Има избор на модели за обвързана подкрепа

16 октомври 2019
Агробизнес
4122
Няма снимка
Според Мариана Милтенова първо у нас трябва да се разбере, че обвързаната подкрепа в сегашния си вид върши работа отчасти и води до изкривявания
1 2 3 4
 

Могат да се въведат при желание и у нас, стига МЗХГ да узрее за реформа срещу статуквото за новия програмен период, твърдят от сектор плодове и зеленчуци

Диана Ванчева

Отново започна битката за бюджетите на новата ОСП след 2020 г.

Обвързаната подкрепа на равнище европейски дебат е във вихъра на споровете, признаха от МЗХГ.

В четвъртък миналата седмица зам.-министър Вергиния Кръстева отиде в Брюксел, където представители на аграрни министерства защитават елементи от позициите на държавите си и вече се водят по-горещи разговори.

Както е известно повечето страни от Южна и Източна Европа са застъпници да продължи обвързаната подкрепа за уязвими интензивни производства.

Защото по силата на различни обективни причини, по-кратко членство в ЕС и по-малък опит, още не са успяли да укрепят някои производства и да ги направят конкурентоспособни. Чехия например е от яростните защитници на това подпомагане. Франция и Италия също са "за".

На другия край на везната са старите, опитни и укрепнали в аграрно отношение държави. Те смятат, че обвързаното подпомагане вече е за зачеркване, защото изкривява помощта за фермерите и конкуренцията между тях и между държавите.

Такава е една Германия, пригласят й и някои северни членки, чието мнение заедно тежи в ЕК и думата им там се чува по-силно.

За новия програмен период те изказват категорично негативно отношение към обвързаната с производството подкрепа.

Разбираемо е, че техните фермери не са в положението на източните, и на българските производители на плодове и зеленчуци, които от години са във видимо по-неизгодната позиция заради което настояват, че без обвързана помощ няма да оцелеят, но искат нов по-справедлив национален модел.

Досега се видя на практика у нас, че от 2014 г., когато беше въведено обвързаното подпомагане, негативите му се повтарят, и изкривяванията - също. Което говори, че е време за смяна на модела.

Сектор плодове и зеленчуци обаче дружно твърди, че трудно ще се пребори не толкова с МЗХГ и неговата визия, колкото с по-едрото лоби, което получавайки пари на площ, не страда от неговите проблеми.

За никого не е тайна, че плодовете, зеленчуците са боледуващите сектори на България.

Отделно са необлагодетелствани от конкуренцията на южни съседи с по-ранно производство и по-евтина продукция на нашия пазар.

Заради това, че при нас не се взимат адекватни пазарни мерки за защита на производителите ни, все повече стопанства са отчаяни и градинарите заявяват, че са склонни да свиват бизнеса си. И то предимно средни и дребни, за които уж е предназначена помощта.

Според Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите, която е опитен експерт, специализирал мениджмънт и маркетинг, обучавала се в Германия, и в Холандия, субсидирането на сектор плодове и зеленчуци е сбъркано

Това се повтаря от години, но не е донесло полза за промяна.

Според съюзите и асоциациите от техния бранш е време за по-справедлив модел за подкрепа и да се отчита себестойността

Защото от влизането ни в ЕС фермерите с директни плащания на площ с лекота и яснота получават парите си на декар, а при градинарите е вечна мъка. Те си го обясняват много просто с това, че не са от едрите земеделци и нямат силно влияние в МЗХГ.

В цифри: субсидията при зърно покрива около 28-30% от себестойността, при зеленчуците - едва 1-2%, при плодовете - около 4-5%. Но какво от това, казва Милтенова.

За в."Български фермер" Мариана Милтенова и колегите й заявиха, че според техните експертизи обвързаното подпомагане у нас решава само частично проблемите им, което е нещо като "половината истина".

Освен това този вид подкрепа доказа, че не може да бъде икономически и счетоводно овладян.

Не подлежи и на адекватен контрол, заради което почти всяка година предизвиква едно или друго изкривяване по култури, на което ставахме свидетели.

Така че битката, която ще се води на европейската сцена за доказване на нуждата на България от обвързана подкрепа, явно първо трябва да се изведе у нас.

Милтенова е на мнение, че има модели, сред които може да се избера и да се въведат с новата ОСП.

Но за целта в България трябва да се направи по-радикална реформа на плащанията.

И старите държави членки на ЕС, прилагащи базисно плащане на стопанство, могат да станат за пример в това отношение.

В 17 страни имат т.нар. базисна подкрепа, но при останалите като нас също може да има избор.

Нищо не пречи например да помислим върху модел, при който плащанията на фермерите да се разделят в 3-4 пилона дава пример Милтенова.

Един - за зърнени и технически култури, друг - за плодове и зеленчуци, трети - за друга група култури, четвърти - за животновъдството.

И бюджетът за подпомагане да се разпредели между тези т.нар. пилони на база отглеждани площи във всяко стопанство.

Това е начин, при който подпомагането много ще се изясни и изчисти и няма да води до небалансираност и засягане на интересите на слабите сектори. А и ще възтържествува по-голяма справедливост при субсидирането.

Има и други модели, върху, които можем да помислим, и които ние градинарите предлагаме поне за един програмен период, за да се видят на практика резултатите, но според нея някои не искат да изпуснат кокала.

Производители на зеленчуци наскоро написаха писмо до в."Български фермер", в което казват, че също искат като зърнените стопани така лесно и просто да получават подкрепата си - на декар.

Докато твърдят, че бъркотията при тяхната обвързана подкрепа, им е дошла до гуша, заради десетки условности, които освен това се сменят с годините.

При доказването на продукция за реализация все някои намират вратички, представят документи и доказват продажби. И не е имало година, в която при отделни видове култури да не е имало злоупотреби, писаха ни от Новозагорско.

България е малка и всичко това се вижда, казаха и от средите на преработвателите. Но засега ефект няма, потвърдиха и от техния съюз.

Между другото преди 1-2 г. зърнени фермери се опитаха да отглеждат и плодове и зеленчуци. Но бързичко се отказаха заради многото изисквания и ниското подпомагане, споделиха някои и пред нас.

Така че досегашният български модел на обвързана подкрепа се оказа една "запазена марка"у нас, която няма аналог в други държави, подобни на нашата. По този начин той сам доказа немалката си доза несъстоятелност и това, че може да бъде изкривяван.

Въпреки немалко анализи, досегашните аграрни министри не събраха кураж да го променят. Това днес се пада на Десислава Танева.

Още от Агробизнес
0

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши тази седмица с 2,67 на сто, до 1.420 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и

0

И как в крайна сметка трябва да е умна системата им на финансиране, за да действат реално като такива, обяснява Едина Осако, основателна Е40 - консултантска фирма развитие на селските райони

0

За първите 9 месеца на годината вносът на свинско месо в Хонконг намалява с 19%. Най-много страдат от това износителите на свинско месо от ЕС и САЩ. А от европейските сивневъди най-пострадили са

0

В Русия местните анализатори са оптимисти за състоянието на зимните култури. Високите температури, регистрирани през октомври и началото на ноември, допринесоха за появата и развитието на културите

0

Цените на пшеницата на Euronext се сринаха в резултат на египетския търг на GASC, който избра само черноморския произход. 465 000 тона пшеница са закупени на следните цени:

Последни новини
0

Най-продаваният модел на пазара е Turbofarmer 35.7 Висока производителност и надеждност. Ненадмината икономичност и комфорт. Това са само част от характеристиките на телехендлерите с марката Merlo –

0

В последните години станахме свидетели на все по-сухи есени. Сегашната също е такава и тревожи фермерите. От промените в климата напослдък посевите все повече изпитват затруднения в развитието си и

0

Ако сте си произволи зрял фасул, трябва да преглеждате бобовете редовно за повреди от фасулев зърнояд. Въпреки че вреди основно по фасула, неприятелят може да нападне и семената от леща, грах, нахут

0

Изследователите, цитирани от британския в-к Dayly Mail, откриха, че редовната консумация на аспержи поддържа нивото на кръвната захар под контрол и в големи дози дори увеличава производството на

0

. Иновативен компактен трактор в гамата от 100 до 130 к.с.  . STEYR S-Control CVT трансмисия е ядрото на Expert CVT серията. . Вече с нов модел панорамен покрив и опция за Мултиконтролер II

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Има система за отклоняване на средства, която работи от 15 години. За италиански компании са отивали 77%, за български - 23%, твърди предприемачът, който има 42% от "ПВБ пауър България" - Г-н Ганчев, обявихте публично, че от “ПВБ пауйър България” и “ВЕЦ Своге” са отклонени 40 млн. евро, които са отишли за лично облагодетелстване на български и

В неделя приключи 21-ят панаир за високи технологии в Шънджън. По време на петдневното събитие бяха представени 2077 нови продукти и 701 нови технологии в 5G, блокчейн, чиповете с изкуствен интелект и други области. Панаирът, който премина под мотото „Да вдъхнем жизненост на района на Големия чрез отваряне и иновации"

Българските фехтовачи грабнаха златото и в отборната надпревара на големия международен турнири за кадети „Сабята на Етрополски“. В много оспорван финал нашите надвиха представителите на много силната школа на Унгария с 45:43. Ден по-рано българинът Тодор Стойчев, спечели индивидуалното състезание, което е изключителен успех