Червен овощен акар

04 юли 2019
Зеленчуци
9630
1 2 3 4
 

Червеният овощен акар причинява най-големи повреди по овощните дървета, основно при ябълката. Среща се в овощните градини в цялата страна. Може да създаде проблеми и в лозовите насаждения.

Червеният овощен акар напада всички видове но предпочита най-много ябълките

Вредните стадии са ларви, нимфи и възрастни, които се разполагат върху двете страни на листата. Те смучат растителен сок и хлорофилни зърна, вследствие на което се появяват светложълти петна около нерватурата. Постепенно те се сливат и листата стават светлозелени до сребристо-сиви.

От вредната дейност се нарушава транспирацията, фотосинтезата, нарастването на плодовете и летораслите, залагат се по-малко пъпки, дърветата лесно измръзват.

Червеният овощен акар при ябълката развива 8-9 поколения, а по лозата - 6-8. Презимува като яйце по кората на дърветата, предимно по едно- и двугодишните клонки. При масово нападение местата, където са струпани яйцата, придобиват червен цвят.

Излюпените ларви нападат младите листенца, от които смучат сок предимно от долната страна на листата, но се срещат и по горната им страна.

При масово нападение листата придобиват много характерен мраморен цвят от множеството белезникави точици вследствие от убожданията.

Нападнатите листа пожълтяват, след това покафеняват и опадват преждевременно.

Какви мерки да се вземат, за да се ограничи разпространението му

За борба с червения овощен акар е важно да се използват акарициди, които имат ефикасност срещу различните стадии на неприятеля. За да се предотврати създаването на устойчивост на акарите, е препоръчително препаратите за отделните третирания да се сменят, като се използват такива с различни активни вещества.

През вегетацията могат да се използват следните продукти: валмек - 50-120 мл/дка, вертимек 018 ЕК - 100 мл/дка, волиам тарго 063 СК - 75 мл/дка, енвидор 240 СК - 40 мл/дка, зуум 11 СК - 30-50 мл/дка, милбекнок - 80-200 мл/дка, и др.

Препоръчва се добре да се напръсква долната страна на листата, където предимно се хранят акарите.

Още от Зеленчуци
0

Ако досега не сте сушили домати, ето няколко съвета как да го направите в домашни условия. . Изберете домати, които не са много големи. Най-добре е да са от консервните сортове,

0

От това как ще се приберат зеленчуците, зависи да се запазват вкусовите им качества, а освен това се съхраняват по-дълго време. Най-добре е зеленчуците да се берат в хладните часове на деня,

0

Кожицата им трябва да е здрава Прибирайте картофите, когато стъбла и листа са изсъхнали. Това значи, че кожицата на клубените е здрава и те могат да се съхраняват.

0

Извършва се внимателно През август късните домати продължават да растат усилено. В този период се формира второто стъбло на двустъблените растения. Доматите от това производство също се колтучат.

0

През цялата си вегетация празът изисква много вода. Затова поливайте редовно растенията, за да образуват дебели и качествени стъбла. Освен тона ви припомняме, че празът има нужда и от други грижи. .

Последни новини
0

Първият медомат у нас зарадва бургазлии. Той е разположен в експоцентър „Флора“ в Морската градина. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас за Фокус.

0

В иcпaнcкия рeгиoн Гaлиcия групa приятeли влoжили личнитe cи cпecтявaния в пoкупкaтa нa цялo ceлo, кoeтo ce нaмирa в близocт дo eдин oт нaй-извecтнитe мaршрути в Caнтягo дe Кoмпocтeлa, пише Факти.бг.

0

Готови уроци по земеделие и околна среда, насочени към ученици от 11 до 15 годишна възраст, ще могат да се използват в европейските училища. Комплектът от учебни материали за учителите,

0

Ако маточниците са над 18-20 броя на серия, качеството се намалява. В майкопроизводителните стопанства по толкова ли залагат? При естествените свищеви маточници те не са повече от 12-15.

0

Невероятен десерт, който няма да ви отнеме повече от половин час Продукти: За "тестото" (не се страхувайте, няма да се налага да печете!): 250-260 г ронливи бисквити, 80 г разтопено масло, щипка сол.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Наесен обявяват поръчки за 5 или 6 локомотива, 30 нови вагона и 10 автобуса на релси БДЖ ще пробват да конкурира автобусите до Пловдив и Стара Загора с ускорен влак, който ще пуснат през септември. Той ще спира преди Пловдив само 2 гари и пътуването от София ще е 2 часа и 10 минути. Това все пак е малко повече, отколкото с автобус

Магистрала "Тракия" е задръстена в посока от София към Бургас заради катастрофа, съобщиха читатели на "24 часа". Сблъсъкът е станал около 14-и километър на магистралата. Катастрофата не е тежка, но затруднява движението и е нужно търпение, за да се премине задръстването, разказаха те. Тапата се усилва и заради силния трафик извън столицата в петък

Красимир Анев стана 9-и в света в суперспринта от шампионата по летния вариант на биатлона, който се провежда на олимпийския център “Раубичи” край Минск. 32-годишният българин завъртя една наказателна обиколка по време на 5-километровата дистанция и използва всичките 4 допълнителни патрона. Световен шампион стана руснакът Тимофей Лапшин,