Как “страдат” ракиите

08 декември 2019
В лозята и под асмата / Полезни съвети
50283
Няма снимка
Леките дефекти на ракията са поправими
 

Отстраняването на един или друг недостиг е сравнително възможно

Тук накратко ще маркираме дефектите при напитката. По-късно ще отговаряме и на по-конкретни въпроси.

При несвойствен аромат се прави обработка с активен въглен - във вид на прах или гранулиран. Дозите са от 1 до 3 г за литър ракия.

В кофа от 10 л се наливат 5-6 л от ракията. Прибавя се отмереният въглен. Разбърква се интензивно и после на тънка струя се влага при постоянно бъркане към ракията. Разбърква се още десетина минути. През следващите 3-5 дни пак да се разбърква по 2-3 пъти на ден по 5 минути. Бистрата ракия се декантира, като се внимава да не преминават частици от въглена.

При киселееща ракия не може да се направи много. Тя се получава от изваряването и на малко количество вкиснати джибри или плодови каши, ако това е допуснато.

При положение че е бил вкиснат част от материала, преди поставяне на капака е редно да се неутрализира чрез натриев бикарбонат /сода за пиене/ или дървесна пепел от огнището.

Добри резултати и без риск се получават, когато киселината се неутрализира с натриев бикарбонат и ракията се подложи на втора дестилация.

При страничен мирис - помага калиев перманганат.

Като силен окислител, той се свързва със съединенията, придали неприятния мирис и го отстраняват.

Дозата е 1-2 г калиев перманганат за 100 л ракия. Определеното количество се разтваря в половин литър преварена вода. Разтворът се влива в 4-5 л ракия, размесва се и се внася при постоянно разбъркване в ракията. Бърка се още няколко минути и се прецежда през тензух.

За подобряване на вкуса в обработена бистра ракия може да се прибави настойка от стафиди. Понеже тя съдържа захар при прибавянето да се държи сметка и за степента на подслаждането. Прехвърля се в подходящ съд за хомогенизиране. След 2 седмици се налива в бутилки.

При вкус на загоряло - или се внася ароматна настойка или билков екстракт.

Билковият екстракт се приготвя по следния начин: отмерват се в равни количества /по 5 или 10 г/ от следните билки в сухо състояние: жълт и червен кантарион ,мащерка, мента, босилек и зърна от карамфил /по избор/.

Нарязват се на ситно и заедно със зърната от карамфил се поставят в стъклен буркан с вместимост 2-3 л и плътно затварящ винтов капак. Използването на всички билки не е задължително, но ефектът ще е по-малък. Те се заливат с 2 л ракия.

Бурканът се затваря с капака и се държи в помещение с температура 20-22 градуса, без излагане на пряка слънчева светлина.

Настойването продължава месец, през 2-3 дни бурканът се разклаща за размесване. В края на срока ракията се отделя.

Добре е билките да се пресоват и получената от пресовката ракия да се прибавя към отделената.

Приготвеният билков екстрат се прецежда през два пласта тензух и се налива в бутилки. От него на малки порции се внася в ракията.

Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
0

Какво може да използвате като пеногасител? Получената течност от отцеждането и евентуалното пресоване на черешите се слага в казана за дестилация по правилата

0

Процесът продължава не повече от десет дни със суха мая Ферментацията на черешовата каша продължава не повече от 10 дни, но гледайте това да при температура от 20 до 25 градуса

0

Нашият консултант инж. техн. Николай Бакалов напомня правилата за работа с костилковия плод Тази година се очертава да се посегне към доста повече черешов плод за изваряването на ракия

0

Като индикаторно растение тя показва задават ли се брашнеста мана, сиво гниене или акари Масово на италианските и френските лозя в началото на лозовите редове има розов храст. Срещаме го вече и у нас

0

При склонните към изресяване десертни сортове задължително се извършва прищипване. Ако забележите изресяване и при други сортове, напълно възможно при неблагоприятни условия

Последни новини
0

В началото на новата седмица времето ще остане с чести превалявания и значителна облачност. Това каза пред агенция „Фокус“ дежурният синоптик Анастасия Кирилова от Националния институт по

0

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

0

* Хлорната вар е най-масово използва от стопаните. Тя е подходяща за дезинфекция при много видове микроорганизми и яйца на паразити. Хлорната вар е бял прах с характерна миризма

0

Атмосферното налягане е близко до средното - слабо ще се понижи. До полунощ все още на места, главно в планинските райони от Южна България, ще има превалявания

0

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Разрешават шведската маса, но само ако клиентите са с ръкавици Плажовете с безплатни чадъри и шезлонги по Българското Черноморие вече станаха 25, съобщи вчера Министерството на туризма. Те са повече от съобщените миналата седмица, тъй като някои концесионери и наематели са пратили по-късно от договореното предложенията си във ведомството

Примата сама одобрява всичко за публикуване, често изразява позиция по наболели теми Лили Иванова рядко дава интервюта, почти не се появява на обществени места, не се знае почти нищо за нея извън сцената. Не и ако не си потребител на фейсбук и не си попадал на официалната ѝ страница. Там тя често открехва дискретно завесите на личното си

Капсулата с американските астронавти Боб Бенкен и Дъг Хърли успешно се скачи с Международната космическа станция, съобщи НАСА. Това стана минути преди очаквания момент - 17:30 ч. българско време. В капсулата Crew Dragon на "Спейс Екс" те излетяха снощи в 22:22 ч. българско време - исторически първи частен пилотиран космически полет