Присаждането на зелено може да е и през юни

14 юни 2019
В лозята
31752
Няма снимка
Изберете правилно мястото за присаждане
1 2 3
 

Според майстори в ашладисването методът е лесен за любители, ако искат да сменят сорта

Много любители попитаха и тази година как могат да сменят сорта на лозата.

Отговорът е в операцията присаждане на зелено.

Това може да стане през месеците май и юни, а дори за по-високите райони и до края на месец юни.

На лозата, на която сте решили да положите нов сорт, първо трябва да направите филизене и да премахнете излишните леторасти.

Оставят се само 3-4, които са добре развити и разположени равномерно, така че на тях да могат да се присадят калеми.

От сорта, който сте си избрали подберете леторасти, които да имат същата дебелина, каквата имат тези на подложката - това са калемите.

Те се нарязват на пръчки с по едно око (лятна пъпка), като над пъпката се оставят около 2 см от зеления летораст, а под нея - почти цялото междувъзлие до долната пъпка.

Пъпката, която избирате да е малка. Листът, който излиза от възела й се отрязва, като от него се премахнат почти две трети.

След нарязването калемите веднага поставете в съд с вода до момента на присаждането.

С овощарско ножче направете полегат отрез на летораста от подложката - на около две педи от основата на летораста и от страната на последната пъпка.

Същият огледален отрез се прави и на калема под пъпката.

Отрезите трябва да са гладки и огледални, за да можете да напаснете с голяма точност калема върху подложката.

След това присаденото място се превързва с памучен конец или изолирбант, но не много стегнато.

Присаденият летораст закрепете по подходящ начин към колче или друго, за да не се счупи от вятър. Превръзката се премахва след около 20 дни.

Ако калемът се е прихванал, още това лято ще се развие летораст.

Аз го правя така

Когато пръчката от лозата, която ще се присажда, е по-тънка от 2-3 см., тогава нашият читател, който е и търсен майстор по ашладисването Наско Геотенов от град Септември препоръчва да се предпочита именно този вид присаждане.

Според него ашладисването на зелено има няколко предимства пред това на калем.

Първо - по този начин на една лоза могат да се сложат няколко сорта.

Второ - ако ашладисването не се получи, още същия месец операцията може да се повтори на съседно място под първата операция.

Работата с калема и подложката е по-лесна и достъпна за осъществяване от любителите, отколкото на зряло.

Внимание!

Успехът на присаждането много зависи от гладкостта на отрезите, те да се правят с едно движение, а не да се накълцват.

От значение са и метеорологичните условия. Когато е по-влажно и относително хладно, калемът не засъхва и сраства по-добре.

За да не засъхват отрезите по време на манипулацията, най-добре е да присаждате сутрин до 9-10 часа и надвечер след 17 часа. В хладно и влажно време може през целия ден.

Още от В лозята
0

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

0

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

0

Често ги подминават любители, които не забелязват нито петна като знак за болести, нито че растението ще гладува Борбата с болестта брашнеста мана е една дълга система от грижи

0

Вържете и проредете леторастите Идва времето, в което и професионалистите, и любителите трябва да бъдат особено внимателни, за да не допуснат заразата на една от най-опасните болести - оидиумът

0

Паралелно с борбата срещу вредителите, през месец май се провежда вече и борбата с болестите. Кога е първото пръскане срещу мана? Това третиране трябва да извършите във фазата

Последни новини
0

Животновъден обект в с. Елов дол, Област София, незаконно произвеждал и търгувал с храни. Собственикът е отглеждал и много по-голям брой селскостопански животни от заявения

0

При влажно време се засилва опасността от развитие на ранно кафяво гниене. Болестта засяга много силно вишна, кайсия, череша, слива, а понякога и семковите видове - ябълка, дюля, мушмула и др

0

Пиката е италиано-американска класика. Това е по-скоро начин на приготвяне на месото и се използва не само за пилешки гърди, но и за доста други меса, например за риба (обикновено риба меч)

0

Какво да правя, тревожи се читателят ни Васил Тодоров от Мездра Това състояние - подуване на търбуха при обилна пролетна паша често се среща. Грешката е изцяло на стопанина

0

Сдружение "Василица" събира дрехи и обувки за деца между 10-15 г., които живеят в бедни семейства около Каварна. Сдружението повече от 10 години работи в сферата на неформалното образование и

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Италианският специалист Силвано Пранди очаквано за трети път получи мандат да води националния отбор на България по волейбол при мъжете. В четвъртък 72-годишният треньор бе избран от управителния съвет на федерацията. Авторитетният италиански специалист беше кандидат №1 на новосформираната треньорска комисия начело с Людмил Найденов

Маските на закрито остават задължителни задълго, всички останали мерки падат до средата на следващия месец От 1 юни да отпадне напълно 14-дневната карантина за влизащите в България хора, които не са болни. Това предложение до правителството обсъжда Националният оперативен щаб. До средата на юни се очаква да паднат и почти всички мерки

Кебапчийница в Солун сложи светофар за клиенти От 1 юни Гърция намалява ДДС за кафенета, ресторанти и транспорт. Предложението трябва да бъде гласувано в парламента в петък, като правителството очаква подкрепа и от опозицията, предаде БНР. До 31 октомври 2020 г. ДДС се намалява от 24 на 13% за безалкохолните напитки, кафето, чая