Органичните се минерализират бавно и се усвояват постепенно

Осигуряването на храна за растенията е сред основните фактори, предопределящи те да растат и да се развиват правилно, съответно да дават по-добра реколта.

С торенето се доставят не само хранителни вещества за културите, но се възстановява и почвеното плодородие.

Абсолютно недопустимо е да се смята, че културните растения могат да се развиват без торене. Дори да не се внасят торове, растенията извличат хранителни елементи от почвата, вследствие на което тя обеднява и се променя състоянието й.

Затова обръщаме внимание на градинарите, които твърдят, че не торят, че това затормозяват и растенията, и почвата. Само си представете вие да не се храните!

Разбира се, торенето трябва да е добре преценено според културата и нуждите й.

За подхранване могат да се използват минерални и органични торове.

Органичните торове съдържат органични вещества, които се предпочитат, тъй като подобряват структурата на почвата и осигуряват всички хранителни елементи за растенията. Много ценно качество, което притежават е, че хранителните вещества, които се съдържат в тях, постепенно се превръщат в достъпна за растенията форма, тъй като бавно се минерализират и така им осигуряват постоянно храна по време на развитието им.

Към органичните торове се отнасят оборският и птичият тор, компостът, зеленото торене и др.

Компостът е много лесен за приготвяне

Направете си купчинка в двора

Компостът е органичен тор, който всеки любител може да си приготви в собствената градина. Това става на определено място в двора или пък да се направи в готов контейнер, който се купува от агромагазините.

Компостът се приготвя от разнообразни растителни отпадъци - листа, леторасли, стъбла, дори някои остатъци от домакинството.

Растителните отпадъци се насипват на дебелина 30-40 см, след което се покриват с малко почва и се навлажняват. Препоръчително е да се направят 3-4 пласта, за да може разлагането да стане по-бързо.

Компостът е готов за около 6-8 месеца.

Има 4 вида оборски тор

Трябва да е полуразложен или прегорял

Оборският тор е смес от изпражненията и постелята на животните. Тя обаче не се използва веднага за торене, а се оставя известно време, за да се разложи.

Според степента на разлагане се различават четири вида оборски тор:

слабо разложен (пресен) - сламата от постелята е с почти запазен цвят и здравина;

полуразложен - сламата е придобила тъмнокафяв цвят, лесно се къса, а торът е загубил поне 20% от първоначалното си тегло;

добре разложен - представлява черна мазна маса, а теглото е намаляло почти наполовина;

силно разложен (прегорял) - черна и рохкава маса, теглото се е редуцирало почти до 75% от началото.

Пресният оборски тор не е подходящ за торене. Той обаче може да се използва за приготвяне на шербет, т.е. смесва се с малко вода, в която трябва да престои, след това се разрежда с още вода и с така получения течен тор се поливат растенията.

За директно торене е препоръчително да се използва полуразложен или прегорял оборски тор.

Зеленчуковите лехи, т.е. почвата, се тори с оборски тор през есента, заедно с минералните торове - фосфор и калий.

Силно разложен тор може да се внесе и по време на засаждането или разсажднето на зеленчуците. Все пак е препоръчително торът да не се допира до клубените или корените на растенията.

Със ситно пресят тор, примесен с почва, може да се мулчират и лехи, засети със зеленчукови семена.

Готов контейнер

Градинарите, които не разполагат с голям двор, могат да си купят готов контейнер за компост.

Той може да се постави дори на терасата. Така се събират листа и цветове от декоративните растения, както и остатъци от домакинството, които са подходящи за компостиране.

В специализираните магазини се предлагат разнообразни видове контейнери.