на италианските и френските лозя в началото на лозовите редове има розов храст. Срещаме го вече и у нас

0

При склонните към изресяване десертни сортове задължително се извършва прищипване. Ако забележите изресяване и при други сортове, напълно възможно при неблагоприятни условия

0

Започва интензивна растителна защита за опазване на лозята от основните болести и неприятели През настъпващия месец е много важно да успеем да предпазим лозовите насаждения от болести и неприятели -

0

Неотменна грижа за лозето през май е филизенето. То изиграва ролята на допълнителна резитба, поливане, подхранване и е част от борбата с маната и другите болести и неприятели

0

Премахването на излишните леторасти от главината рано напролет е зелената операция филизене, която предстои. Това е от най-важните пролетно-летни мероприятия

Последни новини
0

l Другият риск от продължителни дъждове са забавяне на зреенето и влошаване на качеството на плодовете l Тази година черешовата реколта в Пловдивско не е добра заради минусовите температури в края на

0

Прогнозите за дъждовни дни в Пловдивско крият опасности от болести по домати, картофи и лозя, предупреди доц. Калинка Кузмова от Аграрния университет. По думите й последните дъждове са били полезни

0

Добре е за зърното, проблем - за плодовете и зеленчуците Прогнозата, която направи за “24 часа” климатологът от Софийския университет Симеон Матев, е за всекидневни петнисти валежи до края на май и

0

Nigella damascena е известна още с имената черен кимион, челебитка и други. В англоговорящите страни пък романтично я наричат "Любов в мъглата" (Love-in-a-Mist). Растенията са едногодишни

0

Как да разпознаем източника? Със затоплянето на времето жилещите насекоми се активизират. Особено застрашени са децата, които все още не са си изградили рефлекс да се пазят

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Задържаният за убийството на Станка Марангозова офицер от НСО е бил на много ниско ниво в една от масонските ложи в България - калфа, и нямал реална възможност да ползва връзките си по тази линия, каза ген.-майор Румен Ралчев по Би Ти Ви в неделя. Ралчев е бивш служител на НСО и Велик приор на Ордена на Рицарите тамплиери в България

Григор Димитров смята да играе в три от турнирите, организирани от водача в световната ранглиста Новак Джокович. Серията Adria Tour трябва да започне на 13 юни в Белград, останалите мачове ще бъдат в Задар на 20-21-и, в Черна гора (27-28-и) и в Баня Лука (3-4 юли). Турнирите са благотворителни и приходите ще отидат във фондацията на сръбската

Руското правителство реши временно да спре вноса на горива, за да гарантира енергийната сигурност и да стабилизира ситуацията на вътрешния пазар, предаде БГНЕС. Мярката ще бъде в сила до 1 октомври 2020 г., съгласно указ, подписан от министър-председателя Михаил Мишустин. Списъкът със забранени горива включва бензин за двигатели, дизел