Как “страдат” ракиите

08 декември 2019
В лозята и под асмата / Полезни съвети
45108
Няма снимка
Леките дефекти на ракията са поправими
 

Отстраняването на един или друг недостиг е сравнително възможно

Тук накратко ще маркираме дефектите при напитката. По-късно ще отговаряме и на по-конкретни въпроси.

При несвойствен аромат се прави обработка с активен въглен - във вид на прах или гранулиран. Дозите са от 1 до 3 г за литър ракия.

В кофа от 10 л се наливат 5-6 л от ракията. Прибавя се отмереният въглен. Разбърква се интензивно и после на тънка струя се влага при постоянно бъркане към ракията. Разбърква се още десетина минути. През следващите 3-5 дни пак да се разбърква по 2-3 пъти на ден по 5 минути. Бистрата ракия се декантира, като се внимава да не преминават частици от въглена.

При киселееща ракия не може да се направи много. Тя се получава от изваряването и на малко количество вкиснати джибри или плодови каши, ако това е допуснато.

При положение че е бил вкиснат част от материала, преди поставяне на капака е редно да се неутрализира чрез натриев бикарбонат /сода за пиене/ или дървесна пепел от огнището.

Добри резултати и без риск се получават, когато киселината се неутрализира с натриев бикарбонат и ракията се подложи на втора дестилация.

При страничен мирис - помага калиев перманганат.

Като силен окислител, той се свързва със съединенията, придали неприятния мирис и го отстраняват.

Дозата е 1-2 г калиев перманганат за 100 л ракия. Определеното количество се разтваря в половин литър преварена вода. Разтворът се влива в 4-5 л ракия, размесва се и се внася при постоянно разбъркване в ракията. Бърка се още няколко минути и се прецежда през тензух.

За подобряване на вкуса в обработена бистра ракия може да се прибави настойка от стафиди. Понеже тя съдържа захар при прибавянето да се държи сметка и за степента на подслаждането. Прехвърля се в подходящ съд за хомогенизиране. След 2 седмици се налива в бутилки.

При вкус на загоряло - или се внася ароматна настойка или билков екстракт.

Билковият екстракт се приготвя по следния начин: отмерват се в равни количества /по 5 или 10 г/ от следните билки в сухо състояние: жълт и червен кантарион ,мащерка, мента, босилек и зърна от карамфил /по избор/.

Нарязват се на ситно и заедно със зърната от карамфил се поставят в стъклен буркан с вместимост 2-3 л и плътно затварящ винтов капак. Използването на всички билки не е задължително, но ефектът ще е по-малък. Те се заливат с 2 л ракия.

Бурканът се затваря с капака и се държи в помещение с температура 20-22 градуса, без излагане на пряка слънчева светлина.

Настойването продължава месец, през 2-3 дни бурканът се разклаща за размесване. В края на срока ракията се отделя.

Добре е билките да се пресоват и получената от пресовката ракия да се прибавя към отделената.

Приготвеният билков екстрат се прецежда през два пласта тензух и се налива в бутилки. От него на малки порции се внася в ракията.

Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
0

Това как се премахва в домашни условия? Изведнъж една ципа покри виното ми, казва Ангел Джамбазов по телефона от Горна Оряховица. Пита ни на какво би могло да се дължи това и знаем ли какви мерки да

0

Черница, дъб или акация са признати за целта Как да постигнете добър на цвят и качествен домашен чипс. Спокойно можете да се доверите на нашия консултант инж. техн

0

С купешка жълта боя Някои домашни майстори питат дали могат да ползват малки дози жълта сладкарска боя. Ние специално не сме почитатели на този вид химия

0

Да го правят на бавен огън За почитателите на карамеловия цвят на ракията и лекия му приятен аромат първо ще кажем, че трябва да го използват за размиване много пестеливо

0

Пита ни Венета Колева Много стопани у нас не разполагат с бъчви и съхраняват ракията в дамаджани или пластмасови съдове. Естествено е, че тя там не може да се оцвети и остава безлично бяла

Последни новини
0

Неформално назованата група "приятели на кохезията", към която се числят 17 държави-членки защитници на политиките за сближаване на средствата за страните в следващата многогодишна финансова рамка

0

На среща на Областен информационен център – Пловдив със студенти – магистри по икономика и управление към Аграрния университет в Пловдив експертите на центъра представиха голяма част от планираните

0

Покрай събития за хотелиерите, продукти и кулинарно шоу може да се научи много С нов формат, в четири зали и под мотото "Завръщане в бъдещето", бизнес платформата събира бранша в Интер Експо Център

0

Планираме до края на февруари да отворим приемът по новата национална програма по пчеларство за тригодишния период 2020-2022 г. Това съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил

0

Някои експерти твърдят, че намаляването на световните пчелни популации е естествено колебание. Или че, във всеки случай, е обратимо. Причината за намаляването на популациите на пчелите се обяснява не

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В 1/3 от областите в страната вече е обявена грипна епидемия. В част от тях са засегнати отделни общини, а други са изцяло обхванати от грипната вълна. До 2-3 дни се очаква и други региони да се включат. До момента заболеваемостта е 227 на 10 000 души. Пикът се очаква до няколко дни, но до национална епидемия е малко вероятно да се стигне -

Законно ли е президентът и вицепрезидентът да бъдат проверявани и спрямо тях да се води наказателно дело, в случай че след встъпването им в длъжност държавните органи разкрият или бъдат известени, че са налице признаци за извършено престъпление. Това питане отправи главният прокурор Иван Гешев към Конституционния съд (КС)

Браво, ти си моята гордост! Продължавай все така! С този пост към тази снимка в профила си във фейсбук спортист номер 1 на България Владимир Илиев поздрави приятелката си Милена Тодорова за големия успех на световното първенство по биатлон за девойки и младежи в Ленцерхайде. В швейцарския зимен център 22-годишната българка спечели сребърен медал в