Дългосрочното въздействие на органичното и традиционното земеделие върху почвата и по-точно на основните почвени микроорганизми, нематоди и макрофауна, анализира група от френски учени от института AgroParisTech.

Изследването се провежда в продължение на 14 години в експерименталния участък La Cage, близо до Версай, Франция.

Микробната общност е анализирана с помощта на молекулярно-биологични методи на изследователската лаборатория Bioemco. Нематодите и макрофауната са класифицирани по функционални групи.

Резултатите от проучването показват, че в районите, където се практикува биологичното земеделие, броят и биомасата на всички микроорганизми, живеещи в почвата, с изключение на хищническите нематоди, се увеличават.

Общата маса на микроорганизмите се увеличава 2-3 пъти, на нематодите 7 пъти, а на макрофауната 25 пъти.

Механизмът на положителното влияние на системата за биологично земеделие се свързва главно с

обогатяването на цялата трофична верига в почвата

варираща от бактерии, гъби и дрожди, завършващи с червеи и големи насекоми, живеещи в почвата.

Традиционното земеделие, основано на използването на синтетични продукти за растителна защита и минерални торове, има отрицателно въздействие върху състоянието на почвата.

Алтернативни системи като биологично земеделие възстановяват и подобряват условията за почвените организми, което допринася за устойчиво земеделие.

Подобни данни са получени и от руски учени в областта на биологията на почвата и агрохимията. "В Република Тартастан 16-годишното използване на земята в съответствие с биологичните стандарти позволява запасът на хумус в почвата да остане на нивото на първоначалните показатели (8.5-8.8%), докато за същия период на традиционна употреба той намалява от 8.8 % до 5.6%, казва ръководителят на катедра "Трансфер на иновативни технологии в селскостопанския сектор" към Федералната държавна бюджетна образователна институция и председател на научния съвет на Института по органично земеделие Амиран Занилов.

Както в случая с френския опит, експерти от Института по органично земеделие свързват механизма на отрицателното въздействие на пестицидите с отравяне на почвената флора и фауна, нарушаване на трофичните връзки и в резултат намаляване на органичното отделяне в почвата.

Именно с участието на широк спектър от метаболити на почвената биота, възникват всички процеси на разделяне на първичните органични суровини и синтеза на хумусните съединения.