Почвените условия влияят върху предназначението на гроздето - как?

Лозата може да се отглежда на различни типове почви, но не се развива добре на тежки, заблатени и сбити.

В зависимост от характеристиките си почвите могат да бъдат подходящи за едно или друго производствено направление.

Но тези от вас, които искат да правят хубаво вино, се интересуват винаги кои почви и кои сортове са подходящи.

За производството на червени сухи вина са подходящи почвите с лек до среден механичен състав, умерено овлажнени и с добър топлинен и въздушен режим.

Хумусното им съдържание трябва да е по-високо от това при почвите за десертни вина.

На тези изисквания отговарят излужените канелени горски почви, излужените и оподзолени черноземи и други.

Качествени десертни вина се получават на почви, които са леки, богати на минерални и органични вещества, рохкави, с добър топлинен и въздушен режим - с карбонати, фосфор и калий.

Съдържанието на карбонати, чакъл и камъни в почвата оказва положително влияние за получаването на тези вина.

Такива почви са карбонатните и типични черноземи и канелените горски почви.

За направата на бели сухи вина най-добри са по-леките, слабо кисели почви с ниско съдържание на органично вещество и висока концентрация на фосфор и калий.

Такива са алувиалните, чакълестите и песъкливи делувиални и оподзолените канелени горски почви.

Най-хубавото грозде за шампански вина се получава на добре аерирани и с оптимален топлинен режим почви. Съдържанието на чакъл, камъни и карбонати в почвата оказва положително влияние. Подходящи почви са хумусно-карбонатните типове.

Десертно грозде с отлични хранително-вкусови качества се произвежда на дълбоки и леки почви с добра влагозадържаща способност.

Съдържанието на хумус не трябва да е повече от 3 - 3,5 на сто.

Такива почви са черноземите на льосова основа, канелените горски, алувиалните и делувиални почви.

Френските лозари и любители са тези, които държат най-много на почвите и подбора на сортовете
Френските лозари и любители са тези, които държат най-много на почвите и подбора на сортовете
За хубаво десертно грозде с отлични качества са нужни дълбоки и леки почви с добра влагозадържаща способност
За хубаво десертно грозде с отлични качества са нужни дълбоки и леки почви с добра влагозадържаща способност
Качествени десертни вина, за които питат много виладжий, се получават на почви, които са леки, богати на минерални и органични вещества
Качествени десертни вина, за които питат много виладжий, се получават на почви, които са леки, богати на минерални и органични вещества