Чрез варуването се подобрява почвената среда за културите

26 август 2019
Растениевъдство
17208
1 2 3
 

Практиката е подходяща и за малки площи, на които се отглеждат зеленчуци, и за биопроизводство

Ваня Велинска

Варуването се прилага не само в професионалните фермерски стопанства, но и в любителските градини, вилни места и дворове. Това е практика, подходяща и за малки земеделски площи, където се отглеждат зеленчуци, които често са биологично производство.

Варуването се извършва, за да се нормализира киселинноста на почвата, но също така да се подобри структурата й, както и усвояването на минералните и органични торове.

Киселите почви са сериозен проблем не само у нас, но и в световен мащаб. Вкисляването най-често е вследствие на неправилно торене, предимно едностранчиво внасяне на азот, както и други човешки дейности. То води до намаляване на количеството и качеството на реколтата.

Добрата новина е, че вкиселяването се установява бързо, а проблемът може да се реши лесно с помощта на подходящи варуващи продукти.

Кога почвата е кисела

За да се установи каква е киселинността на почвата в насаждението или в градината, необходимо е да се вземе почвена проба. За целта от 4-5 места се събира по малко почва, ако площта е по-голяма – от повече места. Почвата се разбърква добре и се прави средна проба, която се навлажнява и в нея се поставя лакмусова хартия. Обикновено на етикета на индикаторната хартия са посочени възможните резултати:

. розов или червен цвят – почвата е кисела

. жълт цвят – почвата е слабо кисела

. зелен или син цвят – неутрална почва

Разбира се, почвата може да се изследва и в лабораторни условия, където се получават много точни резултати, които са особено важни, за да се постигне много добър ефект от варуването.

Растенията, които се срещат естествено в градината, също подсказват каква е почвата. Индикатори на кисели почви например са хвощ, киселец, лютиче, куча лобода, калуна, полска детелина, очиболец, трицветна теменуга и др.

Защо рН на почвата да е нормална

Повечето от културните растения са чувствителни към високата киселинност на почвата. Ако те се развиват при такива условия на средата, това се отразява негативно на добивите им.

. Сред най-чувствителните култури са: лук, чесън, главесто зеле, спанак, пипер, пъщърнак, цвекло, френско грозде и др., които се развиват най-добре при стойности на рН 7-8.

. При неутрално рН – 6-6,5 се развиват краставици, салата, цветно зеле, алабаш, праз.

. В по-широки стойности на рН – от 5 до 7 се отглеждат домати, моркови, тиква, тиквички, магданоз, ряпа, репички.

Как се променя киселинността

Високата киселинност намалява ефективността от торенето и усвояването на хранителните вещества от растенията, което се отразява на количеството и качеството на реколтата.

Чрез нормализиране на киселинността на почвата се подобрява приемането на азотни, фосфорни и калиеви торове. Създават се по-добри условия за развитието на полезна микрофлора в почвата, която подобрява физико-механичнитге й свойства, качеството на хумуса, а оттам се повишава и плодородието.

Варуването се прилага не само когато трябва да се промени реакцията на почвата. Полезно е и при недостиг на калций. Това е елемент, който е изключително важен при някои растения, чийто дефицит води до сериозни повреди по плодовете, като при доматите например.

Кога се варува

Препоръчително е варуването да се извърши през есента, когато се прави и основното торене на почвата. При създаване на овощна градина това може да стане при обработките след риголването на почвата. Много важно условие е да се направи в сухо време.

Могат да се използват различни варуващи продукти, които се разхвърлят равномерно и се заорават, за да се смесят с почвата.

Количеството им се определя според почвения анализ. Нормите, които се препоръчват, се определят и от типа на почвата. На глинести и по-богати на хумус почви нормата е по-голяма, а при песъчливи и леки – съответно по-малка. Все пак препоръчително е вида на варуващия продукт и дозата да се препоръчат от специалист, за да се получи най-добър ефект.

Трябва да се вземе под внимание и това, че някои култури са по-чувствителни на варуване. Например ягодите трябва да се засаждат две години след варуването, а картофи - след 3-4 години.

След варуването киселинността се запазва на постигнатите нива около 3-4 години при по-леки и около 6-7 години на по-тежки почви.

Още от Растениевъдство
0

Земеделските стопани в Търговищка област вече приключват с прибирането на реколтата от слънчоглед. Към момента са обработени над 80% от площите, заети с културата

0

Тютюнопроизводителите у нас вече прибраха тазгодишната суровина. Сега за около месец тя трябва да бъде изсушена. Според прогнозите на земеделците изкупната кампания трябва да започне към края на

0

Продукцията от 130 декара ягодоплодни култури, които отглеждат Севда и Шакир Исмаилови, се реализира на пресния пазар и в хладилна база за замразяване Ваня Велинска

0

Поредна година лозарите в Силистренско са принудени да започнат по-рано с гроздобера. Това се случва заради климатичните промени и необходимостта кампанията по прибиране на гроздето да приключи

0

Застраховането на есенниците се оказа най-печелившата формула за стопаните Изминалият агро-сезон беше изключително тежък за есенниците още от самото им засаждане, та чак до средата на пролетта

Последни новини
0

Това е най-добрият начин за подхранване на пчелните семейства. За тази цел в подходящ съд се смесва 8% течен, нектарен мед (от здрави семейства) с 20% мека вода (дъждовна

0

През септември и октомври се прибират орехите. Зрелостта на плодовете е сортова особеност, като съответно в планинските и полупланинските райони тя настъпва по-късно.

0

Според тях от фонда е създаден хаос с наредбите, по които се избират доставчици по програмите „Училищен плод“ и „Мляко“, пише БНР. Двете програми имат осигурено европейско финансиране и битката за

0

Максимално постижимата плътност без риск от разкъсване на бали, намаленото замърсяване на фуражите за животни и елиминирането на остатъци от канап, останали на балата или на полето

0

Количеството на меда се определя най – точно чрез претегляне на всяка пита с ръчно пружинно кантарче или се преценява окомерно. Когато количеството на храната е недостатъчно

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Още не съм видяла случай консерватория да създаде готов певец, казва оперната прима - Госпожо Кабаиванска, позволете първо да ви честитя наградата “Мария Калас”, която ви връчиха наскоро в Италия. - Благодаря. Хубава награда, защото става дума за един връх в оперното изкуство, какъвто беше Калас. - Но вие сте в момента единствената българска

Израелски учени реконструираха скелета на праисторически човек по ДНК, намерена в пръста на 13-годишно момиче, починало преди 70 000 години, съобщиха световните информационни агенции. За денисовците - древни сродници на неандерталците, е известно малко. Съществуването им стана ясно неотдавна. Първите свидетелства за тях бяха открити през 2008 г

Георги Икономов ще поиска доверието на съгражданите си за трети път с постигнатото през последните 8 г. - най-голямото е превръщането на града в целогодишна туристическа дестинация Люспи на управляващата партия правят инициативен комитет в подкрепа на независимия кандидат Иван Кадев, зад когото застават БСП, “Воля”