Зимна защита и резитби

26 октомври 2019
Цветя
21564
1 2 3 4 5 6
 

Как да я направим и за кои растения е необходима?

Зимата наближава независимо дали ни се иска, или не. Само от мисълта за минусови температури, ни става студено и обмисляме как най-евтино и ефективно да се отопляваме.

А какво става с растенията в градината? Те не могат да избягат от студа. Затова всеки градинар трябва да помисли за зимна защина на чувствителните видове, докато времето още е хубаво. Не бива да се отлагат и предзимните резитби на декоративните храсти.

Защитата може да бъде проста или много сложна.

Материали има, и то разнообразни

От простичките мерки за защита, като загребването и мулчирането с клонки и слама, до сложните индивидуални структури около растенията с полиетилен или агрил разликата е голяма.

Факт е обаче, че всичко зависи от студоустойчивостта на конкретните видове и способността им да се възстановяват напролет.

Палмите например имат нужда от собствена зимна къщурка, а някои дори и от отопление. Няма шанс да оцелеят с едно просто мулчиране. Студоустойчивият банан пък има отлична възстановителна способност, но надземната маса отмира през студените месеци. При него мулчирането и загръщането на стъблото с растителни остатъци дават отлични резултати.

Влажната почва предпазва корените

Не забравяйте да полеете преди да замръзне

За да сработи защитата, трябва да вземат предвид много фактори.

Мулчирането и загръщането на стъблата с органична материя трябва да осигурява не само топлина, но и добра циркулация на въздуха, защото в противен случай може да се стигне до гниене. Полиетиленовите укрития също са колкото полезни, толкова и опасни в това отношение.

Важно условие за успешно презимуване е почвата да е мокра преди да замръзне. Влажната почва предпазва корените, защото задържа повече топлина от сухата.

Слънцето може да бъде опасно през зимата. Особено за вечнозелените или тези, които са засадени наскоро. Защитен екран ще реши проблема.От полза е и на ветровити места.

Мерки за розите

Присадката е най-чувствителна

Всички градинари знаят, че преди зимата розите се подрязват високо и се загребват. Това са мерките за защита при тях. А в някои райони дори не са наложителни.

В студените райони и високопланинските места се препоръчва заграбването да става не само с почва, но и с листа и клонки от иглолистни растения. Присадката трябва да бъде защитена от минусовите температури. Внимавайте какви листа използвате. Те не бива да са болни. Вземете почва за купчинката от друго място, за да не оголите млади коренчета.

Какво става обаче с щамбовите рози?

Присадката им е високо над почвата и няма как да бъде затрупана, а загребването в основата не е от кой знае каква полза.

Слабото им място е зоната на срастване между присадника и подложката.

Все пак има решения. Едно от тях е цялото растение да бъде наведено до нивото на почвата и да се затрупа с листа и почва. Голяма е опасността от пречупване на стъблото или събуждане на спящи пъпки от подложката.

Вторият вариант е загръщане на стъблото и короната със зебло или друга защитна материя. Около розовото мини дръвче може да се изгради цилиндър, който да се напълни с листа. Те ще послужат за изолация.

Независимо от всичко, с предпазните мерки не бива да се бърза, защото топлината може да подлъже растенията. Розите имат сравнително нестабилен покой. От друга страна не бива и да се закъснява. Навременното отстраняване на зимната защита напролет също е от голямо значение.

Сега се реже високо

За розите това правило важи с пълна сила

Предзимните резитби на декоративните храсти и дървета не са задължителни, но са препоръчителни.

Процедурата е повече с цел запазване или създаване на формата, почистване на преплетени и повредени клонки и поддържане на фитосанитарен порядък.

За чувствителните на мраз видове и тези с нестабилен покой резитбата се прави високо. Оставя се аванс. По този начин, дори някои стъбла или части от тях да измръзнат, остават резерви, от които напролет ще се развият нови клонки. За розите това правило важи с пълна сила, те се режат високо.

От известно време в света на градинарите тази резитба се избягва или се прилага само, ако се налага. Защо ли?

Някои храсти (и дървета) наесен хвърлят листата си, но запазват плодовете. Смята се, че щом плодовете узреят, растението насочва силите и хранителните вещества в обратна посока - към корените. Премахването на плодчетата би объркало посоката, то ще провокира нова вегетация.

От друга страна много от плодчетата и семенцата на декоративните служат за храна на птиците и дивите животни през зимата. Ако искаме в двора ни да кипи живот, ще оставим храна за малките приятелчета.

Още от Цветя
0

3 от дребосъците в градината В детските и тинейджърските години маргаритите, независимо от вида им, са магьосници и предсказатели. „Обича ме, не ме обича. Обича ме, не ме обича..

0

Тропическото плумбаго е мечта за градските градинари В рода на плумбагото има малко над десетина представителя, които завладяват сърцата на градинарите с красота и божествено сини, бели, пурпурни

0

Следете за появата на гъсеницата по мушкатата Очертава се интересно лято, но който има градина, има и задачки. А в градината те не са се променили. Ето кои са основните задължения на цветаря през

0

Правилното място на отглеждане има значение Също както модата при дрехите или обзавеждането на дома и в градината при цветята има тенденции. А прелестната хортензия е въплащение на младото и старото

0

Почвопокривните растения решават много проблеми Почвопокривните растения задържат влагата в почвата, контролират ерозията и заплевеляването, осигуряват храна за опрашителите

Последни новини
0

Миналата седмица пшеницата в Чикаго показа рекорден ръст.Котировките се засилиха с 8,5%. Пазарът показа по-бърз ръст само през май 2019 г. на фона на обилните дъждове и сериознота забавяне на

0

Стотици приети да продължат образованието си в Университета по хранителни технологии - УХТ едва дочакаха 8,30 ч., когато започна записването на първокурсниците

0

От 14.07.2020 г. всеки бенефициент, сключил договор с ДФ „Земеделие“ по мерките от Националната програма по пчеларство за периода (НПП) 2020 – 2022 г. може да отчете разходите си и да подаде

0

Важно е да открием източника за поведението на песа Не може да се отрече фактът, че лаят е естествена реакция за повечето кучета. Когато имате куче, знаете със сигурност, че то ще лае - дали от страх

0

Ако положението с COVID-19 се влоши, ще създаде на агропазарите голяма неопределеност и вариации в цените Доц. Божидар Иванов, директор на Института по аграрна икономика

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Петната със сигурност са симптоми на картофена мана. Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

234 са новите случаи на COVID-19 у нас от общо 4 885 направени PCR-теста за денонощието, сочат данните на Единния информационен портал. Към момента у нас са потвърдени общо 7645 случая на новия коронавирус, от които 3699 са активните.  146 са излекуваните за последното денонощие, като общият им брой достигна 3663

Първата федерална екзекуция в САЩ от 2003 година насам бе изпълнена в затвора Тере Хауте, Индиана. Смъртоносната инжекция бе дадена на Даниел Луис Ли, който измъчва и след това уби семейство и 8-годишната им дъщеря през 1996 г. В периода от 1988 до 2003 година бяха изпълнени само три федерални екзекуции в САЩ

Ще ги осветяват с лазери или ще пускат завеси Турция ще съхрани универсалното християнско наследство на храма “Света София” в Истанбул, но по време на ислямски молитви ще закрива фреските и мозайките. Това обяви говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик. Величествените мозайки в “Света София”