След като производители на кайсии от Русенско се оплакаха, че е трудно да се борят с по-евтината продукция от Гърция, сега коментираме какви са похватите на търговците от северната ни съседка за сваляне на цените.

Макар и да не е често срещано, все пак има некоректни търговци, споделят производителите пред Областната земеделска служба. Някои от тях правят заявка за определено количество на една цена, а на място обявяват друга. Този похват е насочен основно към тези от производителите, които нямат условия за съхранение. Ако нямат хладилни бази, няма как да съхраняват за дълго продукцията, без да се развали.

Ако търговците са решили да свалят по този начин цената, след като дойдат на място да приберат продукцията, заявяват, че ще вземат само половината. Ако пък производителя иска да продаде и другата част от договорената продукция, търговецът „благосклонно“ се съгласява да я купи на по-ниска цена.

Друг проблем при износ са пробите на румънската граница. Румънската държава взема проби за анализ на продукцията, която влиза в страната. При анализа се търсят остатъчни количества от пестициди и то не само за биологичната продукция.

Много от нашите производители транспортират стоката си с обикновени бусове. Не с хладилни. В такъв случай, докато излезе резултатът от пробата, продукцията се разваля. В тези жеги, в такива условия и видът й се променя. Нашите кайсии не са като гръцките, третирани с пестициди, за да не се развалят. Няма как. Ако пък са третирани – няма да излезе пробата, казват производителите. Може и да не спират всеки бус, но и 30 % от изнасящите да спрат, следващия път ще се замислиш преди да излезеш от България, допълват още те.

Но макар и недоволни, нашите производители признават, че по този начин Румъния защитава родните си производители и осигурява вноса на безопасна продукция.