Преди два дни московчани, които пътуват с метрото, направо не могат да повярват на очите си, когато на перона се появява девойка с 10-килограмова лисица на рамо, съобщава metronews.ru. Репортер на Metro разкрива подробности за красивото животно.

Рижата красавица с разкошна опашка стои спокойно на рамото на своята стопанка и равнодушно разглежда загубилите ума и дума московчани в метрото. Дори когато от тунела изскача влакът, домашният хищник запазва завидно спокойствие.

Видеото с живата лисица в московското метро на спирка "Каширская" вече има 6,5 хиляди отваряния в интернет. На него се вижда как стопанката контролира животното без намордник с помощта на повод.

Разбира се, това е красиво животно, но ако се изплаши, може да се впие в нечие лице...Има си правила за превоз на животни, коментира vladimir_shanibov.

Според правилата за превоз в метрото е забранено да се превозват животни и птици без клетки или специални контейнери.

Но както пояснява за Metro 21-годишната стопанка на лисицата Анастасия, която е художник, без проблем ги пускат в метрото с лисицата Аска. И обяснява, че ако лисицата е в чанта, ще тежи 15 кг. Но след като й обясняват, че това е нарушение на правилата, Анастасия смята вече да превозва лисицата в раница. Тя обяснява, че не пътуват с Аска всеки ден, а само няколко пъти месечно. Например, когато отиват на разходка в парка. Досега са я молили да сложи на лисицата намордник само два пъти. Но когато Аска е с намордник, хората реагират негативно - смятат, че така животно се мъчи и че било по-добре да я пуснат в гората. А когато е без намордник, всички се умиляват. Мнозина искат да се снимат с Аска.

Анастасия уверява, че досега лисицата никого не е ухапала, дори когато изненадващо протягат ръка към нея.

От 10-месечна възраст Аска е сред хора, затова тя не изпитва стрес. Но е имало случаи, когато непознати пипат лисицата по носа, дърпат я за опашката и дори веднъж я ритат, когато стояла в краката на Анастасия. Оттогава Аска се страхува да стои в краката й и стопанката й винаги я държи на ръце. 

За мен Аска е най-добрият домашен любимец, обяснява Анастасия.

Зоопсихологът Елена Панкова уточнява, че това става дума за домашни лисици, селекционирани специално за отглеждане като домашни любимци. При тях генетично е намалена плашливостта и агресивността към хора.

СнимкИ: Instagram/@kseniavershinina, Instagram/@askapetfox
СнимкИ: Instagram/@kseniavershinina, Instagram/@askapetfox