Телета с парите за новата кола си купува фермерът от с. Стряма Тодор Ванев

Таня Демирова

Вече стана традиция животните, които говедовъдът от пловдивското село Стряма Тодор Ванев представя на животновъдните изложби, да обират наградите за млечни крави. Това се случи и на наскоро проведеното изложение в Сливен, където прекрасни негови юници съвсем заслужено бяха наградени, както и преди месец - в гр. Раковски, където журито му даде грамота и купа за три телета порода Джерсей.

Селекционираното стадо млечни крави на Тодор Ванев, върху което той работи последователно и неуморно вече 18 години, наистина може да бъде визитна картичка на млечното ни говедовъдство. То достойно може да съперничи на най-добрите животните, отглеждани в европейските кравеферми.

Тридесет и седемгодишният Тодор Ванев е натрупал успешен опит в своята професионална биография. Започнал с 5 дойни крави и десетина телета от дядо му и баба му, днес Тодор е увеличил млечното си наследство до 220 елитни дойни крави.

Още от самото начало си знаех, че ще трябва да се развивам и да селекционирам животните, за да може в бъдеще да съм конкурентоспособен, споделя Тодор. Петте крави, с които започнах, не бяха породисти, затова ми беше ясно, че с такива животни няма как да има развитие. И започнах да търся висококачествен семенен материал. Първите 4 години работех с качествени бици от елитна ферма с много добри резултати и висок млеконадой.

Прохождащият фермер започва да се учи от най-добрите в бранша. Той е много благодарен на големия професионалист Минчо Иванов от с. Кортен, чиито умни съвети следва и досега. От него вземах качествени говежди разплодници - Черношарена и Червеношарена порода. Набляга на Холщайна и, заплождайки своите местни крави с качествени бици, получава все по-качествени кръстоски, които с поколенията стават все по-чисти. Досега Тодор прави изкуствено заплождане.

За да развива по-бързо стопанството си, Тодор купува и 30 черношарени женски телета от една от най-добрите ферми - на Бончо Гендов от гр. Раковски, който е един от първите в бранша, който работи с изкуствено осеменяване.

Младият фермер не купува готови крави, а женски телета, за да си "направи" сам от тях високопродуктивни животни. Така той поставя едно стабилното начало на своята млечна кравеферма.

И естествено получава 70% добри женски приплоди и увеличава бавно, но последователно дойното си стадо.

Първите 5 години дойните му крави са 40 глави. През 2010 г. те нарастват до 70 глави, а през 2015 г. - до 85 глави. След купуването на още 140 животни днес семейната ферма "Ваневи" вече разполага с 220 елитни дойни крави

Това е доста голямо поголовие за семейна ферма в сравнение с отглежданите в европейските стопанства, които са средно 50-80 животни.

Тодор Ванев обяснява, че е рискувал да увеличи толкова животните си, тъй като вече е в състояние да им осигури комфортни условия на отглеждане. Освен това, тъй като сам преработва разрешеното количество млечна суровина и продава преработените продукти директно на потребителя, се нуждае от по-големи количества сурово мляко.

От началото на годината дойните крави вече са в нова ферма, която отговаря на всички европейски изисквания за хуманно отглеждане животните. Трябваше да увелича поголовието, тъй като с новата ферма вече имам и по-големи производствени разходи, казва Тодор.

Натрупалият богат селекционен опит говедовъд е конструирал по следния начин млечното си стадо: 70% от животните са Холщайн (половината - Черношарени крави, другата половина - Червеношарени) и  30% порода Джерсей

Предприемчивият фермер от с. Стряма обяснява, че внася в стадото си животни порода Джерсей през 2013 г., когато планира да продава млякото си директно на потребителя. Млечната суровина на тези дребнички крави има най-високата масленост - 5,2-6,2%. Във Великобритания е регистриран рекорд за масленост на млечната суровина от Джерсей - 14,6%. По този начин Тодор подобрява маслеността на млечната суровина, произвеждана в семейната ферма.

Включва в стадото си и 15 крави порода Кафяво американско говедо заедно с 10 женски телета, които също имат много добри млечни показатели.

Средният дневен млеконадой на Черношарените и на Червеношарените крави на Тодор е 30 л, а на Джерсея - 20 л.

Сега подрастващите телета на Ванев са в предишната му ферма в с. Стряма. Те разполагат с 330 дка пасище. А дойните крави са в новата ферма край гр. Раковски. Тя е много комфортна и просторна - животните разполагат с голяма площ за лежане, благодарение на постоянно включените вентилатори изминалото горещо лято не се е отразило отрицателно на млечността им, а четките за масаж за тях не са екстра, а приятно всекидневие. Дойните крави се изхранват на ясла.

Тодор Ванев обработва 1000 дка земя - отглежда люцерна, грах и тритикале за силаж. Половината от грубия фураж си прави сам, а другата половина го купува от шуменска фирма, която му го кара на място. Фермерът е много доволен от качеството му. Концентрирания фураж също купува. Така ми е по-изгодно, обяснява Ванев.

И стигаме до ефективността на млечното производство у нас. Според говедовъда от с. Стряма държавата осигурява достатъчно подпомагане за млечното ни животновъдство. Важното е как тези пари после се използват. Да отиват по предназначение, е категоричен Ванев.

Говедовъдът от с. Стряма ни разказва, че наскоро най-накрая решил, че е време да смени своята 19-годишна кола с нова. Но докато един от работниците му шофира към магазина, Тодор вижда обява, че се продават много хубави телета. И без да се колебае с парите за новата кола Тодор Ванев си купува 10 петмесечни телета порода Кафяво американско говедо, защото...те са по-ценни. И продължава да си кара вярната стара кола...

Според Тодор разковничето на ефективното животновъдство е в компетентното управление на животновъдната ферма

Най-важното е животновъдът да го прави грамотно и лично. И задължително трябва да има ботуши, усмихва се той. Обратното означава, че той не влиза във фермата си.

Тодор вече има зад гърба си 18 г. успешен професионален опит. През всичките тези години той не спира да се учи. Не пропуска обучение или селскостопанска изложба. А от тази учебна година вече е студент в Тракийския университет в Стара Загора, специалност зооинженерство. Професори смятат, че ще имат какво да научат от първокурсника с 18-годишен успешен фермерски опит.

В новата ферма Тодор Ванев е осигурил на дойните крави си крави комфортни условия
В новата ферма Тодор Ванев е осигурил на дойните крави си крави комфортни условия
Селекционираните млечни крави във фамилна ферма "Ваневи"
Селекционираните млечни крави във фамилна ферма "Ваневи"
Подрастващите телета, които ще попълнят дойното стадо на Тодор Ванев
Подрастващите телета, които ще попълнят дойното стадо на Тодор Ванев
Половината от силажа, който ще изхранвам на животните през зимата, е собствено производство, обяснява Тодор Ванев
Снимки: Андрей Белоконски
Половината от силажа, който ще изхранвам на животните през зимата, е собствено производство, обяснява Тодор Ванев Снимки: Андрей Белоконски