Миналата година 40% от реколтата беше изнесена. За стабилни и надеждни доставки производителите си сътрудничат

В слънчевия район около Телави, на фона на величествените Кавказки планини, Грузинското орехово предприятие (Georgian Walnut Enterprise )си извоюва мястото на ключов производител на орехи. Те са дълбоко вкоренени в кулинарното наследство на Грузия, а с очакваното стабилно нарастване на обема на реколтата, се очаква износът да следва същата възходяща тенденция.

„Засадихме първата си овощна градина през 2015 г.", казва Гиорги Месхидзе, съосновател на компанията. „Четиридесет хектара. И оттогава всяка година добавяме по още четиридесет". Днес овощните им градини се простират на впечатляващите 230 хектара, което ги прави една от най-големите орехови плантации в страната.

Първата търговска реколта беше през 2020 г. и донесе близо 100 тона. „Миналата година достигнахме 400 тона", отбелязва Гиорги. „Тази година целта ни е 800, а след три години се надяваме да достигнем 1200 тона." Целта им е ясна: постоянен среден добив от 5 до 6 тона на хектар.

Georgian Walnut Enterprise отглежда изключително сорта Чандлър. „Всичко е въпрос на качество", обяснява Гиорги. „Високо съдържание на масло и отличен вкус. Но Чандлър има леко различен вкус в зависимост от региона на отглеждане – дори в Грузия се забелязват фини различия". Разположена близо до Телави, с панорамна гледка към високия Кавказ, компанията е първата в страната, която засажда орехи Чандлър в търговски мащаб.

Нарастващ интерес и глобална конкуренция

Миналата година 40% от реколтата беше изнесена за дестинации като Гърция, Кипър, ОАЕ и Албания. Интересът от Индия, особено от Мумбай, също нараства. „Участваме в пет международни търговски панаира всяка година: в Мадрид, Берлин, Токио, Франция и ОАЕ", казва Гиорги. Все пак глобалната конкуренция е ожесточена, особено от страна на САЩ и Чили.

„Пазарът в Близкия изток е силно оспорван. Изпращаме стоките си до ОАЕ в 20-футови хладилни контейнери". Обикновено пътуването отнема 25 дни, но геополитическите сътресения довели до това, че миналата година една пратка отнела цели 90 дни. Доставките за Гърция се извършват по море, а за Западна Европа е по-ефективен автомобилният транспорт, който отнема само десет дни. За износ се избират само продукти с най-високо качество: бледи ядки, естествено светли, а не химически избелени като някои от САЩ.

Измиване и сортиране

От 2020 г. компанията експлоатира модерна преработвателна инсталация, оборудвана с испански машини Obreo. „Испания е лидер в преработката на орехи", обяснява Гиорги. „Благодарение на държавните субсидии и подкрепата от USAID, успяхме да инвестираме както в отглеждането, така и в преработката".

Орехите се измиват старателно, листата, камъните и другите отпадъци се отстраняват, след което се сушат с топъл въздух при 30 до 36 °C. „В зависимост от съдържанието на влага, сушенето може да отнеме от 10 до 40 часа", казва Гиорги. „Малките производители често разчитат на сушене на слънце, но това е много по-малко надеждно".

След като изсъхнат, орехите се сортират по размер: 30, 32, 34, 36, 38 и 38+. Последната категория - само 1% от реколтата, се продава на най-висока цена. След това орехите се опаковат в 10-килограмови торби. „90% от реколтата се продава в черупки", добавя Гиорги. „Останалата част обелваме сами и предлагаме половинки или четвъртинки на местния пазар".

Философия за нулеви отпадъци

Дори черупките на орехите не се изхвърлят. „Продаваме ги на фабрика, която ги превръща в пелети и брикети, идеални за печки и индустриални пещи". Докато някои преработватели купуват от други производители, за да увеличат капацитета си, Georgian Walnut Enterprise предпочита да разширява собствената си площ. „Качеството е всичко", подчертава Гиорги. „С външни доставчици не винаги можеш да гарантираш постоянство, особено що се отнася до нивата на остатъчни вещества".

Предизвикателствата на времето

Според мениджъра на реколтата Миша Абашидзе, градушката е най-голямата заплаха за ореховите дървета. „Мрежите не са вариант - дърветата са прекалено високи, а полетата прекалено обширни". През 2021 г. десетминутна градушка през август унищожила цялата реколта. Използват се противоградови оръдия, но те далеч не са надеждни.

Дъждът по време на прибилане на орехите също може да бъде проблем. „Сухото време е идеално", обяснява Миша. „Прибирането на реколтата отнема 20 до 30 дни. Разклащаме дърветата над подходящи платнища, подреждаме падналите орехи и след това ги събираме с машини".

През лятото дърветата се нуждаят от много вода. „През останалата част от годината напояването не е задължително", обяснява Миша. „За щастие, никога не ни липсва вода: имаме дълбок кладенец, който произвежда хиляди литри дневно, благодарение на подземното налягане, захранвано от ледниковата вода от Кавказ". За да напояват ефективно, те следят налягането на листата, което е точен показател за нуждите на дървото от вода.

Нарастващо търсене

Глобалното търсене на качествени орехи расте. „Отчасти това се дължи на спада в производството в Калифорния поради недостиг на вода", отбелязва Гиорги. „Китай увеличава площите, но качеството не е на нивото на нашето." Чили е по-сериозен конкурент. „Те също отглеждат висококачествени орехи от сорта Чандлър, но ние имаме стратегическо предимство: нашата реколта е през октомври, само два месеца преди празничния сезон. Чили събира реколтата през март и април, което прави момента по-малко благоприятен за ключовите пазари".

Georgian Walnut Enterprise се фокусира върху партньорства в търговията на дребно. „Обикновено сключваме договори през септември, точно преди реколтата", казва Гиорги. „Инвестираме много и в проучвания на пазара. В чужбина все още виждаме орехи по рафтовете, които са черни, малки или без вкус. Искаме да предложим нещо по-добро". Цената на грузинските орехи е същата като тази на чилийските – около долар повече на килограм от американските продукти.

Силата е в сътрудничеството

В момента Грузия има три станции за опаковане на орехи. Съоръжението на Georgian Walnut Enterprise има капацитет от 1200 тона. „Това не е достатъчно, за да снабдяваме сами голям европейски търговец на дребно", признава Гиорги. „Ето защо търсим да си сътрудничим с други грузински производители. Само заедно можем да гарантираме стабилни и надеждни доставки".