Това става чрез формировката и торене, но има и стара народна рецепта

Въпрос:

Уважаема редакция, чувал съм, че е възможно да се повиши студоустойчивостта на лозите, за да могат да издържат през зимата на ниските температури и да няма измръзвания по частите им.

Как е редно да се направи това?

Пита ни Цветелина Гъркова от град Ракитово.

Отговор:

Задължително условие за повишаване на студоустойчивостта на лозите и на асмите на първо място е една проста операция - да се повдигне стъблото на лозовото растение.

Това трябва да направите на определена височина - поне над четири педи от земята.

Постига се предимно чрез подходящи формировки на лозата.

Друг начине и предзимното внасяне на оптималното количество торове.

През месец ноември може да се направи т.нар. запасяващо торене.

То би могло да стане дори и през декември, стига времето да го позволява и почвата да не е замръзнала.

Помага и подходящата резитба. При нея е важно да не претоварвате лозата, което мнозина допускат с цел да получат повече грозде.

Оставянето на повече плодни звена е фактор за по-силно изтощаване на растенията.

Споредстара народна практикаслед листопада, през ноември или декември, лозите са били опръсквани от стопаните с варно мляко с добавено олио.

Старите хора са слагали на 10 л вода 3 кг вар плюс 50 г олио. Казват, че това прави растенията по-устойчви на студ.

Днешното обяснение на специалистите за успеха на това закаляващо пръскане е, че калият от почвеното торене и варта влизат в защитна комбинация.

Как?

Калият повишава вътрешното съпротивление, а варта е известна като защитник на външния слой. Олиото в случая играе ролята на прилепител.

При резитбата не претоварвайте лозата, защото това е фактор за силно изтощаване на растенията и тогава стават по-изнежени
При резитбата не претоварвайте лозата, защото това е фактор за силно изтощаване на растенията и тогава стават по-изнежени
Който желае, може да опита зимното пръскане за закаляване по старата рецепта, която научихме
Който желае, може да опита зимното пръскане за закаляване по старата рецепта, която научихме