Трикът да укротите сладкото си желание, като временно намалите захарта и подсладителите, изглежда все пак не работи. Мащабно проучване в Университета във Вагенинген, Нидерландия показва, че хората, които са спазвали диета с ниско съдържание на захар в продължение на шест месеца, са останали също толкова любители на сладките вкусове, колкото и преди. Тези, които са консумирали изключително сладки храни, не са започнали да харесват сладките вкусове повече. „Нашето предпочитание към сладкото се оказва по-упорито, отколкото се смяташе", заключава докторантката Ева Чад.

Интернет е пълен с съвети за „пренастройване" на предпочитанията ви към сладкото: избягвайте сладки храни и напитки и предполагаемо желанието ви за захарни лакомства ще изчезне. Но научните доказателства за това са оскъдни. Затова Ева Чад е разработила дългосрочно интервенционно проучване с участието на 180 участници. В продължение на шест месеца те получавали доставка на дома си на закуски, обеди и леки закуски, съдържащи високо, ниско или средно количество сладки продукти. Те включвали продукти, подсладени със захар и подсладители. Например, групата с ниска сладост получавала обикновено кисело мляко и пикантни пастети с пипер, докато групата с висока сладост получавала плодово кисело мляко и подсладено фъстъчено масло. Умерената група получавала смесица от двете.

Здраво вкоренено

Преди, по време и след проучването участниците са правили подробни тестове за вкус, включващи продукти като торта, крем и лимонада, всеки от които се предлага в пет степени на сладост: от едва сладък до изключително сладък. Изследователите попитали колко много участниците харесват продуктите и колко сладки ги възприемат. Тези оценки почти не са се променили през цялото проучване, независимо от диетата. „Очаквах предпочитанията да се променят", казва Чад. „Че хората, които ядат по-сладки храни, ще започнат да харесват повече по-сладки продукти и обратното. Но това не е това, което видяхме."

Резултатите показват, че нашите предпочитания към сладкото са дълбоко вкоренени. Те не могат лесно да бъдат променени чрез шестмесечна промяна в диетата, поне не при възрастните.

„Идеята беше, че ако ядете по-малко сладки храни, ще започнете да ги харесвате по-малко и следователно ще консумирате по-малко захар, а оттам и по-малко калории", казва Моника Марс, доцент по хранене и здраве на човека. Дори авторитетни организации популяризират това твърдение като възможно решение на проблема със затлъстяването или преяждането. „Нашето проучване показва, че това е малко вероятно да бъде ефективна стратегия за обществено здраве. Трябва да се фокусираме върху диетични насоки, които са базирани на доказателства". Ако хората имат малък контрол над своите вкусови предпочитания, тогава може би по-голяма отговорност носи по-широката среда – като например хранителната индустрия.

Строго контролирано проучване

Проучването е било проектирано да бъде възможно най-справедливо. Всяка група се е състояла от равен брой мъже и жени, както и хора, които обичат сладки храни, и средно са имали сходна възраст и ИТМ (индекс на телесната маса). Важно е, че участниците не са знаели целта на проучването. Тъй като храната се е доставяла до домовете им, те не са можели да сравняват продуктите помежду си.

Участниците са получили подробни инструкции какво да ядат в кои дни, но са били свободни да решават колко да ядат. Те са записвали това в дневници за хранене и са поддържали редовен контакт с диетолог. Това е позволило на изследователите да следят отблизо спазването на указанията. Пробите урина са потвърдили, че участниците наистина са консумирали подсладителите в продуктите. „Това ни даде увереност, че участниците наистина са яли предоставените храни", казва Ева Чад.