Проучване на Университета Мърдок в Австралия изследва влиянието на консумацията на ябълки и круши Bravo върху рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Участниците в проучването за ябълките консумират по две ябълки дневно в продължение на осем седмици и по две круши в продължение на още осем седмици, като редът е случаен. Изследването включва анализ на химическите отпечатъци на участниците, за да се наблюдават промените, отразяващи диетата, метаболизма и здравето.

Анализът в Австралийския национален феноменен център разкрива, че ябълките Bravo съдържат съединения като хлорогенова киселина и кверцетин, свързани с регулирането на кръвната захар, подобряването на глюкозната толерантност, контрола на теглото и контрола на кръвното налягане.
Според доцент Рюе Ленг Лу „ябълките Bravo са естествено богати на разнообразни биоактивни съединения, включително полифеноли, които са известни със своите антиоксидантни свойства и потенциални ползи за здравето".

"Нашият екип ще анализира химическите отпечатъци (подписи) на участниците, уникални модели на малки молекули в тялото, които отразяват диетата, метаболизма и здравето, преди и след проучването, за да проследи промените в тези профили на отпечатъците", обяснява доцент Лу. Освен това са наблюдавани промените в холестерола, кръвното налягане и нивата на кръвната захар преди и след осемседмичния период на консумация на плодове.

"Първата ни група участници вече приключи проучването, а някои от тях участват в него в момента, но търсим следващата група доброволци," обяснява изследователят.

Освен ползите за здравето, проучването подчертава как иновациите, подкрепени от науката, могат да укрепят регионалните индустрии, да подкрепят местните производители и да предоставят по-здравословни хранителни опции за жителите на Западна Австралия и потребителите по целия свят.