Практиката е подходяща и за малки площи, на които се отглеждат зеленчуци, и за биопроизводство

Ваня Велинска

Варуването се прилага не само в професионалните фермерски стопанства, но и в любителските градини, вилни места и дворове. Това е практика, подходяща и за малки земеделски площи, където се отглеждат зеленчуци, които често са биологично производство.

Варуването се извършва, за да се нормализира киселинноста на почвата, но също така да се подобри структурата й, както и усвояването на минералните и органични торове.

Киселите почви са сериозен проблем не само у нас, но и в световен мащаб. Вкисляването най-често е вследствие на неправилно торене, предимно едностранчиво внасяне на азот, както и други човешки дейности. То води до намаляване на количеството и качеството на реколтата.

Добрата новина е, че вкиселяването се установява бързо, а проблемът може да се реши лесно с помощта на подходящи варуващи продукти.

Кога почвата е кисела

За да се установи каква е киселинността на почвата в насаждението или в градината, необходимо е да се вземе почвена проба. За целта от 4-5 места се събира по малко почва, ако площта е по-голяма – от повече места. Почвата се разбърква добре и се прави средна проба, която се навлажнява и в нея се поставя лакмусова хартия. Обикновено на етикета на индикаторната хартия са посочени възможните резултати:

. розов или червен цвят – почвата е кисела

. жълт цвят – почвата е слабо кисела

. зелен или син цвят – неутрална почва

Разбира се, почвата може да се изследва и в лабораторни условия, където се получават много точни резултати, които са особено важни, за да се постигне много добър ефект от варуването.

Растенията, които се срещат естествено в градината, също подсказват каква е почвата. Индикатори на кисели почви например са хвощ, киселец, лютиче, куча лобода, калуна, полска детелина, очиболец, трицветна теменуга и др.

Трицветната теменуга вирее на кисели почви
Трицветната теменуга вирее на кисели почви

Защо рН на почвата да е нормална

Повечето от културните растения са чувствителни към високата киселинност на почвата. Ако те се развиват при такива условия на средата, това се отразява негативно на добивите им.

. Сред най-чувствителните култури са: лук, чесън, главесто зеле, спанак, пипер, пъщърнак, цвекло, френско грозде и др., които се развиват най-добре при стойности на рН 7-8.

. При неутрално рН – 6-6,5 се развиват краставици, салата, цветно зеле, алабаш, праз.

. В по-широки стойности на рН – от 5 до 7 се отглеждат домати, моркови, тиква, тиквички, магданоз, ряпа, репички.

Как се променя киселинността

Високата киселинност намалява ефективността от торенето и усвояването на хранителните вещества от растенията, което се отразява на количеството и качеството на реколтата.

Чрез нормализиране на киселинността на почвата се подобрява приемането на азотни, фосфорни и калиеви торове. Създават се по-добри условия за развитието на полезна микрофлора в почвата, която подобрява физико-механичнитге й свойства, качеството на хумуса, а оттам се повишава и плодородието.

Варуването се прилага не само когато трябва да се промени реакцията на почвата. Полезно е и при недостиг на калций. Това е елемент, който е изключително важен при някои растения, чийто дефицит води до сериозни повреди по плодовете, като при доматите например.

Кога се варува

Препоръчително е варуването да се извърши през есента, когато се прави и основното торене на почвата. При създаване на овощна градина това може да стане при обработките след риголването на почвата. Много важно условие е да се направи в сухо време.

Могат да се използват различни варуващи продукти, които се разхвърлят равномерно и се заорават, за да се смесят с почвата.

Количеството им се определя според почвения анализ. Нормите, които се препоръчват, се определят и от типа на почвата. На глинести и по-богати на хумус почви нормата е по-голяма, а при песъчливи и леки – съответно по-малка. Все пак препоръчително е вида на варуващия продукт и дозата да се препоръчат от специалист, за да се получи най-добър ефект.

Трябва да се вземе под внимание и това, че някои култури са по-чувствителни на варуване. Например ягодите трябва да се засаждат две години след варуването, а картофи - след 3-4 години.

След варуването киселинността се запазва на постигнатите нива около 3-4 години при по-леки и около 6-7 години на по-тежки почви.

Върхово гниене по доматите, което  е признак на недостиг на калций.
Върхово гниене по доматите, което е признак на недостиг на калций.