Подхожда за винени сортове, но става и за десертни в личния двор, ако зимите са умерени
Това е интересен вертикален кордон с височина 1,80 метра, за който няколко читатели ни помолиха да го обясним.
Поддържа се с подпорна летва. На него се формират 4 етажа с по 2-3 чепа с по 2 очи.
Важно:
Първият етаж е на 60 см от земята, вторият - на 1 метър, третият - на 1,40 метра, последният - на 1,80 метра.
Формировката е модерна система. Разработена е в Агрономическия факултет в гр. Бърно и представлява модификация на формировката кордон Томри, която масово е внедрена във Франция.
Въпреки че Вертико е пригодена за промишлено отглеждане на лозя, мнозина вече я предпочитат и в личния двор и искат да им краси вилата.
Внедрена е в много стопанства в Южна Моравия и в други райони на Чехия. Експериментирана е и в други страни, а у нас за първи път е изпробвана преди години в опитната станция в град Септември.
При нея лозите се засаждат на 3 метра а между редовете на 80 см. или един метър.
Височината на вертикалния кордон е 1,8 м. На тази височина е опънат носещ тел, съставен от две преплетени жици с дебелина 3 мм.
Кордонът се поддържа прав с помощта на подпорен кол - може да е пръчка от армировъчно желязо с дебелина 8-9 мм, която се поставя още при формирането. Тя да достига до носещия тел и да се закрепи чрез извиване.
По този начин кордонът се поддържа опънат като струна
Резитбата има за цел да го поддържа на 4-те етажа с по 2-3 чепа и по 2 очи.
През първата и втората година лозите се режат на чеп с по 2 очи.
През третата година се оставя една вертикално привързана пръчка към кола с височина 1 м. Леторастите, покарали до височина 0,6 м, се премахват (филизят). На височина 0,6-0,7 м се оставят да се развиват два летораста за формиране на първия етаж чепове.
Към върха на пръчката се оставят три летораста - два странични (за формиране на втория етаж) и един среден (за продължение на вертикалния кордон).
Страничните леторасти се прекършват, когато достигнат дължина около 50 см, а връхният - на височината на носещия тел - 1,8 м.
През лятото се прави второ кършене на развилите се колтуци. Двукратното кършене е с цел преодоляване на полярността и формиране на етажите от чепове.
Петата година от развилите се странични леторасти се дооформят на всеки етаж до 3-4 чепа, разположени в кръг като малка чаша - чашовидна резитба.
Интересно:
По тази формировка се отглеждат винените сортове като Ризлинг. Подходяща е за Памид, установиха у нас в град Септември.
Гроздето се разполага на етажи а носещите го леторасти увисват встрани и се огряват от слънцето е добро. Предимствата на тази формировка, според създателя й Краус, са следните: телената конструкция е силно опростена, резитбата на лозите може да се механизира лесно и да се коригира след това ръчно, индивидуално натоварване на лозите с 16-24 очи (8-12 чепа с по 2 очи) дава висококачествено грозде.
Коментари