Модерният агробизнес е на по-малко от 10 г.

26 май 2019
Агробизнес
6507
1 2 3
 

Хората, родени между 1981 и 1996 г., ще изпълняват 75% от технологичните промени в селското стопанство

Алма Давидова

Тенденциите в дигитализацията през 2018 г. публикува G2 Crowd, като тази година анализира ефектите от тях на отделните пазари.

Агротехнологиите /Agtech/ ще продължат да трансформират оперативните процеси в селското стопанство през 2019 г., но за тази цел фермерите трябва да променят подхода си към работата и да подобрят оборудването и устройствата си.

Селскостопанският сектор има чудесен пример - медицинската индустрия, която дълго време се смяташе за консервативна и враждебна към иновациите. Но през последните години това се промени, благодарение на въвеждането на нови правни норми и закони.

Промените в земеделието вече се случват, макар че може би не винаги са очевидни - например, генетичната модификация на растенията за увеличаване устойчивостта към болести. През 2016 г. 94% от соята в САЩ е генетично модифицирана, за да я направят устойчива на хербициди.

През 2019 г. широкото използване на развитието на синтетичната биология ще се превърне в норма за селскостопанския сектор.

Още една неизбежна посока е биопроизводството което се основава на естествени лекарства и клетки. До 2020 г. пазарът на биопродукти ще достигне 100 милиарда долара, а въздействието му върху селското стопанство не може да бъде подценено, тъй като в някои случаи ще намали разходите за отглеждане на културите.

Двете основни тенденции през 2019 г

Прецизното земеделие ще има голямо влияние върху малките стопанства.

Милениалите са инициатори на промените във фермите

Това са хора, родени между 1981 и 1996 година. Те са ангажирани с иновации и ще изпълняват 75% от технологичните промени в селското стопанство.

Според Ag America Lending през 2017 г. 8% от американските фермери принадлежат към това поколение и повече от 20% от фермерите са начинаещи, тъй като модерният агробизнес е на по-малко от 10 години.

За милениалите е естествено да се събират и анализират данни с помощта на различни технически устройства. За да се увеличи ефективността на техните действия, според Statista, през 2016 г. американските фермери са похарчили 12,6 млрд. долара за самоходни машини и трактори.

Agrobot например е отличен пример за интереса на индустрията към иновативни технологии. Тяхното развитие има две основни цели:

автоматизация на земеделски задачи, изискващи тежък физически труд;

събиране на данни за развитието на растенията.

В Университета на Илинойс биолозите са разработили прототип на полуавтоматичен робот, който събира и обединява актуалните данни за околната среда.

Една от тенденциите в развитието на agtech е комбинацията от различни иновативни подходи, като IoT и RFID сензори.

Според G2 Crowd, 15% от малките ферми в Съединените щати ще въведат прецизни елементи на земеделие през 2019 година. Като цяло броят на стопанствата в САЩ намалява от 2000 г. насам. А според Statista през 2000 г. в САЩ е имало 2,16 млн. ферми срещу 2,06 млн. през 2016 г.

Средният размер на американската ферма също намалява - през 2000 г. той е 180 хектара, а през 2007 г. - вече е 169 хектара.

Глобалните цели за Аgtech

Технологиите трябва да се опростят и да се направят по - достъпни.

Затова прецизното земеделие е по-фокусирано върху решаването на проблемите на малките стопанства, отколкото на големите.

В допълнение, малките стопанства могат да се променят по-бързо по новите технологии и са по-свободни в своето развитие, за разлика от големите, където управлението е строго.

Според Hexa Reports прецизният агропазар ще достигне $43,4 млрд. до 2025 г.

докато докладите на Business Wire предвиждат общ годишен ръст от 14%. Ролята на безпилотните летателни апарати, сензорите, GPS и напълно автоматизираното оборудване в управлението на земеделските стопанства ще се увеличава.

По-евтиният софтуер и иновативните технологии ще помогнат на малките ферми да оптимизират стопанствата и да намалят разходите за производство.

Техниката на Agtech обхваща: безпилотни летателни апарати; роботи; сензори.

Основната задача на софтуера във фермата е да опрости процеса на обработка на полевите данни, който включва: събиране, обединяване и анализ.

Използването на софтуер и иновативна технология ви позволява да наблюдавате и управлявате бизнеса си в реално време.

Например измервателните уреди за производителността са много важен елемент от прецизното земеделие, което свързва роботите с други технологии и помага за по-добро разпределение на ресурсите за включване.

Например, ако се установи, че някое от хранителните вещества е недостатъчно, можете да постигнете точното количество с помощта на прецизната техника за инжектиране.

Масовото въвеждане на дронове и устройства за ИТ през следващите няколко години ще зависи от това как новите разработки ще отговарят на заявената концепция.

Основната пречка пред въвеждането на прецизни земеделски технологии е цената както на самия процес на разработване, така и на крайния продукт.

Селското стопанство 4.0 е част от Industry 4.0 - съвременната индустриална революция която се осъществява чрез масовото въвеждане на диитализация, автоматизация и машинно обучение.

Според Оливър Вайман , консултант по финансово управление, за прилагането на Селско стопанство 4.0, има нужда от съвместните усилия на държавата, инвеститорите и иновативните агротехнологии, които могат да променят начина, по който се управлява то.

5 важни акцента преди решението за IoT

Има много възможности за използване на интернет на нещата в селското стопанство. Разработването на такива приложения обаче не е лесна задача.

Ако стартиращият планира да разработи решения за интелигентно селско стопанство, трябва да бъдат разгледани редица аспекти.

1. Оборудване

Важно е да изберете правилните сензори. Изборът на оборудване трябва да зависи от видовете информация, която трябва да бъде събрана и от целите на стартирането като цяло. Във всеки случай, качеството на сензорите е от решаващо значение за успеха на разработения продукт: точността на събраните данни и тяхната надеждност, зависят от сензорите.

2. Мозъчен потенциал

Анализът на данните е в основата на всяко решение за интелигентно земеделие. Само събраните данни няма да помогнат много, ако не е възможно да се разберат и анализират. Следователно е необходимо да има мощни възможности за анализ на данни и да може да се прилагат интелигентни алгоритми и машинно обучение, за да се получи наличната информация на базата на събраните данни.

3. Поддръжка

Поддръжката на оборудването е проблем, който е от първостепенно значение за селскостопанските продукти за интернет на нещата. Сензорите обикновено се използват на полето и могат лесно да бъдат повредени. Това е, още една причина да се избере трайно и надеждно оборудване, и то трябва да бъде лесно за поддържане. В противен случай ще трябва да сменяте сензорите по-често, отколкото бихте искали. В резултат на това нито земеделският производител, нито разработчикът на решението ще харесат тази ситуация.

4. Мобилност

Приложенията на Smart Farming трябва да бъдат адаптирани за използване на място. Собственикът на бизнес или управителят на фермата трябва да имат достъп до информацията от разстояние, например чрез смартфони.

Освен това, всяко свързано устройство трябва да бъде автономно и да има достатъчно безжичен обхват за комуникация с други устройства и изпращане на данни до централен сървър.

5. Инфраструктура

За да сте сигурни, че приложението работи добре (и че може да се справя с натоварването на данните), имате нужда от силна вътрешна инфраструктура. В допълнение, вътрешните системи трябва да бъдат сигурни. Неправилната защита на системата увеличава вероятността някой да я хакне, открадне данни или дори да поеме контрола над автономните устройства.

По материали от learn.g2crowd

Още от Агробизнес
0

На заседание, провело се на 18 септември 2019 г., Министерският съвет прие допълнение на Правилника за прилагане на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия

0

За никого не е тайна, че българските производители на плодове и зеленчуци с големи трудности успяват да реализират продукцията си на пазарите у нас. Много от тях не смогват да покрият

0

Институтът по аграрна икономика и браншът проведоха срещи относно изготвянето на Анализа на състоянието на селското стопанство. Това е първият от трите SWOT-анализа

0

Продукцията от 130 декара ягодоплодни култури, които отглеждат Севда и Шакир Исмаилови, се реализира на пресния пазар и в хладилна база за замразяване Ваня Велинска

0

За периода януари-юни обемите на експорт на европейско свинско месо за Китай достигат 965,8 хил. т, което е с 42% повече в сравнение със същия период на миналата година

Последни новини
0

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) сформира дежурни екипи, които ще извършват проверки при неправомерно палене на стърнища в страната.

0

В никакъв случай не бива да се оставя в гнездото манов или гроздов мед. Защото той съдържа много несмилаеми вещества и голям процент минерални соли, поради което причинява диария и смърт на пчелите

0

За да се запазят плодовете по-продължително време, препоръчително е орехите добре да се просушат. За целта след като се съберат, се разстилат на един пласт на проветриво и сенчесто място за една

0

Все още не е ясно кога ще бъдат открит груповият лов на дива свиня. Това стана ясно от отговор на министерството на земеделието на въпроси на "24 часа".

0

Египетското правителство пусна мегапроект за отглеждане на 1,5 милиона тона парникови продукти годишно. По проекта ще бъдат изградени 10 хиляди оранжерии в страната, отглеждащи зеленчуци и плодове

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Разходите преди избори имали най-слаб контрол Правителствата са похарчили 77,6 млрд. лв. за 21 г., без да има полза. В същото време успешните проекти са били на стойност 34,4 млрд. лв. Това показва изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) за периода от 1998 до 2017 г. То анализира работата на централната администрация

След края на многобоя в индивидуалната надпревара на световното първенство в Баку вече е ясно, че и двете ни представителки Катрин Тасева и Боряна Калейн си извоюваха квоти за олимпиадата в Токио през 2020 година. Боряна бе сред най-силните в поток "А", като за малко се размина с почетната стълбичка

Външно: няма засегнати българи от пороите в Северна Гърция Поройни дъждове предизвикаха големи наводнения в Солун. Десетки къщи са наводнени, шофьори бяха блокирани в наводнените улици. Пожарната служба е получила над 150 повиквания, изпомпана е водата от 17 къщи, пише в. “Катимерини”. По време на бурята в нощта срещу петък пожарникари евакуираха