Ако изберете правилната, им осигурявате оптимални условия

Дори за хоби градинарството се дават различни препоръки относно почвената повърхност, на която да се засяват или засаждат отделните видове зеленчуци.

Това означава, че всеки вид дава различни резултати в зависимост от това как се отглежда. Т.е. когато почвената повърхност е по-подходяща, това се отразява и на добива и той е по-добър, и обратно.

Затова, когато обработвате почвата и оформяте лехите, съобразете се с изискванията на различните видове. Така ще осигурите на растенията по-добри условия за растеж и развитие, а те ще ви се отблагодарят с отлична реколта.

В зеленчуковата градина има няколко възможности за оформяне на почвената повърхност.

Най-често зеленчуците се отглеждат на следните видове: равна повърхност, лехо-браздова повърхност, дълги бразди и ленти, високи лехи, фитарии

Почвената повърхност се съобразява с поливането

Равната повърхност обикновено се избира за зеленчуците, които рядко се поливат. По принцип това са най-ранните, които растат през пролетта, когато в почвата има достатъчна почвена влажност. Такива са лук, чесън, бакла, грах, моркови, репички и други.

Освен това този тип е подходящ за култури, които имат коренова система, която се разполага в дълбочина и които почти не се поливат и през по-топлите месеци. Такива са дини, пъпеши, тикви и някои други.

Най-често зеленчуците се отглеждат на браздова повърхност. В зависимост от вида на културата и как ще се полива могат да се оформят различни бразди, ленти и други комбинации.

Дългите бразди са подходящи да се отглеждат домати, пипер, грах, фасул, лук, зеле, моркови и др. При този начин на засаждане се хващат повече бройки растения на площ, откъдето се получава и повече продукция.

Лехо-браздова повърхност съчетава браздите с дългите лехи, върху които растенията се засяват или засаждат ленточно. Лентите могат да имат различен брой редове. Ширината на лехата и браздата са съобразени с това колко реда ще има от съответната култура и са между 1,20-1,50 м.

На лехо-браздова повърхност могат да се отглеждат почти всички зеленчукови култури, които изискват поливане.

ЗАСАЖДАНЕ ВЪВ ФИТАРИИ

Фитариите са подходящи за култури, които изискват чести и обилни поливки, както и въздушна влажност. Те стават и за сеитба или засаждане на воден лук, подправки - чубрица, целина, магданоз и др.

Високите са за слънчево място

Оформят се на височина 20-30 см от почвата

Много градинари предпочитат да отглеждат повече от зеленчуците на висока леха.

За високата леха изберете открито и слънчево място. Освен това то трябва да е защитено от вятъра.

Обработете почвата и подравнете. Ориентировъчно високата леха е широка 1-1.20 м, а дължината е според мястото и нуждата. Тя е висока 20-30 см. Ако правите 2 или повече съседни лехи, разстоянието между всяка от тях трябва да е най-малко 30-40 см, до 50-60 см.

ПРЕДИМСТВА

получава се по-ранна продукция

при оформянето ѝ се подобрява въздушно-газовия режим на почвата

грижите за растенията са по-лесни

поливането се прави по гравитачен път, а това води до развитие на по-малко болести

получават се по-високи добиви, тъй като растенията са гледани при по-добри условия

Най-ранните видове на задигната почва

На нея се сеят и разсади

Тъй като високите лехи се огряват по-добре от слънцето, почвата е по-топла, а това позволява по-ранно засаждане на различни зеленчуци.

Освен това, тъй като са по-високи, много лесно се покриват с полиетилен при евентуално късно пролетно или ранно есенно застудяване.

Кои видове да се засаждат на задигнати лехи?

Подходящи са за сеитба на разсадите.

Стават за много ранните, както и най-късните зеленчуци.

Могат да се засаждат също домати, кореноплодни, различните видове зеле, лукови, подправки и други.

Разбира се, стават и за билки, както и за смесени лехи. 

Постоянните контейнери - красиви, лесни и удобни

С тях градината изглежда дизайнерска

В някои любителски градини предпочитан метод е направата на т. нар. контейнери. Това са вид високи лехи, които от всички страни се заграждат с някакви материали - дъски, плоскости, плочки, камъни и други подходящи материали. Така в една градина се изграждат няколко контейнера, които се използват за засаждане на различни видове зеленчуци или цветя.

Защо да ги изберете?

Градината е много по-подредена.

Между отделните контейнери се засява трева. Също така може да се наредят плочки, да се насипе чакъл или някакви други материали.

Подходящо е да се комбинира отглеждане на декоративни с културни видове. Така градината става много по-красива.

ВАЖНО!

Контейнерите са подходящи както за по-малки градини, така и за големи градини, където се отглеждат по-малко зеленчуци.

Всяка година зеленчуците трябва да се сменят, като се спазват принципите за сеитбооборота.

При изнасяне на почва, контейнерът трябва да се допълва, както и да се добавят минерални и органични торове.