Фермер от Долна Саксония постига среден прираст от 450 г/дневно ,и смъртност под 1% при угояването на 6000 свине

Кис ван Дорен

Германски животновъд Хайнц Олигес, който отглежда свине във фермата си с използване на дебела сламена постеля, споделя пред PigProgress плюсовете от тази система. Свинефермата му е избрана от две фирми за техния иновативен пилотен проект по ,"сламено" свиневъдство

Компанията за производство на фураж Broring и компанията за оборудване за животновъдството Big Dutchman вземат активно участие в развитие на концепцията на Хайнц Олигес, който в продължение на много години отглежда свинете си върху дебела сламена постеля. Преди 15 години Хайнц отглежда бройлери, след което преоборудва птицефермата си в свинеферма.

Инвестицията ,в слама за постеля му се сторила най-изгодна.

Прасетата много харесват срамената постеля, отбелязва германският свиневъд. Те обичат да се търкалят в нея, да ядат слама за развлечение, но винаги отиват да се облекчават в ъглите на свинефермата, за да не цапат "кревата си". Затова основната част от постелята в помещението остава чиста. В "тоалетните" ъгли също е доста хигиенично. За доказателство фермерът отива в един от ъглите и започва да подскача с думите: "Вижте, нищо не потъва." По този начин германският свиневъд показва, че урината се е изпарила и торът заедно със сламата се е компостирала в твърд слой.

Специалистът от Big Dutchman Даниел Холинг поддържа това твърдение, като слага термометър в сламения слой. Той показва точно 37 градуса.

Няма никакво вълшебство, обяснява Холинг. Практически в анаеробни условия ,торът и сламата се превръщат в компост при поддържане на температура в границите на 35-42 градуса. В резултат на топлината, която се създава, урината се изпарява.

Въз основа на идеята на Хайнц Олигес двете компании разработват съвместно концепцията за отглеждане на прасета върху слама, като комбинират с нея фуражите, конструкциите на свинефермата, оборудването, сламата и стриктното контролиране на микроклимата като гаранция, че предлаганата методика ще функционира гарантирано отлично. Специалистите от двете компании са единодушни, че концепцията е с предсказуеми резултати. Това означава: чисти прасета, които растат в благоприятна среда и оставят след себе си отпадъчен продукт, който може напълно да се компостира в полезен тор за по-нататъшно използване на полето.

Разликите в помещенията за угояване на свинете и на малките прасета е в дебелината на сламения слой. За по-големите животни той трябва да бъде по-дебел, тъй като прасетата попадат там след отбиването и остават там до клането.

Сега компаниите тестват дозатори за сламата, за да минимизират ръчния труд. Преди използването сламата механично се обработва, за да може да поема повече влага. След това обработената слама се съхранява за последващо използване.

Веднъж седмично Олигес добавя прясна слама в свинефермата, засега на ръка. Всички останали процеси са автоматизирани. Свинефермата е оборудвана с климатична система и допълващо светодиодно осветление. Влажността стриктно се контролира заедно с останалите променливи.

Сухият фураж за свинете се разпределя автоматично. Процесът на хранене е напълно автоматизиран. Включването на слама в храненето съставлява 1 кг слама на 10 кг фураж. Новите поилки са с вградени датчици. По този начин в тях има постоянно тънък слой вода, в резултат на което водата не се разлива и не мокри постелята.

В свинефермата няма задушлива миризма. Според климатичния компютър концентрацията на амоняк е 5 ppm (части на милион).

Последният етап се състои в пълно компостиране и в продажбата на сух краен продукт, в който добавят дървени стърготини.

Хайнц Олигес споделя, че с отглеждането с години на прасета върху слама успява постепенно да подобри технологията и днес животните му растат много добре. Средният дневен прираст във фазата 7-30 кг е около 450 г. Смъртността е ниска - под 1%. Свиневъдът реалзира над 97% от угоените животни на пазарни цени.

Досега 12 германски свиневъди проявяват интерес към "сламената" технология.

СЛАМЕНАТА КОНЦЕПЦИЯ Е ИНОВАЦИЯТА НА 2019 Г.

Концепцията Xaletto за отглеждане на свине върху сламена постеля е иновацията на 2019 г. според международни специалисти и редактори на немското издателство Deutscher Landwirtschaftsverlag.

Наградата беше връчена на провелата се наскоро международна животновъдна изложба EuroTier.

Основни предимства:

Хуманно отглеждане на животните.

Прекрасно здравословно състояние на отглежданите свине.

Прасетата са много спокойни и не се нуждаят от играчки.

Подходяща е за отбити прасета.

Екологични предимства:

В свинефермата не е мокро, всичкият тор може да се компостира (крайният продукт може да се транспортира, като хранителните вещества в него са органично свързани).

Общото количество на вредните емисии е по-ниско, отколкото в традиционните свинеферми.

Липсва загниване и лоша миризма.

Други предимства:

Новопостроените свинеферми с новата концепция са с 20% по-евтини от новото строителство на традиционните свинеферми.

По-голямото поголовие не е проблем: управлението на сламата може да бъде автоматизирано с роботизирана компютърно управлявана система.

Прилага се при отбити прасета и за доугояване.

Отчетено на практика е постоянно увеличение на ефективността в свинеферма с 6000 места.

Термометърът показва, че температурата в сламения слой е точно 37 градуса
Термометърът показва, че температурата в сламения слой е точно 37 градуса
Използваната слама изцяло се компостира в полезен тор
Използваната слама изцяло се компостира в полезен тор
Свинефермата е оборудвана с климатична система и с допълнително светодиодно осветление
Свинефермата е оборудвана с климатична система и с допълнително светодиодно осветление
Поилките са оборудвани с вградени сензори. По този начин в тях има постоянно тънък воден слой, в резултат на което водата не се разлива и не мокри постелята.
Поилките са оборудвани с вградени сензори. По този начин в тях има постоянно тънък воден слой, в резултат на което водата не се разлива и не мокри постелята.
Преди използването сламата предварително се обработва, за да може да поема повече влага Снимки: Роналд Хисинк
Преди използването сламата предварително се обработва, за да може да поема повече влага Снимки: Роналд Хисинк