Прави се в редове или разпръснато

Най-подходящото време за засаждане на касиса е след листопада на овощните дръвчета. Така растенията се вкореняват добре и напролет се развиват безпроблемно след излизането от покой. Разбира се, възможно е да се направи и засаждане през пролетта.

Касисовите храсти могат да се засаждат разпръснато или в редове, ако се отглеждат повече растения. Разстоянието между растенията трябва да е 1-1,20 м, а между редовете 1,60-2 м.

Засаждането се извършва в ямка, ориентировъчно размерите са 40 х 40 х 40 см. Растението се поставя 4-5 см по-дълбоко, отколкото е било в разсадника. Така няколко пъпки остават под земята и от тях след няколко години израстват нови стъбла.

Ако почвата е лека, дълбочината на засаждане се прави малко по-дълбоко.

Размножава се чрез резници

Най-практично е да се купи готов посадъчен материал

Касисът се размножава чрез резници, отводи и разделяне на храстите. Най-често в практиката се прилага вкореняване на зрели резници. Те се получават от едногодишни издънки, които се добиват от специални маточни насаждения след листопада.

За улеснение на любителите, най-добре е да се купят готови резници от лицензирани разсадници, които да гарантират качеството на посадъчния материал.

Размножаване чрез разделяне на храста се използва при липса на посадъчен материал, и когато се налага преместването на растението от едно място на друго. Храстите се изкопават и се разделят на 3-4 части. Те не трябва да са по-стари от 4-5-годишни. Една година преди изваждането храстите се подлагат на силна резитба.

Резитба се прави всяка година

Качествените плодове са от 2 и 3-годишни клонки

За да се осигури редовно и качествено плододаване на касисовите храсти се извършва ежегодна резитба.

През първата година след засаждането клонките се съкращават на 2Ц3 пъпки.

През втората година се оставят 5-6 силни клонки, които са и първите плододаващи.

Следващите 2 години ежегодно се оставят още по две 3-5 едногодишни клонки.

Така в края на четвъртата година храстът е напълно формиран и растенията встъпват в плододаване.

Градинарите трябва да знаят, че най-много и качествени плодове се получават от 2- и 3-годишни клонки. Затова след четвъртата година с резитбата се цели в храста да има 5-6 едногодишни, 4-5 двегодишни и 4 тригодишни клонки. Премахват се старите, засъхналите, болните клонки и слабите издънки.