Ако последните прогнози за културите са правилни, Русия ще бъде най-големият износител на зърно в света за трета поредна година.

Министерството на земеделието на САЩ (USDA), чиято анализаторска служба е една от най-реномираните в света, представи наскоро първите си оценки за зърнената реколта през 2019 година.

Американските анализатори обещават на Русия втората пшенична реколта в историята: зимата е мека, така че могат да бъдат прибрани 77 млн. тона, а над 85 млн. тона е била реколтата преди повече от две години.

USDA прогнозира, че Русия ще събере 38,4 млн. тона фуражни зърнени храни - царевица, сорго, ечемик, ръж, овес, просо; общата реколта ще бъде 115,4 млн. тона.

Руското министерство на земеделието все още поддържа прогнозата от март за около 118 млн. тона (+ 5% от 2018 г.), включително 75-78 млн. тона пшеница.

Промяна в прогнозата е възможна след приключване на пролетната сеитба през третото десетдневие на юни, Резултатите от сеитбата ще бъдат обявени на 1 юли, каза говорител на министерството.

Разликата в оценките се дължи на няколко фактора. Американското министерство на земеделието не включва в прогнозата данните от Кримския полуостров.

Министерството на земеделието на Русия, все още подготвя прогнозата за износа на зърно за следващата, 2019/20, селскостопанска година, която започва на 1 юли.

При формирането на прогнозата са взети предвид няколко фактора, включително необходимостта от осигуряване на вътрешния пазар и на достатъчно преходни запаси, за да се поддържа стабилна ценова ситуация, като се вземат предвид и данните от ключовите износители на зърно.

Русия ще остане най-големият износител на пшеница в света за трети пореден сезон, пише USDA, въпреки че прогнозата е намаляла с 1 млн. тона, в сравнение с миналата година и е 36 млн. тона. Имаше по-малко преходни запаси в началото на сезона, в сравнение с миналата година.

Министерството на земеделието на САЩ изчислява, че общият износ на руско зърно възлиза на 46,1 млн. тона, като през този сезон Русия ще достави 42 млн.тона зърно в чужбина.

Според USDA световното производство на пшеница през тази година ще нарасне с 6,3% до рекордните 777,5 млн. тона, като растежът на потреблението ще се възстанови, поради промените в диетата и растежа на доходите, особено в развиващите се страни в Азия и Африка.

Цените на новата реколта от зърно с доставка през юли са $180-185 FOB за 4-ти клас пшеница с протеин от 12,5%.

Ако реколтата в Русия и Украйна в крайна сметка се окаже по-добра от очакваното, а ситуацията в други големи експортни региони на Северното полукълбо не се променя коренно, то цената на зърното на световния пазар може дори да се понижи, предупреждават експертите.