Червеният овощен акар причинява най-големи повреди по овощните дървета, основно при ябълката. Среща се в овощните градини в цялата страна. Може да създаде проблеми и в лозовите насаждения.

Червеният овощен акар напада всички видове но предпочита най-много ябълките

Вредните стадии са ларви, нимфи и възрастни, които се разполагат върху двете страни на листата. Те смучат растителен сок и хлорофилни зърна, вследствие на което се появяват светложълти петна около нерватурата. Постепенно те се сливат и листата стават светлозелени до сребристо-сиви.

От вредната дейност се нарушава транспирацията, фотосинтезата, нарастването на плодовете и летораслите, залагат се по-малко пъпки, дърветата лесно измръзват.

Червеният овощен акар при ябълката развива 8-9 поколения, а по лозата - 6-8. Презимува като яйце по кората на дърветата, предимно по едно- и двугодишните клонки. При масово нападение местата, където са струпани яйцата, придобиват червен цвят.

Излюпените ларви нападат младите листенца, от които смучат сок предимно от долната страна на листата, но се срещат и по горната им страна.

При масово нападение листата придобиват много характерен мраморен цвят от множеството белезникави точици вследствие от убожданията.

Нападнатите листа пожълтяват, след това покафеняват и опадват преждевременно.

Какви мерки да се вземат, за да се ограничи разпространението му

За борба с червения овощен акар е важно да се използват акарициди, които имат ефикасност срещу различните стадии на неприятеля. За да се предотврати създаването на устойчивост на акарите, е препоръчително препаратите за отделните третирания да се сменят, като се използват такива с различни активни вещества.

През вегетацията могат да се използват следните продукти: валмек - 50-120 мл/дка, вертимек 018 ЕК - 100 мл/дка, волиам тарго 063 СК - 75 мл/дка, енвидор 240 СК - 40 мл/дка, зуум 11 СК - 30-50 мл/дка, милбекнок - 80-200 мл/дка, и др.

Препоръчва се добре да се напръсква долната страна на листата, където предимно се хранят акарите.