За тях питат и местните инициативни групи, които са като малък фонд “Земеделие” за проекти на стопани по места

Диана Ванчева

Основен проблем на местните инициативни групи (МИГ) и хората по места, които искат да усвояват пари, е че първо трябва да ги изхарчат.

А когато става дума за дребни бенефициенти, проблемът е още по-съществен. Защото е разбираемо, че те трудно могат да представят обезпечения, а и често кандидатстват за неголеми финансови потоци.

В таргета на местните инициативни групи са много дребни земеделски производители, които имат желание да бъдат подпомогнати, за да се снабдят с неголям трактор например или друга земеделска машина и инвентар.

В такъв случай местната МИГ се явява техният регионален фонд “Земеделие” пред който кандидатстват с проект.

И разчитат той по-лесно да премине през иглените уши на критериите, защото на регионално ниво конкуренцията не е така жестока, както на национално.

Това е шансът по-малките производители и преработватели в страната да осъществят своите по-скромни инвестициони намерения и да бъдат одобрени.

Групите, пред които кандидатстват обаче днес също се оплакват от немалко неразрешени проблеми.

Разбира се и те се отнасят до трудното финансиране и гарантиране на кредитите им, и на места затруднена комуникация с кметовете и общинските съвети, от които зависят.

Сега заявяват, че очакват още по-големи затруднения с навлизането в 2019 г., през която ще се проведат местни избори и общинските съвети трудно ще се съгласят да гласуват, че им дават рамо за искани гаранции.

По тази причина микрофинансиращата институция Джобс, група на Българска банка за развитие и Националната асоциация на местните инициативни групи в България са реагирали навреме.

Преди дни те представиха своя нов проект в подкрепа на българския бизнес.

Като огромна стъпка напред го определи Калоян Стойчев, председател на Националната асоциация на МИГ, която ще помогне на групите да изпълнят стратегиите си за воденото от общностите местно развитие - ВОМР.

Банката за развитие ще е първата, която ще предоставя кредити на групите при добри условия, подкрепиха го от Джобс.

За какво става дума?

Ще се предлагат кредити, с които да бъде осигурен финансов ресур за бенефициенти, които при други условия не биха получили кредит заради липса на достатъчно опезпечения или заради това, че търсят малки парични потоци.

Ще запълним точно тази ниша и този рисков сегмент на пазара, заяви Калоян Стойчев. Това ще се отнася и за стартиращи предприятия.

Инициаторите на новия проект се надяват, че по този начин ще се улесни кредитирането за малките и средни компании, за да реализират и своя експортен потенциал.

Как това ще съдейства за развитието на малката българска индустрия по села и градове?

Кои са новите кредитни продукти и условията по тях?

На тези въпроси ни отговориха от Джобс и и от асоциацията.

Целеви групи - кандидати ще могат да бъдат местните инициативни групи, местни физически и юридически лица със стопанска дейност, регистрирани земеделски производители, които са бенефициенти на местните групи.

Какво ще включват кредитните продукти за групите и техните бенефициенти?

Ще се предоставят кредити за финансиране на текущи и инвестиционни разходи за: кредитни линии, стандартни кредити за оборотни средства, инвестициионни кредити, лизинг, дългосрочни кредити за финансиране на одобрени инвестиционни разходи при сключени договори по европрограми за малък и среден бизнес.

Размер на кредитите

Максималният размер на един кредит може да бъде до 300 000 лв., а до 450 000 лв. общо за всички кредити на група от клиенти, а минималният - 3 000 лева.

Срокът и начинът на усвояване за стандартните кредити за оборотни средства и инвестиции ще е еднократно или на части.

За кредитни линии ще е многократно до максимално разрешения размер на кредита и в рамките на договорения срок за усвояване.

За стандартен кредит - до 3 месеца от датата на сключване на договора.

Срокът ще е до 10 години за изграждане, придобиване и подобряване на недвижимо имущество и купуване на земя.

До 5 г. - за купуване на нови машини, съоръжения, оборудване и транспортни средства и други активи.

До 60 месеца за кредитни линии и с опция за удължаване - след преглед и решение от кредитен съвет на всеки 12 месеца,.

До 24 месеца - за стандартен оборотен кредит.

За мостови кредит - до датата, на която по сметката на кредитополучателя ще постъпят средствата от субсидията, но не повече от 24 месеца от сключване н договора за кредит.

Издължаването

Ще може да става с намаляващи месечни вноски /равни по главница/, с анюитетни месечни вноски и чрез възможност за определяне и на гъвкав погасителен план, съобразен със сезонния характер на бизнеса.

При мостови кредит или за оборотни и инвестиционни средства - с всяко постъпление на субсидията /гранта/. При кредитна линия - с всяко постъпление по сметка на кредитополучателя.

Видовете обезпечения?

Могат да бъдат особен залог на движимо имущество или вземания, ипотека на недвижим имот, поръчителство от трети платежоспособни лица, запис на заповед, банкови гаранции, залог на пари, предприятия или ценни книжа.

Предвидените критерии

По принцип ще се изисква кандидатите да притежават минимум 12 месеца бизнес история.

Но както казаха от асоциацията и стартиращи фирми ще могат да искат финансиране с бизнес план до 25 000 евро.

Ще се допуска да се финансират дружества, ЕТ, земеделски производители без финансови и бизнес история - но при условие, че по исканото финансиране има платежоспособни трети лица, които могат солидарно да гарантират обслужването, или след заоволителна оценка на бизнес плана.

Предстои прием на проекти за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по подмярка 4.1.2 - Инвестиции в земеделски стопанства по тематична подпрограма за малки стопанства в МИГ Главиница-Ситово Крайдунавска Добруджа
Предстои прием на проекти за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по подмярка 4.1.2 - Инвестиции в земеделски стопанства по тематична подпрограма за малки стопанства в МИГ Главиница-Ситово Крайдунавска Добруджа