В народната медицина има много и различни рецепти как зелевите листа могат ви избавят от болките.

Лечението е много ефикасно, тъй като зеленчукът е богат източник на антоцианини и ценния витамин К. Антоцианините, които се съдържат в листата, помагат за по-лесната концентрация, защото оказват влияние върху нервната система, като успокояват натрупалото се напрежение и стрес. Ако си похапвате зеле по-често, ще намалите риска от болестта на Алцхаймер до минимум.

При заболявания на черния дроб или бъбреците може да прилагате лечение със зелеви листа. Бъдете сигурни в благоприятното им влияние за организма.

За кои заболявания може да се прилага лечение със зеле:

Ако често страдате от бъбречни кризи, вземете няколко листа, загрейте ги и ги поставете като компрес върху бъбреците. Сменяйте компреса на всеки три часа и скоро ще усетите облекчение. Зелевите листа “изсмукват” токсичните вещества от тялото. Препоръчва се и при увеличение на черния дроб.

При възпаление на дихателните пътища е добре да си направите сок от зелеви листа. В 1 литър вода добавете 60 грама прясно зеле и варете около час. Добавете 80 г пчелен мед и бъркайте до пълното му разтваряне. Пийте от лечебната отвара вместо вода.

При заболявания на жлъчката 2 пъти на ден пийте по 1 чаша прясно изцеден сок от зелеви листа. Добре е да го пиете 30 минути преди ядене.

Зелето помага и при възпаление на дебелото черво. Лечението продължава месец, като трябва да се направи почивка от 5 дена по средата. Изцедете сок от прясно зеле и докато се храните, пийте по 2 чаши от него.

Зелето помага и при ставни болки. Вземете листа, начукайте ги и ги поставете като компрес на болното място. Наложеният компрес премахва отока и спира болката.

При язва на стомаха и дванадесетопръстника пийте 30 минути преди ядене, 3 пъти на ден по 1/2 чаена чаша сок от прясно изцедени зелеви листа.

Ако страдате от бронхиална астма отново начукайте пресни зелеви листа. Отделно счуквате 3 скилидки чесън, които да прибавите към листата. Накрая добавете съвсем малко зехтин. С получената каша си направете компрес на гърдите, който трябва да стои 5 часа. Най-добре е да го направите вечер преди лягане.

Пийте сок от зелеви листа при анемия. Той е богат на желязо и ще помогне в борбата със заболяването.

При обриви смесете равни количества зелев сок и сок от лимон. С този лосион мажете засегнатите места.

При рани - зелевите листа се налагат на раната и се прави превръзка. Отокът, кървенето и болката ще спрат малко след налагането на компреса. 

Кога трябва да се внимава

Зелето е полезно само в определени количества

Зелето е един от най-употребяваните зеленчуци през есента и зимата. Консумира се както в сурово, така и в кисело състояние.

В прясното зеле има голямо количество вода - близо 92 на сто. То съдържа захари, минерални соли (калий, калций, фосфор, натрий, хлор, магнезий, сяра, желязо, йод, манган), белтъчини и още други ценни микроелементи.

От витамините в него има провитамин А (каротин), В1, В2, С и К.

Витамините в зелето са силни антиоксиданти. То е полезно, но само в определени количества.

Според специалисти по хранене и диетология човек трябва да яде прясно зеле до пет пъти седмично, не повече от една чиния.

Какви странични ефекти може да предизвика прекомерната употреба на зеле

Предизвиква подуване

Това е един от най-често срещаните странични ефекти от приема на прясно или кисело зеле. Подобно на фасула, зелето се разгражда по-трудно от храносмилателните ензими. Когато достигне дебелото черво, се активират бактерии, които причиняват газове. Ако страдате от подуване и тежест в корема, е препоръчително да избягвате похапването на този зеленчук.

Проблеми със щитовидната жлеза

Прекаляването с консумацията на зеле може да повлияе на нормалната работа на щитовидната жлеза.

Когато се приема в големи количества и продължително време, зеленчукът може да доведе до йоден дефицит, хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза) или гуша.

Диария

Ако по принцип имате проблеми с храносмилането, по-добре избягвайте прясното зеле. То е трудносмилаема храна.

Зеленчукът съдържа големи количества неразтворими влакна, които може да доведат до диария.

В сравнение с прясното, киселото зеле се отразява много по-добре на чревната флора.

Понижаване на кръвната захар

Една от ползите от консумацията на зеле е, че намалява количеството на глюкоза в кръвта. Но прекаляването с консумацията на зеленчука понижава твърде много кръвната захар. Това може да доведе до хипогликемия.

Намалява ефекта на някои медикаменти

В една зелка има над 38 мг витамин К, който помага при нарушения в кръвосъсирването. Тъй като антикоагулантните и антитромбоцитните лекарства работят за разреждане на кръвта, витамин К може да повлияе на тяхната ефективност.

Домашна козметика

Натурална маска за отпусната и изтощена кожа

Изцедете сок от листата на свежо зеле, накиснете марля в него и го поставете върху лицето за 15 минути. След това измийте с хладка вода. Правете 2-3 пъти в седмицата. Можете също така просто да избършете лицето със сок от зеле.

За подхранване и почистване на суха кожа

Смелете на каша пресни листа от зеле и поставете върху лицето за 10-15 минути. Такава процедура е желателно да се прави 2-3 пъти в седмицата.

За мазна кожа с кисело зеле

Нарежете на дребно листа от зеле, докато се получи каша, наложете на лицето обилен слой и покрийте със салфетка или кърпа. Задръжте 15-20 минути, след това свалете маската с влажен памучен тампон и се измийте лицето. Прилага се не по-често от веднъж седмично.

За суха кожа

Сварете настъргани пресни зелеви листа в прясно мляко докато се получи гъста каша. Покрийте с нея лицето и след 20 минути изплакнете с топла вода.

Ако кожата на ръцете ви е грапава

Един или два пъти седмично правете ванички със сок от кисело зеле.Намажете кожата с мазен крем и за през нощта сложте памучни ръкавици.