Присаждането на зелено може да е и през юни

14 юни 2019
В лозята
24111
Няма снимка
Изберете правилно мястото за присаждане
1 2 3
 

Според майстори в ашладисването методът е лесен за любители, ако искат да сменят сорта

Много любители попитаха и тази година как могат да сменят сорта на лозата.

Отговорът е в операцията присаждане на зелено.

Това може да стане през месеците май и юни, а дори за по-високите райони и до края на месец юни.

На лозата, на която сте решили да положите нов сорт, първо трябва да направите филизене и да премахнете излишните леторасти.

Оставят се само 3-4, които са добре развити и разположени равномерно, така че на тях да могат да се присадят калеми.

От сорта, който сте си избрали подберете леторасти, които да имат същата дебелина, каквата имат тези на подложката - това са калемите.

Те се нарязват на пръчки с по едно око (лятна пъпка), като над пъпката се оставят около 2 см от зеления летораст, а под нея - почти цялото междувъзлие до долната пъпка.

Пъпката, която избирате да е малка. Листът, който излиза от възела й се отрязва, като от него се премахнат почти две трети.

След нарязването калемите веднага поставете в съд с вода до момента на присаждането.

С овощарско ножче направете полегат отрез на летораста от подложката - на около две педи от основата на летораста и от страната на последната пъпка.

Същият огледален отрез се прави и на калема под пъпката.

Отрезите трябва да са гладки и огледални, за да можете да напаснете с голяма точност калема върху подложката.

След това присаденото място се превързва с памучен конец или изолирбант, но не много стегнато.

Присаденият летораст закрепете по подходящ начин към колче или друго, за да не се счупи от вятър. Превръзката се премахва след около 20 дни.

Ако калемът се е прихванал, още това лято ще се развие летораст.

Аз го правя така

Когато пръчката от лозата, която ще се присажда, е по-тънка от 2-3 см., тогава нашият читател, който е и търсен майстор по ашладисването Наско Геотенов от град Септември препоръчва да се предпочита именно този вид присаждане.

Според него ашладисването на зелено има няколко предимства пред това на калем.

Първо - по този начин на една лоза могат да се сложат няколко сорта.

Второ - ако ашладисването не се получи, още същия месец операцията може да се повтори на съседно място под първата операция.

Работата с калема и подложката е по-лесна и достъпна за осъществяване от любителите, отколкото на зряло.

Внимание!

Успехът на присаждането много зависи от гладкостта на отрезите, те да се правят с едно движение, а не да се накълцват.

От значение са и метеорологичните условия. Когато е по-влажно и относително хладно, калемът не засъхва и сраства по-добре.

За да не засъхват отрезите по време на манипулацията, най-добре е да присаждате сутрин до 9-10 часа и надвечер след 17 часа. В хладно и влажно време може през целия ден.

Още от В лозята
0

Сиво гниене се проявява чак до прошарване и узряване на гроздето. По зърната се появяват бледокафяви петна, от които кожицата лесно се обелва. При влажни условия, каквито настъпиха,

0

Честите обработки помагат много Многогодишните плевели са сериозен проблем в лозето. Борбата с тях в лозето е и значително по-трудна от тази с едногодишните.

0

Остава на първо място като икономически най-важния неприятел на лозата Ако гъсениците от първо поколение не са нагризали цветните бутони или разклоненията на ресите по лозите ви, не се радвайте.

0

Няколко основни грижи Почвата трябва да се държи чиста от плевели през този летен месец. Леторастите от плодните пръчки, които растат буйно и достигат най-горния тел трябва да се прекършат.

0

И техните белези и качества Най-напред директните сортове са били разпространени в Америка - такива са т.нар. стари директни сортове, като Отело, Ноа, Изабела и др.

Последни новини
0

Атмосферното налягане ще се задържи почти без промяна - малко по-високо от средното за месеца. Ще бъде слънчево, след обяд с купеста, над планинските райони от Западна и Централна България и

0

По принцип скакалците са насекоми, които често виждаме в градината, но рядко се намножават толкова, че да станат сериозен вредител по културите. Мароканският скакалец е видът,

0

- Бабите не са това, което бяха, обясни документа бившият  социален министър Иван Нейков - Предвиждат IT курсове за стари хора и специални пазари, на които да продават собствена продукция Всеки

0

Състояние на кошера без отваряне - съветите към пчеларите са на pchelar.eu. 1. Ако на преградната дъска има лазене, стрелкане една към друга, лутане без летеж - липса на майка 2.

0

Продукти: 2 ч. чаши нискомаслено кисело мляко (1%), ако искате можете да използвате и айрян, 6 суп. лъж. пълнозърнесто брашно, 2 яйца, 100 г кашкавал, 1 суп. лъж. зехтин, 1 вр.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Великобритания има само трима потенциални доставчици на 5G оборудване и технологии, включително китайския телекомуникационен гигант „Хуауей", и ограничаването им до два ще доведе до „по-слаба устойчивост и по-ниски стандарти за сигурност", се казва в заключение на Комисията за разузнаване и сигурност към британския Парламент.

Имаме екипите, които да се занимават и в трите посоки - риалити, сериал и игрален филм. Сериозно мислим поне за два от тези три варианта Това интервю е част от по-голям материал, озаглавен “Господари на сериалите” - “кавър стори” на новия брой на списание TREND, което ще е на пазара от понеделник.

От рокли на точки до такива, наподобяващи мъжки костюм - 2019 година обещаваше много и различни модни трендове, пише "Инсайдър". Някои от тях обаче се оказаха с "кратък срок на годност" и още в средата на годината се превърнаха в демоде. В началото на годината например, като че ли всеки имаше малки слънчеви очила.