Кои са най-важните фактори за добър растеж

Много лозари ни се обаждат, че искат да създават малки лозя на наклонени терени. Интересуват се дали ще бъдат подходящи за стъблени формвировки.

Отговор:

Първо трябва да знаете, че почвата, температурата и релефът са трите най-важни фактора за успешно развитие на новото ви насаждение.

Не пренебрегвайте и това дали е градобитен районът, и ако е такъв - помислете как ще опазвате лозите.

Що се отнася до създаването на лозя на наклонени терени, е добре да се знае каква е дълбочината на почвения слой и неговите водно-физични свойства, защото те не всякога са подходящи за стъблените формировки.

Коренообитаемият почвен пласт трябва да бъде над 1 метър при неполивни условия
Коренообитаемият почвен пласт трябва да бъде над 1 метър при неполивни условия

Затова, когато засаждате лозички на хълмове е важен изборът на микротерен - с достатъчно дълбоки и влгоемни почви, или осигуряване на възможности за напояване.Дълбочината на коренообитаемия почвен пласт трябва да бъде над 1 метър при неполивни условия, докато при напояване това не е задължително изискване.

Реколтата зависи от изложението

Южните склонове са за ранно десертно грозде

Изложението на терена дава много съществено отражение за качеството на гроздовата реколта.

От него зависи до голяма степен и насоката на производството.

Южните, югоизточните и югозападните склонове избирайте за производство на ранно десертно грозде.

Те са подходящи за червени вина с високо качество и за десертни вина.

За тази цел стопаните да избират не най-горещите, а по-хладните места - с по-голяма надморска височина.

Важно е да се знае как се избира терен за лозе и за какви сортове
Важно е да се знае как се избира терен за лозе и за какви сортове

Северните изложения като чисто северно, североизточно и северозападно са по-подходящи там да се призвежда грозде за бели вина.

У нас например северните склонове в подножието на Родопите и северните изложения край Дунав са много подходящи за бели вина.

Доколко помага наклоненият терен

Предимства и недостатъци

Хълмовете имат доста предимства, които трябва да се използват

Хълмовете имат доста предимства, които трябва да се използват

Дългогодишният опит по отглеждането на лозите е показал, че засадените по хълмовете имат редица предимства пред тези, които са разположени в равнината.

По склоновете гроздето е по-богато на захари

То има по-силен аромат и повече багрилни вещества в сравнение с реколтата от равнините.

По-доброто проветряване на лозите силно помага и за по-малко нападения от гъбни болести

В такива райони късните пролетни слани помалко засягат лозите.

Освен това склоновете по-рядко стават място на задържане на зимните студове.

Растенията придобиват доста по-висока студоустойчивост, което се дължи на много по-доброто узряване на пръчките.

Кои са минусите на хълмистите места

Там обикновено почвите са по-бедни и по-слабо влагозапасени и застрашени от ерозия.

Борбата с ерозията може да се води по два начина: чрез агротехнически средства или чрез трайни мелиоративни подобрения.

Важно е да се съобразите, че на терени с наклон над 6 градуса ,се налага трасиране

Може да изградите два вида тераси: наорни и стъпаловидни.

- Наорните се правят на участъци с неголям наклон - от 6 до 10-12 градуса. Лесно се изпълняват и не са скъпи.

Преди риголването там се чертаят ивици, широки от 20 до 40 см. Риголването започва от долния край и при завършване на ивицата последният ред остава открит. Подминава се лента с1 метър широчина и започва да се риголва втрата ивица.

При наклони над 12 градуса се изискват стъпаловидни тераси.

Те винаги трябва да имат откос и платно.

Откосите се зачимяват или зазидват.

Височината на откоса е до 1,5 метра.

Използва се платното, което е добре да е с лек наклон, а не съвсем хоризонтално. На тераса се засаждат 2 до 3 реда лози. Терасирането е скъпо удоволствие.