Модерният агробизнес е на по-малко от 10 г.

26 май 2019
Агробизнес
4941
1 2 3
 

Хората, родени между 1981 и 1996 г., ще изпълняват 75% от технологичните промени в селското стопанство

Алма Давидова

Тенденциите в дигитализацията през 2018 г. публикува G2 Crowd, като тази година анализира ефектите от тях на отделните пазари.

Агротехнологиите /Agtech/ ще продължат да трансформират оперативните процеси в селското стопанство през 2019 г., но за тази цел фермерите трябва да променят подхода си към работата и да подобрят оборудването и устройствата си.

Селскостопанският сектор има чудесен пример - медицинската индустрия, която дълго време се смяташе за консервативна и враждебна към иновациите. Но през последните години това се промени, благодарение на въвеждането на нови правни норми и закони.

Промените в земеделието вече се случват, макар че може би не винаги са очевидни - например, генетичната модификация на растенията за увеличаване устойчивостта към болести. През 2016 г. 94% от соята в САЩ е генетично модифицирана, за да я направят устойчива на хербициди.

През 2019 г. широкото използване на развитието на синтетичната биология ще се превърне в норма за селскостопанския сектор.

Още една неизбежна посока е биопроизводството което се основава на естествени лекарства и клетки. До 2020 г. пазарът на биопродукти ще достигне 100 милиарда долара, а въздействието му върху селското стопанство не може да бъде подценено, тъй като в някои случаи ще намали разходите за отглеждане на културите.

Двете основни тенденции през 2019 г

Прецизното земеделие ще има голямо влияние върху малките стопанства.

Милениалите са инициатори на промените във фермите

Това са хора, родени между 1981 и 1996 година. Те са ангажирани с иновации и ще изпълняват 75% от технологичните промени в селското стопанство.

Според Ag America Lending през 2017 г. 8% от американските фермери принадлежат към това поколение и повече от 20% от фермерите са начинаещи, тъй като модерният агробизнес е на по-малко от 10 години.

За милениалите е естествено да се събират и анализират данни с помощта на различни технически устройства. За да се увеличи ефективността на техните действия, според Statista, през 2016 г. американските фермери са похарчили 12,6 млрд. долара за самоходни машини и трактори.

Agrobot например е отличен пример за интереса на индустрията към иновативни технологии. Тяхното развитие има две основни цели:

автоматизация на земеделски задачи, изискващи тежък физически труд;

събиране на данни за развитието на растенията.

В Университета на Илинойс биолозите са разработили прототип на полуавтоматичен робот, който събира и обединява актуалните данни за околната среда.

Една от тенденциите в развитието на agtech е комбинацията от различни иновативни подходи, като IoT и RFID сензори.

Според G2 Crowd, 15% от малките ферми в Съединените щати ще въведат прецизни елементи на земеделие през 2019 година. Като цяло броят на стопанствата в САЩ намалява от 2000 г. насам. А според Statista през 2000 г. в САЩ е имало 2,16 млн. ферми срещу 2,06 млн. през 2016 г.

Средният размер на американската ферма също намалява - през 2000 г. той е 180 хектара, а през 2007 г. - вече е 169 хектара.

Глобалните цели за Аgtech

Технологиите трябва да се опростят и да се направят по - достъпни.

Затова прецизното земеделие е по-фокусирано върху решаването на проблемите на малките стопанства, отколкото на големите.

В допълнение, малките стопанства могат да се променят по-бързо по новите технологии и са по-свободни в своето развитие, за разлика от големите, където управлението е строго.

Според Hexa Reports прецизният агропазар ще достигне $43,4 млрд. до 2025 г.

докато докладите на Business Wire предвиждат общ годишен ръст от 14%. Ролята на безпилотните летателни апарати, сензорите, GPS и напълно автоматизираното оборудване в управлението на земеделските стопанства ще се увеличава.

По-евтиният софтуер и иновативните технологии ще помогнат на малките ферми да оптимизират стопанствата и да намалят разходите за производство.

Техниката на Agtech обхваща: безпилотни летателни апарати; роботи; сензори.

Основната задача на софтуера във фермата е да опрости процеса на обработка на полевите данни, който включва: събиране, обединяване и анализ.

Използването на софтуер и иновативна технология ви позволява да наблюдавате и управлявате бизнеса си в реално време.

Например измервателните уреди за производителността са много важен елемент от прецизното земеделие, което свързва роботите с други технологии и помага за по-добро разпределение на ресурсите за включване.

Например, ако се установи, че някое от хранителните вещества е недостатъчно, можете да постигнете точното количество с помощта на прецизната техника за инжектиране.

Масовото въвеждане на дронове и устройства за ИТ през следващите няколко години ще зависи от това как новите разработки ще отговарят на заявената концепция.

Основната пречка пред въвеждането на прецизни земеделски технологии е цената както на самия процес на разработване, така и на крайния продукт.

Селското стопанство 4.0 е част от Industry 4.0 - съвременната индустриална революция която се осъществява чрез масовото въвеждане на диитализация, автоматизация и машинно обучение.

Според Оливър Вайман , консултант по финансово управление, за прилагането на Селско стопанство 4.0, има нужда от съвместните усилия на държавата, инвеститорите и иновативните агротехнологии, които могат да променят начина, по който се управлява то.

5 важни акцента преди решението за IoT

Има много възможности за използване на интернет на нещата в селското стопанство. Разработването на такива приложения обаче не е лесна задача.

Ако стартиращият планира да разработи решения за интелигентно селско стопанство, трябва да бъдат разгледани редица аспекти.

1. Оборудване

Важно е да изберете правилните сензори. Изборът на оборудване трябва да зависи от видовете информация, която трябва да бъде събрана и от целите на стартирането като цяло. Във всеки случай, качеството на сензорите е от решаващо значение за успеха на разработения продукт: точността на събраните данни и тяхната надеждност, зависят от сензорите.

2. Мозъчен потенциал

Анализът на данните е в основата на всяко решение за интелигентно земеделие. Само събраните данни няма да помогнат много, ако не е възможно да се разберат и анализират. Следователно е необходимо да има мощни възможности за анализ на данни и да може да се прилагат интелигентни алгоритми и машинно обучение, за да се получи наличната информация на базата на събраните данни.

3. Поддръжка

Поддръжката на оборудването е проблем, който е от първостепенно значение за селскостопанските продукти за интернет на нещата. Сензорите обикновено се използват на полето и могат лесно да бъдат повредени. Това е, още една причина да се избере трайно и надеждно оборудване, и то трябва да бъде лесно за поддържане. В противен случай ще трябва да сменяте сензорите по-често, отколкото бихте искали. В резултат на това нито земеделският производител, нито разработчикът на решението ще харесат тази ситуация.

4. Мобилност

Приложенията на Smart Farming трябва да бъдат адаптирани за използване на място. Собственикът на бизнес или управителят на фермата трябва да имат достъп до информацията от разстояние, например чрез смартфони.

Освен това, всяко свързано устройство трябва да бъде автономно и да има достатъчно безжичен обхват за комуникация с други устройства и изпращане на данни до централен сървър.

5. Инфраструктура

За да сте сигурни, че приложението работи добре (и че може да се справя с натоварването на данните), имате нужда от силна вътрешна инфраструктура. В допълнение, вътрешните системи трябва да бъдат сигурни. Неправилната защита на системата увеличава вероятността някой да я хакне, открадне данни или дори да поеме контрола над автономните устройства.

По материали от learn.g2crowd

Още от Агробизнес
0

След като забрани нелоялните търговски практики и подобри сътрудничеството между производителите, ЕК представи третия елемент за подобряване на справедливостта във веригата за предлагане на храни

0

Глобалният пазар ще расте с бързи темпове в следващите пет години движен от нарастващо търсене в Азия, сочи нов анализ на ИнтелиАгро Истински бум преживява търговията с пресни череши в света.

0

. Системите добиват все по-голяма популярност у нас, особено при царевицата . Имат много плюсове, а и не могат да се крадат Диана Ванчева През последните години системите за подземно капково

0

В Русия са обобщени предварителните резултати от износа на зърно през 2018/1919. Според Федералния център за качество на зърното, въз основа на издадените фитосанитарни разрешителни,

0

Вчера в Чикаго имаше рязко увеличение на цените, тъй като климатичните условия остават неблагоприятни. Нарастват опасенията, че след засяването на царевицата напредъкът на сеитбената кампания за

Последни новини
0

След горещините през почивните дни в страната отново дойдоха бури и порои. Валежите засегнаха Североизточна и Югозападна България. В някои райони на Стара планина паднаха и градушки.

0

Ресурс от 26 300 000 лв. по помощта de minimis утвърди Управителният съвет на ДФ „Земеделие” за животновъдите, отглеждащи крави и юници, биволи, овце-майки и кози-майки.

0

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“-РА утвърди финансов ресурс в размер на 600 000 лв. по схема de minimis на земеделските стопани в сектор „Пчеларство" за компенсиране на разходи,

0

При изграждането на изкуствени маточни килийки, след като восъкът застине, шаблонът се потопява още 2-3 пъти, но все по-плитко с по 1-2 мм. Така се получават маточни килийки с по-тънки стени,

0

Ротавирусната инфекция и колибактериозата в свинефермата водят до значителни икономически загуби. Шансовете за възстановяване на болните животни са малки, лечението е скъпо и неефективно.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:За борба с гризачите се накисват дървени стърготини в разтвор на дезинфектанта креолин и се разхвърлят около овошките. Освен това можем да натрием стволовете на дърветата с гранясала сланина, тъй като...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Калоянчев е Ван дер Любе, дъновистка - баба Парашкева Първият филм за Георги Димитров е заснет през 1956 г. от съветския режисьор и сценарист Лев Арнщам. През 1971 г. Христо Христов снима “Наковалня или чук”, а през 1981 г. испанецът Хуан Антонио Бардем режисира “Предупреждението”. “Урок на историята” е сниман в София,

Сара Брайтман е световноизвестна звезда, чийто глас обхваща 3 октави. На 20 октомври тя ще пее пред българска публика по покана на “София мюзик ентърпрайзис”. Концертът ѝ е част от световното ѝ турне HYMN: Sarah Brightman In Concert. С него представя последния си студиен албум HYMN, който излезе миналата година.

Разследващият руски репортер смята, че делото срещу него е заради разкрития за контрола над погребалния бизнес или за бързите кредити Неистовото желание на някои местни величия да запушат устата на един разследващ журналист в Русия постигна точно обратния на търсения ефект - Иван Голунов, доскоро известен само в пределите на родината си,