Биологичните кравеферми в Холандия отделят повече азот, отколкото се предполагаше. Това показва изследване, проведено по поръчка на Земеделското министерство на страната.
Целта била да се уточни количеството отделян азот в кравефермите, свинефермите и птицефермите. Досега това се правеше с помощта на модел, разработен в ЕС. Новите изчисления са направени въз основа на проучване на десетки хиляди образци, взети по време на транспортиране на оборски тор.
Проучването показва, че самият тор съдържа по-малко азот, отколкото в изчисленията, направени въз основа на европейския модел. Но едновременно с това се оказало, че количеството азот, който се отделя във въздуха, е много повече. Това означава, че биокравефермите и биосвинефермите, които в частност използват въздушни филтри, са по-малко "чисти", отколкото се предполагаше досега.
Новите изчисления показват, че биофермите произвеждат същото количество азот, колкото и традиционните, защото филтрите не се справят с количеството произведен азот.
Това е лоша новина за холандското правителство, което се надяваше да намали количеството отделян азот с помощта на биокравеферми. Профсъюзът на холандските фемери заяви, че смята внимателно да проучи резултатите от това изследване. На свой ред Земеделското министерство заявява, че отделянето на азот във въздуха не е задължително да е отрицателно явление, тъй като това означава, че в почвата попада по-малко азот.