Швейцарски изследвания показват, че породата на кравите влияе върху разнообразието на растителния състав на пасищата.

Учени от Agroscope - швейцарския Център за високи технологии в земеделските изследвания, и от германските университети в Хайделберг и Гьотинген сравняват ботаническия състав на пасища, върху които от години пасат дребни високопланински говеда с прилежащи места за паша на по-интензивно отглеждани породи говеда. Те сравняват общо 50 пасища на 25 места в планински райони в Швейцария и Южна Германия.

И установяват, че по-леките високопланински говеда спомагат за по-голямото разнообразие на растителния състава на ливадите от по-тежките породи крави като Ангус или Лимузин.

Пасищата, използвани от животни от породата Шотландско високопланинско говедо, също съдържат повече растения (някои от които са на изчезване), разнасяни чрез козината на животните.

Но някои видове тръни и с по-твърди и бодливи стъбла не "процъфтяват" при високопланинските говеда.

Разликата в ботаническия състав на пасищата е все по-забележима, колкото по-дълго прекарват животните от определена порода на пасището.

Съчетаването на паша и ботаническия състав на пашата може да е полезно не само за кравите, но и за растителното разнообразие, заключават изследователите.