Овощните дървета се формират като вретено основно при ябълки, които са присадени на слаби подложки и при т.нар. спър сортове, които са на умерени подложки.

Тези дървета формират малки по обем корони, което позволява да се засаждат по-близо едно до друго.

Като вретено се формират и крушови дървета на дюлева подложка. Подходящи са за крушови сортове със слаб до умерен растеж.

Тъй като кореновата система на тези дървета е по-слабо развита, те не са закрепени добре за почвата и затова е препоръчително да се осигури подпорна конструкция. Тя може да е за всяко дърво или да се изгради конструкция по подобие на лозите.

Напълно оформеното като вретено дърво има вид на пресечен конус. В основата на короната са разположени 3-4 постоянни силни клони, които се наричат рамена.

Над тях по водача има плодни клонки, чийто размери намаляват постепенно с увеличаване на височината. Дължината на полускелетните рамене се определя от разстоянието на засаждане. При по-големи разстояния тя е по-голяма, и обратно

При сортове на слаби подложки

Каква трябва да е резитбата

Със съкращаването на централната ос на дръвчетата, които са присадени на по-слаби подложки, се противодейства на бързото им израстване на височина и се подпомага нормалното обрастване на водача със странични клонки

Резитба след засаждането

След засаждането дръвчетата се съкращават на 80-100 см над повърхността на почвата. Слабите фиданки се съкращават по-ниско, а по-добре развитите, които имат повече предивременни клончета - по-високо.

Предивременните клончета, които са разположени на височина до 50 см над почвата се премахват, а останалите са без резитба. През пролетта се прави филизене на стъблото.

Резитба през втората година

Тя зависи от растежната сила на дърветата. Важно е да се спазва правилото да се реже по-малко дървесина.

Ако продължителят на стъблото е по-силно развит от страничните клончета, се премахва, като се реже на двегодишна дървесина. Вместо него за водач се избира някое по-слабо странично клонче.

Когато има клони, които растат изправено и силно, и са евентуален конкурент на водача, те се премахват.

Когато страничните клончета не се различават съществено по дължина от връхно разположеното, подмяна на водача не се налага.

Резитба през третата година

Спазват се правилата, прилагани през втората година.

Когато продължителят на водача е в добра съподчиненост със страничните клончета, той се запазва. При необходимост се премахват само някои изправени клончета, които са конкуренти на водача.

Ако водачът е много силен, се подменя, като за продължител се избира клонче, което расте в посока, обратна на посоката на продължителя от предходната година.

Страничните клонки в основата на короната обикновено не се прореждат.

Отстраняват се само някои, които растат изправено и по-силно. Съкращаване на страничните клонки при третата зимна резитба не се извършва, тъй като те все още не са наведени достатъчно под тежестта на плодовете.

Каква е короната при дървета спър

При формиране на вретено при ябълкови сортове от типа спър се взема под внимание характерната им особеност, а именно да образуват по-силни клони в основата на короната, отколкото в по-високите части, без да се прилага съкращаване на централната ос на дърветата.

Съкращаване на централната ос не се прави както през първата година след засаждането, така и през следващите години, до окончателното формиране на короната.

Резитбата се изразява предимно в премахване на клончета и клонки с малък ъгъл на отклонение, както и израснали близо до почвената повърхност.

При затихване на растежа те се съкращават на стара дървесина.

В началото на плододаването основните клонки растат доста изправено, което налага да останат по-дълги след съкращаването.

Това е много характерно за ябълките от групата на Червена превъзходна. Когато растежът вече е затихнал, прави се ограничаваща резитба и на водача. Той се съкращава на стара дървесина над плодни клонки.

Резитба за плододаване

Основната цел на резитбата за плододаване е поддържането на добро равновесие между растежа и образуването на плодове. Това означава, че формираните като вретено дървета трябва да се режат всяка година.

Поддържането на добра подчиненост между обрастващите клонки по височина на водача изисква в основата на короната да се запазят по-големи по размер клонки, които се ограничават на дължина в зависимост от разстоянията на засаждане.

Разположените над тях са толкова по-малки, колкото по-високо израстват. Необходимо е периодично да се подменят, за да се поддържа жизнеността на плододаващата дървесина.При просветляване на короната първо се премахват изтощените от плододаване клонки, а в близост до тях се запазват тези с по-млада и жизнена дървесина.

Останалите на дървото странични клонки се съкращават в зависимост от растежната сила и разположението им. По-силно се съкращават слабите и по-високо разположените.

Често във връхната част на короната се образуват силни изправени прирасти вследствие на неправилно съкращаване. Необходимо е те да се премахнат, като се запазят клонки с умерен растеж и разположение близо до хоризонталното.