Касисът се засажда наесен, може и през пролетта

19 юли 2019
Овошки
14958
1 2 3 4 5
 

Прави се в редове или разпръснато

Най-подходящото време за засаждане на касиса е след листопада на овощните дръвчета. Така растенията се вкореняват добре и напролет се развиват безпроблемно след излизането от покой. Разбира се, възможно е да се направи и засаждане през пролетта.

Касисовите храсти могат да се засаждат разпръснато или в редове, ако се отглеждат повече растения. Разстоянието между растенията трябва да е 1-1,20 м, а между редовете 1,60-2 м.

Засаждането се извършва в ямка, ориентировъчно размерите са 40 х 40 х 40 см. Растението се поставя 4-5 см по-дълбоко, отколкото е било в разсадника. Така няколко пъпки остават под земята и от тях след няколко години израстват нови стъбла.

Ако почвата е лека, дълбочината на засаждане се прави малко по-дълбоко.

Размножава се чрез резници

Най-практично е да се купи готов посадъчен материал

Касисът се размножава чрез резници, отводи и разделяне на храстите. Най-често в практиката се прилага вкореняване на зрели резници. Те се получават от едногодишни издънки, които се добиват от специални маточни насаждения след листопада.

За улеснение на любителите, най-добре е да се купят готови резници от лицензирани разсадници, които да гарантират качеството на посадъчния материал.

Размножаване чрез разделяне на храста се използва при липса на посадъчен материал, и когато се налага преместването на растението от едно място на друго. Храстите се изкопават и се разделят на 3-4 части. Те не трябва да са по-стари от 4-5-годишни. Една година преди изваждането храстите се подлагат на силна резитба.

Резитба се прави всяка година

Качествените плодове са от 2 и 3-годишни клонки

За да се осигури редовно и качествено плододаване на касисовите храсти се извършва ежегодна резитба.

През първата година след засаждането клонките се съкращават на 2Ц3 пъпки.

През втората година се оставят 5-6 силни клонки, които са и първите плододаващи.

Следващите 2 години ежегодно се оставят още по две 3-5 едногодишни клонки.

Така в края на четвъртата година храстът е напълно формиран и растенията встъпват в плододаване.

Градинарите трябва да знаят, че най-много и качествени плодове се получават от 2- и 3-годишни клонки. Затова след четвъртата година с резитбата се цели в храста да има 5-6 едногодишни, 4-5 двегодишни и 4 тригодишни клонки. Премахват се старите, засъхналите, болните клонки и слабите издънки.

Още от Овошки
0

. Присаждането трябва да се прави в по-хладни и облачни дни. . Най-добре е да става много рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски. .

0

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.

0

Може да се разполагат и между млади дръвчета Кои са факторите, с които трябва да се съобразите, ако ще засаждате ягоди през лятото или есента. Растенията се развиват по-добре на слънчево място.

0

Подхранете ги с листен тор Късните сортове ябълки и круши, които в този период все още още нарастват, се нуждаят от още храна. Най-лесно в този момент е тя да се подаде като листен тор,

0

Най-често в любителските градини овощните дръвчета се присаждат на спяща пъпка. Операцията се извършва през лятото – от средата на юли до септември. Може да се прави както на семенни,

Последни новини
0

Общо 46 европейски лалугера бяха уловени в района на Сливен и освободени в последната останала колония на вида в Натура 2000 зона „Западна Странджа“ през изминалия месец.

0

"Пиша този материал по повод на статията „Истината на професора за свищевите пчелни майки", отпечатан в бр. 126 на вестник "Пчела и кошер". Изказвам свое мнение,

0

Продукти: 24 (2 пак.) слепени шоколадови бисквитки с крем (за блата), 55 г масло (за блата), 240 мл сладкарска сметана (за пълнеж), 170 г млечен шоколад (за пълнежа),

0

В края на сезон 2019/2020 запасите от рапица на планетата могат да достигнат 6,72 милиона тона. Това е с 11% по-малко от настоящия сезон (7,6 милиона тона).

0

Добавянето на богати на флавоноиди храни в ежедневното ви меню намалява риска от рак и сърдечни заболявания. Това доказват резултатите от проучване в Дания, което публикува списанието Nature.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Средното възнаграждение на възрастните хора се е вдигнало с 54,32 лв. за 4 г. Таванът спестил 15 млн. лв. през миналата година Пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хил. лв. са били запорирани през миналата година заради неплатени сметки за ток, вода и парно, дългове към данъчните или банки, както и за издръжка

Тв журналистката пак ще прави предаването си “Отблизо” по обществената телевизия и в новия тв сезон. Това обяви самата тя към своя публикация в инстаграм. Там показа кадри от сватбен ритуал, с който започва живота на всяко младо семейство в село Брезница. Те ще бъдат включени и в нейното издание. “Гледайте “Отблизо с Мира” от 15 септември

Ученици от семейства, пристигнали в Англия и Шотландия от Източна Европа, търпят нарастващи изблици на расизъм и ксенофобия, показва проучване, цитирано от “Гардиън”. Децата се оплакват, че учителите не само не ги защитават, но сами участват в тормоза или се подсмихват отстрани. 77% от запитаните казват, че са били жертва на малтретиране