Защо кокошките спират да снасят яйца наесен?

21 ноември 2019
Домашна ферма
33534
Няма снимка
Обикновено наесен кокошките намаляват или почти спират да снасят яйца
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
 

Кокошките спират да снасят яйца наесен поради следните основни причини:

Продължителност на светлинния ден и годишния сезон

В естествената природа пернатите снасят само през пролетта и лятото. И това е естествено - те го правят, за да се размножават в оптималните за това условия: температурата на въздуха и многообразната храна се отразяват прекрасно на растежа на малките пилета.

Намалението на светлинния ден е признак за настъпване на есента за кокошките, затова те престават да снасят. Има много породи, които се нуждаят от 14-16-часов светлинен ден.

Пренапрежение и стрес

В това състояние пернатите започват да снасят повредени яйца или въобще спират да снасят.

Силната уплаха, липсата на храна и вода, появата на нов петел, преместването в нов кокошкарник - всичко това се отразява отрицателно на яйценосността на кокошките наесен.

Нездравословно хранене

Обикновено скелетът на носачката съдържа 20 г калций, като за всяко яйце се изразходват около 10 процента от нето. Кокошката има определен калциев резерв в организма си, но ако не го получава в необходимото количество с храната, то запасите й стават оскъдни.

Недостигът на калций е важен фактор за това да не намирате яйца в полога през есента.

Сезонната смяна на перата (линеенето) е нормален процес, който е свързан с късия светлинен ден, но отначало може да бъде неочаквана. Стресът също може да го активизира. Повечето кокошки линеят веднъж годишно - най-често именно през есента.

Болести и паразити

Инфекциозните заболявания и паразитите - външни и вътрешни, са фактор за намалено снасяне.

Кърлежите и дървениците се хранят с кръвта на птиците и ги тормозят, тъй като предизвикват силен сърбеж. Опаразитените птици се почистват, тръскат криле и тъй като практически нищо не ядат, отслабват.

Температурни промени

Много ниските температури влияят отрицателно на снасянето.

Мътачески инстинкт

Когато кокошката мъти яйца, хормоналният й фон се променя така, че тя престава да снася. Разклопаната кокошка по цял ден лежи в полога, не става и при възможност краде яйца от съседките си.

Птиците събличат старата перушина

Зимен гардероб с нови топли пера

Скъсяващите се есенни дни и все по-ниските сезонни температури предизвикват автоматичен отговор у кокошките, които свалят своите стари пера и се сдобиват с нови - чисти и блестящи.

В студа птиците се накокошинват, като по този начин задържат слоя въздух, загрят от тялото им - между кожата и перушината, за създаване на загряваща прослойка, непропускаща студ.

Ако перата са стари, мръсни или счупени, те не могат добре да изолират птицата. Порастването на нови пера до зимата гарантира, че кокошките си осигуряват сами топъл пернат кожух.

Наесен линеят двугодишните носачки - на 13-15-месечна възраст, след края на продуктивния период

Тогава носачката трябва да се настройва към променените обстоятелства:

нов режим на хранене и поене;

климатична промяна.

Изпитвайки стрес, кокошката слабее и перата й падат.

Кокошките линеят в определен ред: то започва от главата, след това надолу по тялото, към гърдите, гърба, крилете, краката и опашката.

Старите кокошки започват да линеят по-рано от ярките. Те по-бавно губят перата си и по-бавно им растат. Понякога това отнема до половин година.

Младите здрави птици обикновено линеят наведнъж, перата им падат много бързо и след два-три месеца вече имат нова премяна. След това продуктивността им се възстановява, разбира се, ако светлинният ден не е прекалено къс.

Почиствайте опадалите пера

Те провокират канибализъм

Старайте се оперативно да събирате всички опадали пера, които се трупат в кокошарника.

Линеещите птици, на които им липсват белтъчини може да започнат да ги кълват

По този начин кокошките ще заменят това, което им липсва в дажбата - кератинът. И тъй като той води до привикване, след това е много трудно птиците да се избавят от този вреден навик. И ще започнат да кълват израсналите млади пера в горната част на краката и в основата на опашката на съквартирантките си.

Силен имунитет с ябълков тоник

Не подлагайте на стрес линеещите птици

Линеенето е стресов период за птиците. През този период имунитетът им пада и те са по-предразположени към заразяване с инфекции или паразити.

Докато кокошките ви линеят:

не ги премествайте в нов кокошарник;

не внасянето нови птици в стадото.

Направете на птиците си тоник от разтвор на домашен ябълков оцет

Защо да го давате на птиците си?

Домашният ябълков оцет съдържа много витамини, минерали и микроелементи. Той спомага за намаляване на pH в организма на птиците, подобрява храносмилането и повишава издръжливостта им към вредни патогени.

Той е профилактично и лечебно средство против вътрешни паразити.

Той помага при стрес, предизвикан от някакви обстоятелства като транспортиране на нова място, манипулации и ваксинации.

Той е антисептично средство. Убива микробите.

Освен това е мек антибиотик, съдържа бактерии, които разрушават инфекциозните организми.

Увеличава снасянето на яйца и намалява образуването на яйца с мека черупка.

Как да направите тоника?

Към 1 л прясна вода за пиене за кокошките добавете 1 супена лъжица (20 мл) домашен ябълков оцет.

На пилета и петли давате по-мек вариант - 5 мл ябълков оцет на 1 л вода. За пилета този тоник е много подходящ за растежа на перата им.

Давайте тоника на кокошките веднъж или два пъти в седмицата в продължение на месец.

Наливайте тоника само в пластмасови поилки, а не в метални, за да избегнете корозия.

Следете линвеещите кокошки винаги да имат на разположение много прясна и чиста вода за пиене.

Презимуват млади носачки

Старите снасят все по-малко яйца

С напредване на възрастта яйценосността на кокошките намалява, затова обикновено в стадото не се оставят над 3-годишни кокошки.

Затова навечерието на зимата най-добре е да оставите птици, излюпени през март, април и май.

Признаци на кокоша младост:

Кокошката трябва да има "здрав" външен вид, гладко, добре прилягащо и ярко оперение. Птицата трябва да е чиста. Не трябва да има голи участъци, рани и израстъци. Мръсното сбито оперение около клоаката говори за наличие на чревни инфекции.

Под крилото и между перата трябва да има равномерно разположен дълъг, мек и нежен пух.

Лицевата част на носачката е без обилно оперение, надвеждните дъги не са ярко изразени.

Кожата на младите птици е тънка и с розов оттенък. Вените не са големи и са небесносини. С възрастта пухът изчезва и вените изпъкват. Кожата придобива матов оттенък, става по-суха и неравна.

Очите на птицата трябва да са ясни, изпъкнали и блестящи, без пенести образувания.

Гребенчето на младата носачка е месесто и яркооцветено.

Клюнът на ярката е здрав, леко извит, без каквито и да е израстъци и разслоения.

Кожата на краката на младата кокошка трябва да е хомогенна, гладка, без пукнатини и израстъци. Ноктите трябва да са гладки, да не се разслояват, да са достатъчно остри и да не са прекалено дълги. Обратното говори за слаба двигателна активност заради лоши условия на отглеждане, старост или болести.

Прашни бани гонят стреса

Кокошките се "къпят" за релакс и профилактика

Кокошките са стадни животни, които си правят терапия за снемане на стреса.

Прашната баня е кокошият еквивалент на душа за хората. Когато кокошките се забавляват в прахта, това значи, че са здрави и доволни от живота

Кокошките "се къпят", ровейки пръст, пясък, стърготини и др., а след това ги хвърлят на гърба си. Прахта се утаява през перата върху кожата им и попива излишната влага и мастни секрети. Също така прахта служи за отблъскване на паразитите, които може да са се завъдили в перушината.

Зоопсихолозите смятат, че масовото къпане в прахта е важно социално преживяване за кокошките и е профилактика на поведенческите отклонение при птиците.

Така че прашните бани са необходимост за вашите кокошки. Те свикват с прашните бани още от детска възраст.

Не експериментирайте със състава на ваната

Опитни птицевъди съветват да не използвате дървесна пепел, диатомитична пръст и с пръст от улицата.

Дървесната пепел е трудно да се изчисти от перата на кокошките и само ги цапа.

Диатомитичната пръст е опасна, ако попадне в клюна на кокошките и пилетата.

Уличната пръст съдържа сол и други вредни примеси.

За ваната за кокошките използвайте чист строителен пясък или суха пръст от биолехи а ако в градината ви има мулч, кокошките ви няма да пропуснат да се изкъпят в него.

Още от Домашна ферма
0

Затова осветете кокошарника Вече е зима. Ранното стъмване се отразява зле на яйцеснасянето. Специалистите препоръчват допълнително осветление на кокошарника Не е необходимо светлината да е ярка

0

Трябват ви груби, сочни и концентрирани фуражи Какви обемисти фуражи ви трябват: слама, царевичак, плява, нискокачествено сено, силаж, корено-, клубено- и сочноплоди

0

Подходящи са за домашно отглеждане Калифорнийският заек е създаден чрез сложно възпроизводително кръстосване на чинчила с хималайски зайци, а получените кръстоски - с бели новозеландски

0

И не забравяйте и постелята! Ако помещението ви е високо и без таван, преустройте кокошарника на височина около 2,5 м от пода. Може да не го изработвате с топлоизолация

0

На патока Дейв, който живее в къща на южното английско крайбрежие, му отстраняват пениса, тъй като прекалено много се чифтосвал и дори се травмирал, съобщава Mirror

Последни новини
0

Тази година беше черна за много европейски пчелари, особено във Франция и Италия, където непредвидимото време доведе до това, което се нарича най-лошите реколти от мед

0

Ябълките са овощен вид, при който има голямо сортово разнообразие. Според растежа и плододаването им те могат да се разделят в 4 групи. . Тип спър сортове - плододаването е върху късите 2-3-годишни

0

Така те стават по-меки и миришат по-силно Веднага след отбиването на котетата специалистите препоръчват да им се дава сухата храна с добавяне на вода. Така гранулите стават по-меки

0

Изграждат се в някое защитено кътче на двора Култивационните съоръжения, каквито са парниците и оранжериите, вече не са рядкост за много от любителските градини

0

Когато телетата се отглеждат при подходящи условия, дневният прираст отговаря на нормите. Хигиенните недостатъци на помещението могат значително да намалят здравословното състояние на младите животни

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шефът на пътното управление в Перник Петър Басмаджиев е бил заловен да шофира пиян в неделя сутринта при акция на Пътна полиция, съобщи местният сайт "Мироглед". Проверката с дрегер показала 1,6 промила алкохол в кръвта на чиновника. Законът предвижда от 1 до 3 г. затвор за това престъпление.  Басмаджиев стана шеф на местното подразделение на АПИ

Колите ще са с екостикери до месеци. Автомобилите, които са от по-ниска екологична група, няма да се допускат в дните с превишени норми в централната част на градовете, съобщава bTV. Еко стикер ще помага да се различиват колите. На него ще се отбелязва екологичната група на всяка кола. В стикера ще бъде вграден и чип

Шофьорът, който блъсна две момичета на столичния булевард "Никола Вапцаров", е криминално проявен. Това потвърдиха за NOVA от МВР. Мъжът има две регистрации за самоуправство и даване на подкуп. Случаите са от преди повече от 10 години. След катастрофата в петък едното момиче загина, а другото е настанено в "Пирогов" в стабилно състояние