Това предлагат евродепутатите от земеделската комисия към ЕП, за да не бъде залят пазара след Брекзит

Ако ЕС остане без регламент по въпроса за квотите, вносители от трети страни ще могат да запълват квотата си като внасят в останалите 27 страни-членки /след като се оттегли Обединеното кралство/ и това ще окаже сериозен натиск и конкуренция върху местните производители.

Това заяви евродепутатът Момчил Неков по повод настоящите количества на обвързващите тарифни квоти на ЕС в рамките на СТО за селскостопански стоки, които няма да се прилагат по отношение на Обединеното кралство след оттеглянето му от ЕС.

Затова е нужно да се преразпредели целият списък на тарифните квоти /ТК/ на Световната търговска организация (СТО) между ЕС и Обединеното кралство.

Евродепутатите от Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП смятаме, че трябва да има пропорционално и справедливо разпределяне на съществуващите количества между Обединеното кралство и ЕС, каза той по време на обсъждането на предложение за регламент за пропорционалното разпределение на квотите. 

Ако това не бъде извършено, може да се стигне до наводняване на пазари и изместване на търговията с местни продукти, смятат евродепутатите от земеделската комисия.