Какви са най-добрите практики за качествено съхранение на тревния силаж?

03 май 2019
Животновъдство / Полезни съвети
7227
1 2 3
 

Важно е да се знае, че качеството на силажа зависи преди всичко от качеството на суровината, влизаща в ямата. Загубите на сухо вещество и промените в качеството на силажа не могат да бъдат напълно премахнати, но те могат да бъдат сведени до минимум чрез използване на добри УПРАВЛЕНСКИ ПРАКТИКИ:

1. Окосете зеления фураж рано сутринта, ако очакваният период за завяхване е няколко дни. В случай че условията на сушене са добри и се очаква прибиране на следващия ден, окосете зеления фураж късно през деня. Проучванията показват, че люцерна, окосена следобед, оставена да завехне в рамките на 24 часа и силажирана при 35% сухо вещество, достига по-ниски нива на рН. Полученият по този начин тревен силаж е с много по-добро качество.

2. Силажирайте фуражите, когато имат подходящо съдържание на влага (в зависимост от структурата на ямата и фуражните култури, между 30 и 50% сухо вещество), за да намалите загубите от изтичания и да увеличите максимално нивото на уплътняване на силажа.

3. Задайте на комбайна теоретична дължина на рязане от 1,0 cm за зелени фуражи и 0,6 cm за царевичен силаж. Късата дължина на частиците увеличава наличността на захари за ферментация и улеснява уплътняването на силажа. Въпреки това, поне 20% от частиците трябва да надвишават 2,5 cm дължина, за да се осигурят достатъчно ефективни влакнини в силажа.

4. Запълването на ямата трябва да бъде непрекъснат процес, със закъснения не по-дълги от една нощ. Последното стоварване за деня винаги трябва да се отъпква много добре, за да се намали проникването на кислород през нощта.

5. Избягвайте замърсяване на силажната маса с почва (с кал от гумите). Така ще намалите риска от високи нива на нежелани видове бактерии (клостридии).

6. Утъпквайте силажа колкото е възможно повече, за да “изгоните” кислорода и благоприятствате растежа на млечнокиселите бактерии.

7. Използвайте добавки (инокуланти), за да подобрите ефективността на ферментацията, да намалите загубата на хранителни вещества и запазите качествата на силажа.

8. Покрийте ямата с найлон, за да спрете достъпа на кислород. Лошото покритие (или никакво) причинява големи загуби на сухо вещество, нежелана ферментация и некачествен, а в много случаи дори опасен силаж. Найлонът трябва да има ниско ниво на просмукване на въздух, да бъде поставен внимателно и прикрепен, за да се запечата и изолира напълно ямата.

9. Оставете ямата затворена най-малко две седмици, за да достигне фазата на ферментация.

10. Планирайте изграждането на ямите така, че при изхранването да се отстраняват от 5 до 10 cm силаж всеки ден (така, че скоростта на отстраняване на сухото вещество да е по-голяма от скоростта на проникване на кислород в предната част на силажа).

11. Използвайте оборудване, което оставя гладка повърхност, за да минимизирате излагането на кислород и риска от вторична ферментация.

12. Когато изхранвате силажа, отстранете от ямата само количеството, необходимо за едно хранене. Почиствайте остатъците преди всяко раздаване, за да избегнете развалянето на силажа на хранителните пътеки (яслите).

HL-TopMix стартира програма за качествено приложение на инокуланти за тревен и царевичен силаж

Още от Животновъдство / Полезни съвети
0

Кравите със заболявания на вимето трябва веднага да бъдат изолирани от общото стадо и да започне лечението им, напомнят експерти от AgroTimes. При липса на отделно помещение за изолация болните

0

В периода между две партиoи птици почистването на поилната система включва редица технологични стъпки, напомнят експерти от AgroTimes. Проверете дебита на водата в поилната система и резервоарите и

0

Стандартите за хранене на нерезите се контролират от 27-30 индикатора. Според една от тези норми по време на интензивния растеж подрастващите нерези се нуждаят от  22,2 MJ обменна енергия и 1,

0

Буферната паша е комбиниран вариант на хранене, който съчетава поддържането на пасища със задължително изхранване на обемисти фуражи: силажи, продукти от преработката на захарни изделия и от

0

Един от важните генетични фактори, влияещи на показателите на съдържание на протеин, е ценността на майката по този признак. Особено актуален е този въпрос във връзка със селекцията на нови млечни

Последни новини
0

Продукти: 600-700 г брашно, 4 яйца, 3 л вода, 1 кг спанак (пресен или замразен), 300 г твърд кашкавал (пармезан, гауда, холандски), 1 ч.л. сол, 250 г масло, 50 г зехтин.

0

Какво съветват ветеринарните специалисти? От каква възраст кученцето може да се къпе? Това е един от първите въпроси, с които се сблъскват нямащите опит стопани.

0

Отговор дават резултатите от проучването на Евробарометър за потребитгелското търсене ЕС, според проучване на EFSA. 1) Най-важните фактори за европейците при купуване на храна са: откъде идва храната

0

За какво да внимават лозарите При високи температури, от порядъка на над 30 градуса, през месец август развитието на маната спира. Но при захлаждания и превалявания, ако такива се случат,

0

Открит е нов случай на Африканска чума по свинете, при дива свиня - открита в землището на гр.Перущица, в област Пловдив. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите в Пловдив,

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Петима са пострадали при катастрофа между три леки автомобила на път I-3 Горни Дъбник – Телиш при км 113. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от ОДМВР – Плевен. Сигналът за катастрофата е постъпил в 13.18 часа. Участвали са три автомобила, от които два с румънска регистрация. Двама от пострадалите са в тежко състояние

ЦСКА продава своя основен голмайстор Али Соу в четвъртък, научи "24 часа". В замяна "червените" ще подпишат с нов футболист, който идва от френското първенство. Той не е свободен агент и ще бъде купен от "'армейците". Очаквайте

Британският принц Андрю лично посрещнал американския финансист Джефри Епстайн на парти в двореца в Балморал, Шотландия, през средата на 1999 година. По това време бизнесменът вече е започнал да набира десетки непълнолетни момичета и да ги третира като секс робини. Това разказва пред "Дейли мейл" една от младите жени, които пътували с Епстайн.