Ще са нужни против мана след преминаващи дъждове

Неустойчивото и динамично пролетно време доста дълго време досега изтормози лозарите и направи каквото можа, за да създаде напрежение и страх от заразяване с най-опасните гъбни патогени.

Всичко това трябва да направи по-внимателни стопаните.

Те да се постараят навреме да извършат растителнозащитните пръскания, защото са налице предпоставки за силен инфекциозен фон поради твърде променливото време.

Има немалък риск от твърде лесно предаване на заразите - става дума за гъбните патогени като мана по лозата и по зеленчуковите култури.

Градушките не са страшни за тези градинари, които са си монтирали предпазни мрежи и те казват, че са много доволни от тях.

За всички останали обаче те могат да донесат много големи неприятности и загуби, както вече го направиха на доста места.

След тях при първа възможност засегнатите от градобитния дъжд насаждения трябва да се третират с медсъдържащи фунгициди

За опазването от мана, след спиране на валежите, трябва да се извършат профилактични пръскания с контактни фунгициди: Подходящи са и 1% бордолезов разтвор, и някои от препаратите Фунгуран - 0,015%, Шампион - 0,15%, Дитан ДГ - 0,3%, Делан - 700 ВДГ - 0,05%, Полирам ДФ - 0,2%.

А при поява на първи признаци на болестта да се третира със системни като Арметил М - 0,25%, Галбен 8 М 65 - 0,25%, Верита ВГ - 0,2%, Акробат Р - 0,25%, Микал Флаш - 0,3%.

На немалко места и у нас растенията изглеждаха така, за да бъдат опазени от мана, са нужни медни съставки
На немалко места и у нас растенията изглеждаха така, за да бъдат опазени от мана, са нужни медни съставки