Във времена, когато нежеланите конкуренти на културните растения стават все по-устойчиви, а светът все по-предпазлив в употребата на пестициди, една компания предлага нов поглед върху традиционните техники на плевене.

Главният изпълнителен директор на компанията “Rootwave” Дейвид Дипроуз усъвършенства технологията, прилагана от баща му в продължение на 40 години, представляваща прост метод на елиминиране на плевелите директно през корените с помощта на електричество. Основните му цели като директор на компанията са постигане на желания ефект по устойчив начин без замърсяване на околната среда и бързото подготвяне на продукта за пускане на пазара още през 2020 г.

Компанията съществува от 2012 г. и от тогава е спечелила множество награди, а самият Дейвид е избран за иноватор на годината.

Начинът на действие на неговия продукт е наистина прост - потокът на електрони, подаден от специален уред, преминава през растението, превръщайки се в топлина, разпространяваща се дори до корените, а след това растението отмира и се декомпостира, подхранвайки живота в почвата. 

Цената на прилагането на продукта е по-ниска от тази при използването на хербициди, а ако електричеството е получено чрез възобновяема енергия, този метод би могъл да се нарече напълно устойчив. Според Дипроуз той ще се прилага в конвенционалното земеделие също толкова ефикасно, колкото и в биологичното.

В момента новата технология се използва от стотици англичани, главно от професоналисти поддържащи паркове и градини, но съвсем скоро продуктът ще бъде достъпен и за по-широка публика, занимаваща се със земеделие.

Дипроуз в момента работи с компанията “Steketee” върху комбинирането на електрошоковата технология с визуализационни устройства, позволяващи разпознаването на плевелите сред културните растения. Това би позволило пълната автоматизация на процеса в земеделието.

Всъщност тази “нова” технология никак не е нова. Нейното раждане може да се проследи чак до 1890 г., когато е била патентована за първи път и използвана главно от работници покрай железопътните линии, а след това позабравена. По-късно през 1970 г. е била преоткрита, но по това време навлиза и масовата употреба на химически хербициди в земеделието, която успява да потуши отново нейното развитие.

През последните няколко години натискът върху използването на химически препарати в земеделието постоянно се увеличава. Наблюдава се все по-бързото придобиване на резистентност от страна на плевелите към химическите вещества, използвани за премахването им. Това се отнася също и за болестите и неприятелите по културните растения. Дори и при наличие на все по-нови активни вещества, тяхната ефикасност трае само около 10 години, преди природата да успее да намери своята устойчивост към тях.

Правителствата започват да реагират все по-адекватно на общественото притеснение, свързано с влошаването на здравето както на хората, така и на природата, от което следват редица забрани и ограничения при употребата на пестициди. На фона на все по-бурните климатични промени и налагащите се радикални промени в начина по който ръководим главните сектори на човешката дейност, навлизането на зелените алтернативи в земеделието се улеснява все повече и повече.

Подготви: Боряна Плашкова