Какви са най-добрите практики за качествено съхранение на тревния силаж?

03 май 2019
Животновъдство / Полезни съвети
9009
1 2 3
 

Важно е да се знае, че качеството на силажа зависи преди всичко от качеството на суровината, влизаща в ямата. Загубите на сухо вещество и промените в качеството на силажа не могат да бъдат напълно премахнати, но те могат да бъдат сведени до минимум чрез използване на добри УПРАВЛЕНСКИ ПРАКТИКИ:

1. Окосете зеления фураж рано сутринта, ако очакваният период за завяхване е няколко дни. В случай че условията на сушене са добри и се очаква прибиране на следващия ден, окосете зеления фураж късно през деня. Проучванията показват, че люцерна, окосена следобед, оставена да завехне в рамките на 24 часа и силажирана при 35% сухо вещество, достига по-ниски нива на рН. Полученият по този начин тревен силаж е с много по-добро качество.

2. Силажирайте фуражите, когато имат подходящо съдържание на влага (в зависимост от структурата на ямата и фуражните култури, между 30 и 50% сухо вещество), за да намалите загубите от изтичания и да увеличите максимално нивото на уплътняване на силажа.

3. Задайте на комбайна теоретична дължина на рязане от 1,0 cm за зелени фуражи и 0,6 cm за царевичен силаж. Късата дължина на частиците увеличава наличността на захари за ферментация и улеснява уплътняването на силажа. Въпреки това, поне 20% от частиците трябва да надвишават 2,5 cm дължина, за да се осигурят достатъчно ефективни влакнини в силажа.

4. Запълването на ямата трябва да бъде непрекъснат процес, със закъснения не по-дълги от една нощ. Последното стоварване за деня винаги трябва да се отъпква много добре, за да се намали проникването на кислород през нощта.

5. Избягвайте замърсяване на силажната маса с почва (с кал от гумите). Така ще намалите риска от високи нива на нежелани видове бактерии (клостридии).

6. Утъпквайте силажа колкото е възможно повече, за да “изгоните” кислорода и благоприятствате растежа на млечнокиселите бактерии.

7. Използвайте добавки (инокуланти), за да подобрите ефективността на ферментацията, да намалите загубата на хранителни вещества и запазите качествата на силажа.

8. Покрийте ямата с найлон, за да спрете достъпа на кислород. Лошото покритие (или никакво) причинява големи загуби на сухо вещество, нежелана ферментация и некачествен, а в много случаи дори опасен силаж. Найлонът трябва да има ниско ниво на просмукване на въздух, да бъде поставен внимателно и прикрепен, за да се запечата и изолира напълно ямата.

9. Оставете ямата затворена най-малко две седмици, за да достигне фазата на ферментация.

10. Планирайте изграждането на ямите така, че при изхранването да се отстраняват от 5 до 10 cm силаж всеки ден (така, че скоростта на отстраняване на сухото вещество да е по-голяма от скоростта на проникване на кислород в предната част на силажа).

11. Използвайте оборудване, което оставя гладка повърхност, за да минимизирате излагането на кислород и риска от вторична ферментация.

12. Когато изхранвате силажа, отстранете от ямата само количеството, необходимо за едно хранене. Почиствайте остатъците преди всяко раздаване, за да избегнете развалянето на силажа на хранителните пътеки (яслите).

HL-TopMix стартира програма за качествено приложение на инокуланти за тревен и царевичен силаж

Още от Животновъдство / Полезни съвети
0

Използването на сорбенти за инактивация на микотоксините в дажбата може да доведе до ограничена абсорбция на микроелементи, включително на хелатни форми

0

Експерти съветват след кастрация на прасетата да не се използват за дезинфекция аерозоли или препарати на прах. По време на кастрация е важно тя да се направи в правилната посока

0

Свинете майки трябва да отговарят на следните производствени характеристики: - предвидимост на племенната активност и производителността; - в прасилото трябва да има най-малко 12 новородени; -

0

Проф. Дейл Мур от Вашингтонския университет изброява трите важни причини за ранно захранване на телетата с твърд фураж: ранно развитие на търбуха, развитие на имунната система и подпомагане на

0

От размера на пространството, с което разполагат подрастващите прасета, зависи как те ще се адаптират в групата. Така че за прасетата, останали в една и съща група от отбиването до клането

Последни новини
0

Времето ще се задържи предимно слънчево и топло за сезона. До обяд ниската облачност в източните райони ще намалее, мъглите ще се вдигнат и видимостта там ще се подобри

0

Тези птици имат и прилична яйценосност Токачката е роднина на пуйките и фазаните. Едрата птица има вкусно месо, яйца и красива външност. Към плюсовете на отглеждането на токачки се

0

Евродепутатите отхвърлиха занижените мерки от държавите членки и поискаха от Комисията да предложи нови и по-строги правила за защита на пчелите, съобщи пресслужбата на ЕП

0

Рецептата е много проста и много бърза за приготвяне. Продукти: 1 пак. готово бутер тесто, твърд кашкавал, пушени пилешки гърди, жълтък за намазване. Приготвяне: Нарежете бутер тестото на ленти с

0

Ако имате съмнение, че ореховото ви дръвче е болно, вземете мерки. Срещу двете основни болести бактериоза и антракноза се предприема една и съща борба. .

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Оптималните дози серен двуокис до голяма степен зависят от захарното съдържание и здравословното състояние на гроздето и температурата. При нормална температура и здраво грозде дозите от серен двуокис...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Британската полиция започна идентифицирането на 39-те тела, открити в графство Есекс. Властите установиха, че камионът с българска регистрация е влязъл на територията на Великобритания от белгийския град Зеебрюге, преминавайки през пристанище Пърфлийт, предаде NOVA. Белгийската прокуратура също започна разследване

Пловдив е красив и харесван, ще му дам тласък да стане още по-привлекателен, казва кандидатът за кмет на Пловдив от ГЕРБ Борисов отново потвърди, че започва външния ринг на града Гарантирам - администрацията ще заработи за хората, а не обратно Никога не съм действал на инат, човек греши, когато не слуша другите - Г-н Димитров,

Гласувайте в анкетата на "24 часа" Кого харесахте за кмет на София? Кого харесахте за кмет на Благоевград? Кого харесахте за кмет на Бургас? Кого харесахте за кмет на Варна? Кого харесахте за кмет на Велико Търново? Кого харесахте за кмет на Видин? Кого харесахте за кмет на Враца? Кого харесахте за кмет на Габрово? Кого харесахте за кмет на Добрич