С увеличаването на продължителността на живота на хората нараства и интересът към това как да се старее здравословно. Диетата играе ключова роля, а нови изследвания показват, че консумацията на повече храни и напитки, богати на флавоноиди, може да помогне за намаляване на риска от слабост и лошо психическо здраве при възрастните хора.
Неотдавнашно проучване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition, установи, че по-високият прием на флавоноиди – съединения, които се съдържат в плодовете, зеленчуците, чая и виното – е свързан с по-нисък риск от физически и психически упадък при възрастните хора.
Флавоноидите, които придават на много растения ярки цветове, имат и противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да предпазват клетките на тялото, да поддържат кръвоносните съдове и да запазват мускулната и мозъчната функция с напредването на възрастта.
Изследователите са анализирали данни от над 85 000 участници на възраст 60 години или повече, събрани чрез проучването Nurses' Health Study и проучването Health Professionals Follow-up Study. Сред жените тези с най-висок прием на флавоноиди са имали с 15% по-нисък риск от слабост и с 12% по-ниска вероятност от увреждане на физическите функции. Тези жени са били и с 12% по-нисък риск от лошо психично здраве, включително симптоми като лошо настроение и липса на енергия.
При мъжете приемът на флавоноиди е свързан с 15% по-нисък риск от лошо психично здраве, но не е установена значителна разлика в слабостта или физическата функция.
Водещият автор на проучването, д-р Никола Бондоно, отбеляза, че по-краткият период на проследяване на мъжете участници може да обясни тези разлики и подчерта необходимостта от по-нататъшни изследвания.
Д-р Маниша Парулекар, директор на отделението по гериатрия в Медицинския център на Университета в Хакенсак, обясни, че флавоноидите могат да забавят свързаното със стареенето влошаване на здравето, като намаляват оксидативния стрес и възпалението. Тя подчерта, че диетичните стратегии представляват евтин и проактивен начин за насърчаване на здравословното стареене и потенциално предотвратяване на заболявания.
Диетоложката Моник Ричард добави, че флавоноидите могат да помогнат за защитата на клетките от оксидативно увреждане и да намалят възпалението. Тя препоръча включването на храни, богати на флавоноиди, през целия ден, като отбеляза, че разнообразието е ключово. Например, човек може да започне деня с зелен чай или смути с плодове, последвано от салата от къдраво зеле и ябълки с балсамико дресинг на обяд. Вечерята може да включва печени сладки картофи, дългозърнест ориз и сьомга с ягодова салса, завършена с малка порция тъмен шоколад и червено вино или гроздов сок.
В крайна сметка, добавянето на повече флавоноиди в диетата предлага вкусен и достъпен подход за поддържане на физическото и емоционалното благосъстояние с напредването на възрастта.
Ето някои от най-богатите на флавоноиди храни:
Чай. Зеленият и черният чай са богати на катехини, които имат мощни антиоксидантни свойства.
Червено вино. Съдържа високи нива на флавоноиди, особено ресвератрол, който подпомага сърдечното здраве.
Цитрусови плодове. Лимоните, портокалите и грейпфрутите са богати на флаванони, които имат противовъзпалителни свойства.
Ягоди и боровинки. Тези плодове са източник на антоцианини, които подпомагат здравето на сърдечно-съдовата система и мозъка.
Лук и чесън. Богати на кверцетин, който има силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Какао и черен шоколад. Какаото съдържа флаваноли, които подпомагат метаболизма и здравето на сърцето.
Коментари