Всички обичаме кюфтета и най-често ги пържим в тиган с олио. Опитвали ли сте се някога да ги приготвите във фурната? Този начин на готвене има много предимства. Най-важното - приготвени така кюфтетата не поемат излишна мазнина, тъй като във фурната те се пекат почти без олио. И въпреки, че самият процес на печене отнема повече време, в крайна сметка подготовката на кюфтетата и стоенето около печката е доста по-кратко.

Продукти: 600 г мляно месо, 1-2 яйца, 1 голяма глава лук, 1-2 скилидки чесън, 1/2 ч. чаша мляко, 2 филийки бял хляб, изсушени във фурната, сол, черен пипер, зелени подправки - на вкус.

Приготвяне: Това е може би най-лесната рецепта за приготвяне, но това не намалява нейните достойнства. Каймата може да е приготвена от всяко месо, но разбира се най-вкусна става, когато е смес. Прибавете към нея яйцата, нарязаните лук и чесън и млякото. Смесете всичко добре. Посолете и поръсете с черен пипер (между другото, освен черен, можете да добавите и червен пипер, но не много). Парчето бял хляб, което сте изсушили във фурната, се натрошава на трохи в хаванче или просто го настържете на ренде. Добавете към каймата. Омесете отново до получаването на гладка смес.

Покрийте тавата с хартия за печене, която сте намазали с олио. С мокри ръце оформете кюфтетата и ги подредете в тавата. Поставете в предварително загрята до 180 градуса фурна за 40 минути.

И още:

Пилешки кюфтета "Вкусно, бързо, оригинално!"

Продукти: пилешко филе, 1 яйце, 2 филийки хляб, 1 лук, 20 г замръзнало масло, прясно мляко, сол, зелени подправкии (магданоз, копър, зелен лук) - на вкус.

Приготвяне: Смелете пилешкото филе на кайма. Добавете яйцето, предварително накиснатия в топло мляко и изцеден хляб, сол на вкус, нарязаните зелени подправки. Настържете замразеното масло и прибавете към каймата. Разбъркайте. С мокри ръце оформете кюфтетата. В дълбок тиган с предварително загрято олио запържете леко, за 2-3 минути да се "запечатат".

Изпържените кюфтета се подреждат в тава за печене, която е намазана с растително масло.

Налива се малко вода и се поставя в предварително загрятата до 180 градуса фурна за половин час.