Диарията е често срещано заболяване при телетата и е основна причина за икономически загуби в говедовъдството по целия свят. 57% от смъртните случаи при телетата в млечното говедовъдство се дължат на нея. Диарията обикновено води до тежка дехидратация при телетата, а течностите, които се губят, ги лишават от важни хранителни вещества. Телетата умират от изтощение, обезводняване или зарази в кръвта.

Колкото повече изучаваме това заболяване, толкова повече разбираме, че е сложно, многофакторно и трудно предотвратимо. Независимо от причините, ограничаването на дехидратацията и последствията от нея са от първостепенно значение.

Известни са множество фактори, които или допринасят за възникването на диарията при телетата. Най-общо те се делят на фактори от хранителен и от инфекциозен характер.

- Факторите от хранително-битово и професионално естество са основно неправилният избор на млекозаместители и стартерни продукти. Често водени от икономическата изгода при хранене на телетата, фермерите избират евтини продукти, правейки компромис с качеството. Това води до катастрофални последици за бъдещото развитие на младите животни. В най-важния период от растежа на животното е нужно да се гарантира балансирано снабдяване с всички необходими хранителни вещества, минерали и витамини.

- Фактори от инфекциозен характер са: вируси (говежди ротавирус, говежди коронавирус, GPA BRV), бактерии (салмонела, Е.coli,клостридии) и паразити (криптоспоридии и кокцидии).Инфекциозният агент може да произвежда токсини в червата, да увреди чревната лигавица или двете. Това води до изтегляне на голямо количество телесни течности в червата. В резултат на това, телето бързо се дехидратира, като заедно с телесните течности се губят и голямо количество електролити и енергийни запаси. Колкото по-скоро загубата на течности бъде ограничена, толкова по-бързо ще се възстанови телето. Облекчаването на физиологичния стрес от дехидратацията позволява на телето да се бори с основния причинител.

Обръщаме внимание на няколко критични фактора, на които имате възможност да влияете за постигане на здрави и добре развити телета:

Мениджмънт на фермата

Диарията е многофакторна по природа, което прави това състояние трудно предотвратимо. Въпреки това можем да се справим с това заболяване чрез добри управленски практики. В дългосрочен план предотвратяването на диарията е винаги по-рентабилно от лечението. На ниво стадо важни превантивни практики са:

- Предоставяне на качествени млекозаместители и стартерни продукти;

- Поддържане на чистота на оборудването и съоръженията;

- Добра хигиена на персонала;

- Подходящо обучение на персонала.

Въпреки че многобройни патогени участват в предизвикването на диарията, предаването на инфекцията се осъществява по фекално-орален път.Използването на ръкавици при боравене и лечение на засегнати от диария телета, както и дезинфекцията на боксовете помагат за ограничаване на разпространението на инфекциозните агенти при епидемични ситуации. Едновременно с това, всички болни телета трябва да бъдат изолирани от здравите.

Екологичен стрес

Ниските температури, дъждът, снегът, вятърът и високата влажност са фактори, които повишават чувствителността на новородените телета към диария. Новородените телета нямат възможност ефективно да регулират телесната си температура, когато са изложени на прекалено горещо или студено време. Такива състояния могат да доведат до хипертермия (прегряване) или хипотермия (измръзване), които причиняват срив в имунната система и са предпоставка за възникване и на други съпътстващи заболявания. Осигурете на вашите телета нужния им комфорт. За разлика от възрастните животни, при които комфортната температура варира от -15 до +20 градуса целзий, за малките телета до едномесечна възраст зоната на комфорт е много по-тясна – между -5 и +15 градуса.

Хигиена на фермата

Обикновено, непосредствено след раждане, телетата са изложени на замърсена околна среда. За да се намалят възможностите за пренасяне на патогените, от решаващо значение е да се поддържат чисти боксовете за отелване и да се избягва пренаселеността в тях. С цел да се избегне или ограничи възможността за заразяване, телетата трябва да бъдат преместени веднага след раждане в чисти, сухи, дезинфекцирани, индивидуални боксове. Боксовете е нужно да са с подходяща циркулация на свеж въздух и на достатъчно отстояние от другите телета, за да се предотврати контакт между тях. Заедно с това, целият инвентар за хранене трябва да се почиства и дезинфекцира редовно.

Имунитет

Естествената резистентност на телетата към причинителите на диарии е тясно свързана с навременната консумация на висококачествена коластра, заради съдържащите се в нея антитела и имунни клетки, които директно се пренасят в телето. Необходимо е новородените телета да получат 4 литра доброкачествена коластра в рамките на първите 2-6 часа след отелване.

През последните години множество изследвания показват, че диарията оказва значително въздействие върху бъдещото здраве и продуктивност на животните. Телетата, засегнати от тежки диарии, не могат да развият своя генетичен потенциал, което само по себе си е предпоставка за ниска продуктивност и недобър здравен статус на бъдещата крава. Независимо от причината, при наличие на диария действията трябва да се предприемат бързо, особено ако има огнище в стадото, тъй като прогресирането на заболяването може да бъде бързо и необратимо. За точна диагностика е необходимо да се направи лабораторно изследване, за да се определи причинителя и да се вземе решение за най-подходяща стратегия за намеса и лечение.

Когато не са взети превантивни мерки, при поява на диария основната борба е в две направления: поддържане на състоянието на хидратация и лечение на основния причинител. Комбинацията от намален прием на течности и увеличена загуба на електролити бързо води до дехидратация, поради което те трябва да бъдат заменени орално чрез даване на подходящи продукти.

Добрият мениджмънт и спазването на основни правила при храненето и отглеждането на телетата ще спестят на стопанството огромни разходи, свързани с медикаментозното лечение или от загубата на телета. В заключение, практическият опит и изследвания показват, че незасегнатите от диарии телета стават по-здрави, по-щастливи и по-продуктивни крави.

PANTO®-Lyt е диетична напитка, целяща да намали загубата на течности и електролити при диария. Важните минерални соли (натрий, калий, хлорид) заместват загубите на електролити и спомагат за поддържане на равновесието в обмяната на течности между клетките и тъканите. Пектините и подбраните растителни субстанции, съдържащи се в PANTO®-Lyt, гарантират стабилизиране на чревната функция. Те свързват и инактивират патогените и токсините, изграждат тънък защитен филм над увредената чревна тъкан. Запазва се резорбцията на вода, което предпазва телето от обезводняване.

PANTO® Kolostrum - Plus е добавка към коластрата, която предоставя на телетата допълнителни субстанции и микроелементи във високи концентрации и добре усвоима форма. Витамините А, Е и С формират защитните сили на организма към инфекции и стрес. Желязото предпазва малките телета от анемия и увеличава жизнеността. Чрез високото съдържание на млечнокисели бактерии се подпомага поддържането на стабилна чревна микрофлора.

Повече за продуктите, подходящи за вашите телета може да получите като направите запитване на [email protected], на фирмената интернет страница: www.hl-topmix.com или във Facebook: www.facebook.com/TopMixLtd.