Текстовете за поземлената собственост са преработени много сериозно, казва Лилия Стоянова от МЗХГ

Диана Ванчева

Две важни новини за земеделските производители се появиха тези дни, които всъщност най-силно ги вълнуват. Защото от тях ще произлезе взимането на бъдещите най-важни стопански решения за агробизнеса за години напред.

Те бяха съобщени на Осмия национален форум на зърнопроизводителите, който се проведе в Пловдив.

Едната е, че през декември Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) ще излезе най-накрая със SWOT-анализа за ефекта от ползването на европейските средства за директни плащания и селски райони.

Единствено на негова база ще трябва да бъдат определени финансовите приоритети, които ще влязат в бъдещия стратегически план на България за ОСП след 2020 година.

Тоест, както ще очаква ЕК от страната ни, от анализа ще зависи да докажем кои видове плащания държавата ще успее да защити и на кои ще си позволи да посегне за съкращаване на бюджета, защото не са донесли очаквания ефект.

Трябва да се знае, че България ще прави това в рамките на самостоятелността, която й се дава от общо очертаната аграрна политика от ЕК по бъдещата процедура за приемане на националните стратегически планове.

Вторият документ е чисто национална новина, която обаче е още по-значима и нея я очакват всички фермери, а не само производителите на зърно и технически култури.

Трябва да видят още през този месец “черно на бяло” как ще се стопанисва земята и какво ново ще има при завяването на правните основания и споразуменията

Националната асоциация на зърнопроизводителите беше направила съществени предложения по бъдещия закон за поземлената собственост, отправени към аграрното министерство.

По причина, че много от тях не бяха взети предвид, неговият проект веднъж се върна за доработване. Но още този месец отново ще бъде поставен за обществено обсъждане. Това обеща министърът на земеделието Румен Порожанов на форума на зърнопроизводитлите.

Според Лилия Стоянова, началник на отдел “Поземлена собственост и поземлени отношения” в земеделското министерство, ведомството вече е разгледало обстойно предложенията на асоциацията и на други браншови организации, а проектозаконът за поземлените отношения е преработен много сериозно.

Целия текст може да прочетете в новия брой на  "Български фермер" който от днес е на пазара.