Изследванията сочат, че допълнителното осветление в оборите води до повишен прием на сухо вещество от животните, а повишеният прием на сухо вещество води до повече мляко.

Според някои тестове, дори приемът на сухо вещество да не се промени, кравите все пак подобряват производителността си, при наличието на повече светлина. Излагането на светлина има пряк ефект върху естественото производство на хормони и добива на мляко от кравите. Доброто и подходящо осветление в обора стимулира активността на животните, оказва положително влияние върху плодовитостта и растежа на младите говеда.

Подходящото осветление е също толкова важно във фермата, колкото вентилацията и охлаждането. Избирайки правилната светлина, която трябва да бъде възможно най-близка до естествената, животните стават по-спокойни и тяхната продуктивност се увеличава.

Има четири фактора, които са важни при осветлението на животновъдни ферми. Тези фактори включват: интензитета на светлината, разпределението й, продължителността на деня и цветната температура.

Яркост (интензитет на светлинния източник)

Осветяването на помещенията с дневна светлина е по-евтино, отколкото с електрическа. Въпреки това винаги ще се нуждаете от допълнителна светлина през късите дни от годината, за да постигнете оптималното време за осветяване на вашата ферма. Нашият съвет е да поддържате осветление от 150-200 лукса в помещенията на дойните крави в рамките на часовете, определени за ден, а през останалото време от денонощието - не повече от 50 лукса. В действащите в България норми е записано, че осветеността в помещението за крави трябва да бъде 50 лукса. Всъщност тази осветеност е желателна за кравите в сухостоен период. 50 лукса е светлината, която се получава по време на пълнолуние при ясно небе. Кравите разпознават този период като нощ. Интензитетът на светлината следва да се осигури в такива стойности, че светлият период да се възприема от кравите като ден, а тъмният като нощ.

Разпределение на светлината

Освен изискването фермата да е равномерно осветена, така че във всеки ъгъл да е еднакво светло, както в средата на обора, е необходимо да се ограничи ефектът на трептене. Трептенето при старите модели осветителни тела и по-евтините съвременни лампи причинява стрес у животните. Нискочестотната флуоресцентна лампа например е като диско светлина със светкавици, които могат да причинят неудобство у животните. При избора на осветление, използвайте осветителни тела без трептене.

Равномерността зависи от броя на осветителните тела, ъгъла на излъчваната светлина и височината, на която са монтирани телата. Предвид че ситуацията във всеки обор е различна, е добре да се консултирате със специалист при избора на осветителни тела и тяхното разполагане.

Продължителност

Опитите показват, че за лактиращите крави е необходим 16 часов светлинен ден. Доказано е, че това води до увеличаване на производството на мляко от 5 до 16% в сравнение с кравите, които са били осветени под 13 часа. Когато има повече светлина, животните показват по-добри признаци на разгонване. Те са по-активни и следователно признаците биват разпознати по-лесно. Някои фермери поставят таймер в обора, който да включи осветлението половин час преди пристигането им на сутринта. А в редица ферми осветлението не се изключва през цялото денонощие. Това е чиста загуба на пари!

По този начин приемът на храна и млечността леко нарастват, но плодовитостта намалява значително. Кравите имат нужда да усетят смяната на деня с нощ, за да могат яйцеклетките да достигнат нужните размери и да се отделят от яйчниците. Поддържането на светлината в обора 16 часа в денонощието води до оптимален прием на храна и максимална продуктивност.

Причината за по-добри репродуктивни характеристики се дължи на повишеното наличие на витамин D и А, общ протеин, хемоглобин, еритроцити и глобулини в кръвта на кравите, отглеждани при по-дълъг фотопериод. Междувременно, от изключително значение за кравите е производството на мелатонин и осигуряването на време за почивка. Производството на мелатонин се повишава по време на сън и през тъмните часове на деня. Счита се, че присъствието на светлина през нощта може да лиши кравите от покой. Поставянето на таймер е едно добро и рационално решение. Така ще бъдете сигурни, че сте осигурили на животните оптималната им нужда от светлина.

Цветна температура

Цветната температура се измерва в градуси по Келвин (K) и е един от най-важните фактори за купувачите на осветление, за да разберат с каква светлина да бъде осветено дадено пространство. По-ниска цветна температура съответства на цветен спектър с дължина на вълната към червения цвят, а по-високите стойности на този параметър съответстват на цветен спектър с дължина на вълната към синия цвят.

Различните части на светлинния спектър проявяват различни ефекти върху нервно-мускулния апарат на животните. Доказано е, че синият цвят най-силно подтиска производството на мелатонин, тъй като в спектъра на нормалната дневна светлина синият цвят е с по-висок интензитет.

За удължаване на светлинния ден при млечните крави е необходимо изкуственото осветление да бъде със спектър максимално близък до този на естествената дневна светлина. Ако при лампите с нажежаема жичка потребителите имаха възможност за избор на само един спектър на светлината, т.н. "жълта" светлина, измерена с величината за цветна температура – 2700 K (Келвина), то с навлизането на енергоспестяващите технологии вече имаме възможност за избор на спектър на източника на светлина. Както компактните флуоресцентни лампи (CFL), така и LED източниците се проектират и произвеждат в зависимост от тяхното приложение в трите най-популярни спектъра: студено бяла – 6000 К, дневна (неутрална) – 4200 К и топло бяла светлина – 2700 К.

Затова е важно да подхождате с особено внимание при избора на осветителните тела за вашите обори и да се консултирате със специалисти при изграждането на изкуствено осветление във фермите. В крайна сметка това може да доведе до по-ниски разходи за производство и по-добро благосъстояние на животните.

Освен ефектите по време на лактацията, светлината има значително влияние върху растежа и кондицията на подрастващите животни и юниците, и върху сухостойните крави.